Община Добрич с нов проект за цялостна реконструкция на градския парк

Община град Добрич стартира подготовката на проект за директно финансиране по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда".

Община Добрич с нов проект за цялостна реконструкция на градския парк

Крайният срок за кандидатстване е 11 януари 2013 г. Целта на схемата е да се подобри физическата и жизнената среда на градските центрове и агломерации като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо и социално развитие. Общината ще кандидатства с интегриран проект за обновяване и модернизиране на градската среда чрез реконструкция на градски парк "Свети Георги". Идеята на Oбщина Добрич е да продължи с подобряване облика на парка. Tериториите за обновяване включват двете части на парковото езеро, зелените площи като продължение от предходните реконструкции до СК „Простор”, както и ремонт на пешеходни и изграждане на велоалеи. В обхвата на реконструкцията влиза и ремонт на Мемориален парк „Хан Аспарух”. Предвидената площ за ремонт и обновяване е приблизително 150 дка.



Във връзка с подготовка на проекта Община Добрич обяви конкурс за идеен проект за реконструкция на парка.
Заданието за проектиране изисква :
- Повишаване на привлекателността и посещаемостта на включените в обхвата на проектиране зелени територии, чрез реконструкция, възстановяване на съществуващите и изграждането на нови обекти, както и чрез по-висок стандарт на поддържане и оформяне;
- Да се предвидят зони за игри и забавления на открито за деца и възрастни;
- Експозиции на открито - градински изложби, художествени занаяти, инсталации, фотопленери;  
- Обособени места за хоби дейности, свободна игра и разходка на домашни любимци;
- Спорт на открито;
- Екстремни игри;
- Скални кътове и алпинеуми на  места със силно пресечен терен.


Идейният проект трябва да се разработи на части, позволяващи етапна реализация, като основният обект е на стойност 5 милиона лева и неговата реализация ще се извърши през 2013 г. При наличие на финансов ресурс от страна на финансиращия орган Община Добрич ще има готовност да предложи още десет подобекта от парковата територия отново на стойност 5 милиона лева. Идейните проекти ще бъдат оценявани от жури в състав от експерти, юристи, представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Съюза на българските художници. Крайният срок за подаване на готовите проектни предложения е 12.11.2012 г. до 17.00 часа. Всички проектни предложения ще бъдат предоставени за обществено обсъждане от гражданите на Добрич, след което ще бъдат попълнение анкетни карти с предпочитания от тях проект. Идейните проекти ще бъдат оценени съгласно методика, включваща оценките на журито и на гражданите.  

    
Пълна информация за конкурса можете да намерите в сайта на Община Добрич www.dobrich.bg, рубрика „Обществени поръчки”.