Найденов призна за колапс в животновъдството; Жив се води мъртвец 2 години...

Това са част от заглавията в ежедневниците тази сутрин, пресата продължава да нищи случващото се по висшите етажи на съдебната власт и прокуратурата

Найденов призна за колапс в животновъдството; Жив се води мъртвец 2 години...

24 часа


Интерпол подновява разследването на атентата у нас

 

Генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл пристига на 15 ноември в България заради разследването на атентата в Бургас. Това стана ясно след срещата му с Цветан Цветанов в Рим.

"Ще дойда не за да подсиля, а за да подновя разследването. Трябва да помогнем на България да стане по-сигурна", каза Ноубъл. Той уточни, че ще помоли българските власти да разпространят отново снимките на заподозрените за атентата с цел възможното им разпознаване.

"Липсата на напредък в разследването е аномалия въпреки участието на толкова много страни. За Интерпол е необяснимо как при снимка и видео на самоубиеца все още няма информация за неговата самоличност", коментира по-рано вчера Ноубъл, цитиран от бТВ.

Изявленията му по случая в Бургас бяха в противоречие с добрите оценки, дадени от директора на Европол Роб Уейнрайт.

 

24 часа

Сумиста поръчвал убийства, докато бил на масаж

 

Обвиненият за ръководител на бандата за мокри поръчки „Килърите" Петър Стоянов-Сумиста е поръчвал убийства и побои, докато е бил на масаж. Това обвинение е част от пледоарията на прокурор Ася Петрова, цитирана от бургаския сайт "Глобус нюз". Тя се позовава на показанията на свидетелите Георги Петков-Космоса и Лозан Цеков.

Подпалването на магазин в София е струвало 500 лева. За толкова бил оценен и побоят.

Двамата свидетели твърдят, че са виждали Сумиста да прибира пликове с пари, предназначени за убийството на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския изнесмен Румен Рачев. На свидетелите трябва да се има доверие, защото са били служители на Сумиста, според обвинението.

От защитата на „Килърите" обаче твърдят, че Космоса и Цеков са зависими от прокуратурата заради престъпното си минало.

 

Труд

Бойко Найденов става и.д. главен прокурор

 

Преизбраният директор на Националната следствена служба Бойко Найденов най-вероятно ще бъде и.д. главен прокурор до излъчването на новия обвинител №1 през февруари догодина, научи "Труд".

И в момента Бойко Найденов е зам. главен прокурор по разследването. С по-малки шансове да изпълнява длъжността бил един от другите зам. главни прокурори - Валери Първанов.

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да задейства процедурата за избор на наследник на Борис Велчев, който бе назначен за конституционен съдия от президента.

Според закона процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три от изтичане на мандата на обвинител №1. Борис Велчев встъпи в длъжност на 23 февруари 2006 г.

 

Труд

И през 2013 г. ударно строителство в София

 

Ударно строителство ще кипи в столицата и през 2013 г. и голяма част от града отново ще е блокирана от ремонти. Очаква се обаче реконструкциите да облекчат значително живота на софиянци.

Окончателният списък на обектите, както и графиците за затваряне на участъците и организацията на движението още се уточняват, но отсега е ясно, че тапи и задръствания в районите на ремонтите ще има.

Метрото ще е обект №1 и през идната година с два нови участъка - към летище София и към Бизнес парка. Планира се и строителство на 3 естакади, както и реконструкция на основни булеварди.

 

Стандарт

Министри в тила за вота

 

Министрите минават в тила за вота. Ноу хауто е на изборните спецове в ГЕРБ. Те преценили, че управляващите имат шанс за повече гласове, ако сложат за водачи на листите нови, популярни лица, които са професионалисти в своята област.

Членовете на кабинета ще бъдат на по-задни позиции. Целта е с авторитета и популярността си те да осигурят още един мандат по региони.

Бойко Борисов харесал идеята, като разпоредил за челните места да се търсят изявени експерти, научи "Стандарт". 07.07.2013 г. е датата, която управляващите са харесали за парламентарния вот.

По закон това е първата възможна неделя за провеждането му. Мандатът на настоящото Народно събрание изтича на 5 юли.

 

Стандарт

Продават панаира на борсата

 

Държавата може да се раздели с миноритарния си дял в "Международен панаир Пловдив" АД, като го продаде чрез Българска фондова борса. Както е известно, мажоритарен собственик на панаира е бизнесменът Георги Гергов, докато държавата притежава 49,63% от капитала на дружеството. Понастоящем Министерството на икономиката и това на финансите обсъждат възможните варианти за продажба на държавния дял, казаха за "Стандарт" от икономическото ведомство. Решението за евентуална продажба зависи от Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството.

