Как в САЩ избират президент

Утре американците избират 45-я президент на САЩ.

Как в САЩ избират президент
Според последните социологически проучвания изборите ще бъдат доста напрегнати, тъй като разликата между демократа Барак Обама и републиканеца Мит Ромни е в рамките на няколко процента в полза на сегашния президент на САЩ, но като се има предвид статическите грешки, то те буквално са наравно.

Избирателната система в САЩ е по-различна от другите държави.

Изборите за президент се провеждат на всеки четири години. Те започват с първични избори, в хода, на които големите партии (Републиканската и Демократическата) номинират своите кандидати за президент. Кандидатите на двете партии провеждат своя предизборна кампания и правят обиколка из страната, за да представят своята предизборна платформа.

Президентът и Вицепрезидентът са единствените длъжностни лица в САЩ, избирани на национални избори.

Президентът се избира индиректно (не се избира пряко от населението) от специална Избирателна комисия (колегия).

Какъвто е общият брой на всички сенатори (100), членове на Камарата на представителите в Конгреса (435) и трима представители от федерален окръг Колумбия, такъв е и в комисията - 538 електори.

Всички 50 щата и Вашингтон, федерален окръг Колумбия, имат представители в колегията.

Броят електори от всеки щат е равен на броя членове в Камарата на представителите, който щатът има, включително още двама души - колкото са сенаторите от всеки щат. Представителите в долната камара на Конгреса се определят пропорционално на населението във всеки отделен щат.

За да спечели изборите, даден кандидат трябва да събере 270 електорални вота. Примерно, Калифорния е най-населеният щат в страната със своите 36 553 215 души, което означава и с най-много представители в Камарата на представители (53-ма) и двама сенатори. Това от своя страна означава, че в Избирателната комисия само Калифорния представя 55 вота.

Друг голям щат е Тексас със своите близо 26 милиона души. Щатът има 36 души в Камарата на представителите и двама сенатори. Така че в Избирателната комисия ще има 38 представители.

Най-слабо населеният щат е Уайоминг. В него живеят 568 000 души и затова има само трима електори в колегията.

Кандидатът, спечелил мнозинство, например в Калифорния, печели и всички електори в щата (55).

Това се отнася за всички щати без Мейн и Небраска. Те използват пропорционална система, при която щатът се разделя на окръзи. Победителят във всеки избирателен окръг получава по един електор, а победителят на щатско ниво получава два гласа в Избирателната колегия.

При изключително невероятния случай, когато гласовете в Избирателната колегия се разделят по равно - 269 на 269, Камарата на представителите в Конгреса избира следващия президент, а Сенатът - вицепрезидента. Това се е случвало единствено през 1800 г., когато Камарата е гласувала, за да избере Томас Джеферсън за следващ президент.