Учителите с още 4% бонус; Хиляди се простиха с патриарха...

Това са част от заглавията в ежедневниците тази сутрин, пресата продължава да нищи случващото се по висшите етажи на съдебната власт и прокуратурата

Учителите с още 4% бонус; Хиляди се простиха с патриарха...
24 часа


Стотици се сбогуваха с Патриарх Максим

 

От 8.00 часа в храм „Света Неделя" започна поклонението пред покойния Партиарх Максим. Стотици миряни дойдоха да кажат последно сбогом на Негово Светейшество.

Заупокойната литургия, която започна от 9 часа се отслужи от Пловдивският Митрополит Николай, който в момента отговаря и за Софийската митрополия.

 

24 часа

Дянков: Не само ще надминем Гърция, а ще настигнем Португалия и Испания

 

Гърция е в криза, защото социалистите я водеха дълго време, и продължиха да я водят и в голяма част от началото на кризата. Не само, че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след приемането на първо четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

 

Труд

"Газпром": Цената е договорена

 

"Цената на природния газ за България отдавна е договорена, но не можем да кажем точно колко е". Това заяви Леонид Чугунов, шеф на департамента по проектите в "Газпром". Той допълни, че "не знае какво означава стара и нова отстъпка, но за каквото и да става въпрос, то е договорено".

По същото време в София енергийният министър Делян Добрев твърдеше, че все още се водят преговори по цената на доставките, защото България настоява за по-голяма отстъпка.

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов каза в Москва, че е "несериозно да се говори за отстъпка от 10 или 15%, защото пазарът е този, който определя цените, а политиката на компанията е да не говори за отстъпки". В момента средната цена на природния газ за България е малко под 500 долара за 1000 куб. м.

 

Труд

Сотир Цацаров предложен за главен прокурор

 

Шефът на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров влезе пръв в битката за главен прокурор. Той бе номиниран от седмина юристи малко след като Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по избора. Кандидатурата му е подписана от Михаил Кожарев, който бе зам. главен прокурор, преди да влезе във ВСС, Ясен Тодоров, Магдалена Лазарова, Галя Георгиева, Светла Петкова, Каролина Неделчева и Соня Найденова.

"Той е с безукорна репутация. Имал съм контакти с много прокурори, които имат много високо мнение за него", обясни мотивите си Ясен Тодоров пред "Труд". Кожарев коментира, че Цацаров е "много добър професионалист и има качества за административен ръководител".

 

Стандарт

Сливат болници

 

Болници ще се сливат, за да се харчи по-малко за чиновници и повече за лечение. Под една шапка ще минават лечебниците, които имат сходни дейности и са близо една до друга. Такъв вариант се обсъжда за Специализираната болница по онкология и Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания, които са в съседни сгради в София.

При сливането няма да се съкращава медицински персонал, а само администратори, обясни пред "Стандарт" здравният министър Десислава Атанасова.

Този модел вече работи в Стара Загора, където две лечебници се обединиха през юни заради 22 млн. дългове. И в оптимизираната в момента болница през 2013 г. ще покрият максимален брой клинични пътеки, каза още Атанасова.

 

Стандарт

Учителите с още 4% бонус

 

4% бонус към заплатите си ще получат учителите от депутатите. Между първо и второ четене народните избраници от ГЕРБ ще внесат предложение надниците на преподавателите да бъдат вдигнати не с 11, а с 15%. "Наистина ще има ръст в парите за образование с 20 милиона", потвърди от трибуната и финансовият министър Симеон Дянков. Той допълни, че приема и идеята 30 милиона лева, заделени от лихви, да бъдат вложени в строителството на детски градини и ясли. "Вместо да създаваме професия "майка", с тези нови забавачки жените ще се върнат на работа и ще се развиват", обясниха ГЕРБери.

Обсъждането на бюджет 2013 на първо четене в парламента започна с внасянето на рибарска мрежа в кулоарите. С нея младежкото обединение на БСП илюстрира дупките в хазната. Първоначално обаче групата, предвождана от лидера на комсомолците Явор Гечев бе спряна на входа на парламента от гардовете на НСО. Младите социалисти веднага повикаха на помощ колежката си Мая Манолова, която заплаши охранителите, че ще се оплаче на шефката на парламента Цецка Цачева, ако рибарските такъми бъдат пуснати в сградата. С червени щипки активистите защипаха своите искания за новия бюджет по мрежата, които включваха повече пари за майките, платени стажове и социални политики за младежка заетост.