 

Монитор

Таксиджиите с каскети и таблети

 

Таксиджиите в София ще имат таблети и ще носят униформи. Така че след Нова година такси в столицата ще може да се поръча през таблет, смартфон или специален сайт. Устройствата обаче трябва да имат специално приложение, а такситата вече масово са с GPS. „Така клиентите ще виждат къде най-близо има свободно такси и ще могат да изберат то да ги вози, без да се обаждат на диспечер по телефона." Това съобщи за „Монитор" съпредседателят на „Съюз такси" Спас Атанасов.

 

Таблетите ще изпратят радиостанциите на такситата в историята. „Ако някой направи поръчка по телефона, диспечерката ще може с натискане на едно копче да прати най-близката кола. Сега понякога по радиостанцията се включва колега, който е по-далече", допълни Атанасов. Той обясни, че вече 600 столични таксита имат таблети.

Предстои с такива устройства за бъдат снабдени още 300 коли. Виртуални поръчки ще могат да се правят за коли на 18 фирми превозвачи, които се обслужват от един диспечерски център. В София има общо 5200 таксита. Шофьорите не плащат нищо за таблетите. „Те са за сметка на фирмата превозвач", каза Атанасов. Устройствата се купували на изплащане за 24 месеца с крайна цена от 430 лв.

 

Монитор

Лавина от диабет заради стреса

 

Стресът докара лавина от диабет в страната ни, съобщи пред „Монитор" председателят на българската асоциация „Диабет" д-р Адриан Стоев.

Болните у нас са близо един милион. От тях диагностицираните, които са на лечение, са над 500 хил. души. Други около 350 хил. обаче са засегнати от заболяването, но не подозират, разясни ендокринологът. По думите му това означава, че у нас всеки осми е с тази диагноза.

Проучване на асоциацията показва, че повечето от хората със захарна болест в страната са с тип 1 и се поддържат с инсулин. Този вид диабет е в пряка зависимост от стреса, породен от несигурността, неприятните преживявания и внезапните и неочаквани промени. Значително по-малко са българите със заболяването от тип 2, което се дължи на нарушения в метаболизма и ендокринната система.

 

Монитор

Жив се води мъртвец 2 години

 

Жив българин се води за мъртвец вече 2 години. 50-годишният Атанас Борисов е жив и здрав, но има издаден смъртен акт. От 2010 г. досега човекът безуспешно води борба с всички институции, за да докаже съществуването си. Причината е, че самоличността му е била открадната от негов покоен приятел. Той се представил за Атанас в болница с ксерокопие от личната му карта. Това разказа живият мъртвец Атанас Алурков пред „Монитор".

Преди години мъжът прибрал в дома си неговия приятел Велизар Велинов

„Беше беден, нямаше работа и затова го приютих да живее в апартамента ми в „Лозенец". Когато обаче престана дори да си плаща и сметките за ток, реших, че е време да напусне жилището ми и го помолих да напусне", разказа Алурков.

 

Сега

Под натиск от Брюксел Борисов е готов да жертва съдия Марковска

 

Ако има капка истина, правилното е да се оттегли". Така премиерът Борисов коментира вчера съдбата на новоизбрания конституционен съдия Венета Марковска. Това стана, след като скандалът с избора й ескалира, Брюксел потвърди, че може да има извънреден доклад за България, а в публичното пространство се заговори за оставката и на другия избран от парламента за конституционен съдия - Анастас Анастасов.

От думите на Борисов стана ясно, че на лична среща вчера той е помолил Марковска да се оттегли, "ако има нещо, от което се срамува". Тя била много разстроена, зле със здравето, но имало разбиране от нейна страна. "Надявам се до петък да имаме отговор от ЕК и ако те считат, че изборът е опорочен, аз разчитам, че Марковска няма да залага в следващата година проблеми в съдебната система", каза премиерът.

 

Дума

Найденов призна за колапс в животновъдството

 

България има много силно зърнопроизводство, но секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство" са в колапс. Това заяви в Смядово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов вчера.

Той изтъкна, че за следващия програмен период страната ни ще настоява пред Европа за промяна в субсидирането. В държавния бюджет за 2013 г. има заложени пари за зеленчукопроизводство и животновъдство, като целта ни е стопаните да изкарат до 2014 г., когато се надяваме да влязат и европейски пари, допълни Найденов.

Националната политика към сектор "Зърнопроизводство" е нулева, като на места дори наказателна, контрираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Според председателя на НАЗ Ангел Вукодинов политиците "само представят нереални средства, отпуснати от ЕС". По думите му, на този етап не се случва нищо нито с възстановяването на акциза върху горивата на земеделските производители, нито има политическа воля за прилагането на одобрената от ЕК нотификация.