Над половин тон ракия иззеха митничари от Шабла

Тон и половина изварена ракия задържаха служителите на Митница Варна. Извършени са 10 проверки на специализирани малки обекти за дестилация.

Над половин тон ракия иззеха митничари от Шабла

Тон и половина изварена ракия задържаха служителите на Митница Варна при 10 проверки на специализирани малки обекти за дестилация. Количеството етилов алкохол е иззето само за последните четири дни при инспекция на регистрирани обекти във Варненска и Добричка области. Всички казани са били засечени в работен режим.


 

Рекордни са количествата изварена ракия, установени в три обекта: 524 литра в Шабла, 464 - в Горен Чифлик  и 410 литра в Суворово. От Митницата във Варна предупреждават, че засилените проверки по спазването на акцизното законодателство продължават.

 

Съгласно Закона за акцизите и данъчните складове производството на акцизни стоки се извършва само в данъчен склад, като алкохолни напитки се произвеждат и в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране.

 

Малки  обекти са тези, в които се произвежда етилов алкохол от грозде и плодове - собствено производство на физически лица, за тяхно лично и семейно потребление до 30 литра годишно на семейство. Това количество се облага с намалена акцизна ставка от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. В случай, че се произведе ракия над количеството от 30 литра, се заплаща пълният размер на акциза.