 

Монитор

Вадят агентите на ДС и в приватизацията

 

Хората, които са участвали в продължилата с години приватизация у нас, ще бъдат проверени за минало в бившата Държавна сигурност. Законодателни поправки за това внесе вчера депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Красимир Ципов. „Българското общество трябва да знае имало ли e агенти на ДС сред стопанската номенклатура, отговорна за приватизацията", мотивира се пред „Монитор" народният представител. Той поясни, че идеята се родила около дебатите за осветляването на кредитните милионери с картонче, за което Народното събрание даде зелена светлина преди десетина дни.

 

Монитор

Нинджи обраха 20 000 лв. от чейндж бюро

 

„Изглеждаха като нинджи, целите в черно и само очите им се виждаха през малки процепи на маските. Страшна работа ви казвам." С тези думи свидетелят Осман, който продава дюнери в Студентски град, описа пред „Монитор" бандитите, които обраха едно от най-старите чейндж бюра в квартала на студентите в София. Ударът беше извършен в четвъртък сутринта навръх полицейския празник. Малкото чейндж бюро се намира в блок 58 до вход В и отваря в 9 часа.

 

Монитор

Хиляди се простиха с патриарха

 

Хиляди миряни извиха километрична опашка пред катедралата „Света Неделя" в столицата, за да си вземат последно сбогом с покойния патриарх на Българската православна църква Максим. Въпреки студа до започването на Заупокойната Света литургия в 9 часа пред храма вече чакаха стотици с цветя в ръце. По сметките на свещениците, до обяд бяха минали не по-малко от 3000 души. Миряните прекараха средно по два часа пред храма.

 

Сега

Болната съдия Марковска бетонира скъпото правосъдие

 

В разгара на скандала около избора й за конституционен съдия Венета Марковска е намерила време да председателства състав на Върховния административен съд (ВАС), който е оставил в сила удобна за властта висока съдебна такса. Това става ясно от решение на петчленен състав на ВАС под номер 13857 и обявено с дата 6 ноември 2012 г. - цели 6 дни след като Марковска беше избрана от парламента за конституционен съдия. В този период според премиера Бойко Борисов тя е била в болница. Според публикации в медиите Марковска дори е написала писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), че е в болнични до 9 ноември и моли дотогава да не се гласува оставката й от съда.

Със спешното съдебно решение е оставена в сила оспорваната от години държавна такса по граждански дела. В приета от правителството тарифа се предвижда всеки гражданин или фирма да плащат 4% върху материалния интерес на всяко гражданско или търговско дело. Ако тя не бъде платена, процесът изобщо не може да тръгне, освен ако съответният човек не докаже, че е социално слаб и не може да я плати. Именно тази такса беше многократно критикувана от бизнеса, защото е твърде висока и на практика ограничава достъпа до правосъдие. Още повече, че нейният размер определено не е обвързан с разходите, които съдът има по едно дело. Преди две години таксата бе атакувана в съда от адвокат Иван Груйкин.

 

Дума

Скандални нови правила за избор на главен прокурор

 

Скандални процедурни правила за провеждане на избор на нов главен прокурор прие Висшия съдебен съвет вчера. Мнозинството във ВСС отхвърли утвърдените с годините традиции на избор чрез бюлетини и с 14 гласа "за" и 9 "против" реши, че гласуването за главен прокурор ще се проведе по електронен път.

Вотът с бюлетини позволява да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите в надпреварата. При електронно гласуване номинираните за главен прокурор се подлагат на отделно гласуване. В този случай броят на гласовете "против" ще станат ясни още преди вота за следващите кандидати.

Мнозинството във ВСС наруши още една традиция - кандидатите да бъдат поставяни на гласуване по азбучен ред. Според запознати причината за това е, че по старите правила една от фаворитките за поста Галина Тонева ще трябва да бъде гласувана преди любимеца на властта шефа на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров.

ВСС реши още, че при проведен валиден избор за главен прокурор, събрал 17 гласа, да не бъдат подлагани на гласуване останалите кандидатури.