"Южен Поток" срещу евтин газ; Кой ще наследи дядо Максим...

Това са две от основните водещи теми в централния печат днес

"Южен Поток" срещу евтин газ; Кой ще наследи дядо Максим...

Южен поток".


„Стандарт":

"Южен поток" срещу евтин газ

България ще подпише "Южен поток" срещу по-евтин газ. Това стана ясно, след като вчера енергийният министър Делян Добрев бе упълномощен от правителството да разреши на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да подпише окончателното инвестиционно решение по проекта "Южен поток". Очаква се договорът да бъде подписан на 9 ноември. Условие за подписването му обаче е сключването на нов договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да "удовлетворява родната кампания". "Борим се за всеки долар и всеки цент и съм убеден, че ще постигнем по-добри условия, отколкото отстъпката на цената на газа от 11%, която договорихме през април тази година, защото тя важи до края на годината. Надявам се условията да са още по-добри в новия договор за доставка на газ", коментира Делян Добрев по време на заседанието на икономическата комисия вчера.


Избор.

„24 Часа":

Кой ще наследи дядо Максим

Кой ще бъде новият български патриарх? Отворете вестници, радиа, телевизии - това е въпросът, завладял обществото. Не само клир и миряни, но и политици и бизнесмени също редят картите и искат да цакат с попа.
В синода на пръв поглед всичко е спокойно, но сценариите за бялото було вече са написани. Остава да се изиграят правилно.
В деня на кончината на дядо Максим архиереите взеха първото си решение. Великотърновският владика Григорий, който като председател на намаления състав на Светия синод трябва да управлява първата седмица от кончината на патриарха, предложи да изберат за наместник-председател 43-годишния Пловдивски митрополит Николай.


Скандал.

„Труд":

Марковска издирва кой пише срещу нея

Избраната за конституционен съдия Венета Марковска издирва човека, който прати в парламента сигнал срещу нея, както и адреса му. Това стана ясно в сряда от нейно открито писмо, публикувано в агенция "Фокус".
Писмото на Марковска е до вътрешния министър и главния прокурор. Тя моли да бъде издирен Георги Тонев Колев - името, с което е подписан сигналът.
Около избора на Марковска от няколко дни се вихри скандал, а Европейската комисия заплаши, че заради него може да излезе с извънреден доклад за правосъдието и вътрешния ред в България.


Позиция.

„Дума":

НС не пожела да осъди изявленията на Доган

Народното събрание отказа вчера да заеме позиция около изявленията на лидера на ДПС Ахмед Доган. Преди няколко дни Доган обяви Балканската война за "възродителен процес" спрямо мюсюлманите. От "Атака" предложиха парламентът да приеме декларация, с която да осъди думите на лидера на ДПС. Парламентарният шеф Цецка Цачева обаче поряза тяхното искане и обясни, че такава не можела да бъде гледана от депутатите.
"Българското общество реагира естествено на такива провокации. Според тях българската национална революция не е успяла, тя е незавършена и българският народ няма право да продължи по този път, който го доведе до естественото възраждане на неговата нация", възмути се от решението на Цачева проф. Станислав Станилов от "Атака".