Несъгласия между митрополитите след кончината на Максим, отчаян опит за спасяване на обсерваторията

Бъдещето на Българската православна църква след кончината на патриарх Максим е сред водещите теми на всекидневниците.

Несъгласия между митрополитите след кончината на Максим, отчаян опит за спасяване на обсерваторията

„С писмо до Светия синод Пловдивският митрополит Николай обяви намерение да запази 40-дневно мълчание и изрази несъгласието си с избора на наместник-председател на българската църква, съобщи Дарик. Владиката уточнява, че е написал писмото е написал, след като е бил помолен от някои митрополити да запознае Светия Синод писмено със своите притеснения около избора на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, ако има такива. В писмото си Пловдивския митрополит пише, че според член 63, ал.2 на Устава на БПЦ, Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове и това условие е безпрекословно. То съдържа в себе си и друго условие, твърди дядо Николай, а именно, че "гласуването в Светия Синод е винаги и само явно, за да се даде възможност на всички негови членове да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено". Ако се допусне тайно гласуване, допълва Владиката, това означава отсъстващите митрополити да бъдат лишени от право на глас. Никой владика не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение, а решението за тайно гласуване, според митрополит Николай, означава, че членовете на Светия Синод имат тайни помежду си. "А такова виждане аз не мога да споделя", пише още той. Ако допуснем, че Светият синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополита (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа, твърди Пловдивският митрополит. А подобна трактовка противоречи както на буквата на Устава и на духа на Светите канони, така и на обществения разум, продължава в писмото си дядо Николай..." - пише в. „Труд".


 

В. „24 часа" цитира проф. Драгомир Драганов, който обвинява Пловдивския митрополит Николай в хомосексуални връзки:  „Синодът постъпи много мъдро, като не позволи на едно недоразумение да стане Софийски (митрополит, б.ред)", заяви проф. Драгомир Драганов в предаването „Лице в лице" по Би Ти Ви. Водещите Цветанка Ризова и Димитър Цонев слисано попитаха: „Кого наричате недоразумение? Митрополит Николай ли имате предвид?"  Проф. Драганов потвърди, че визира именно Пловдивския митрополит: „Откровено го казвам." На въпроса „Защо го наричате така" историкът отвърна: „Аз мога да кажа още много неща за него. Или да ви пратя, да пратя един екип в Бачковския манастир да видите какво е направил там." И след секунда-две проф. Драганов допълни: „Как по-меко да се изразя - нерегламентирани контакти с лица от същи пол." „Ти чу ли какво каза", промълви смаян Димитър Цонев. „Много добре чух", отвърна Цветанка Ризова. Преди това проф. Драганов защити Светия синод за избора му на Варненския митрополит Кирил като Наместник-председател. Ученият подчерта голямата си тъга от кончината на Дядо Максим, с когото били астрални близнаци - родени на 29 октомври."

 

В. „Стандарт" съобщава, че митрополит Кирил не  се вижда като патриарх: "Нямам амбиции, освен да служа добросъвестно на църквата и не се виждам като бъдещ патриарх. Това заяви митрополит Кирил, който беше избран за наместник-председател на БПЦ. "Ще проявя послушание, както винаги досега. Аз съм избиран, без да съм имал някакви амбиции и без да съм правил каквото и да е, за да получа тези неща. Не дължа този пост на никого. Осъзнавам, че с божията воля съм достигнал до този пост и нямам никакви амбиции, затова съм спокоен. Св. Синод в края на краищата ще реши", каза дядо Кирил пред БНТ. Според него няма опасност от нов разкол в църквата. "Това са някакви отчаяни опити. За съжаление това е неградивно, но те си решават", каза митрополитът. Той смята, че казусът не е кой да бъде наместник-председател на БПЦ, а дали митрополит Кирил да бъде наместник-председател. "Това не са сериозни разногласия, след като няма кауза. Или не се знае какво значи тайно гласуване, или се спекулира с това нещо. Много е важно, че Св. Синод взе решение всички 12 души да гласуват тайно. Тайно гласуване значи да участват само тези, които присъстват. Всички са получили писма, защо не са дошли, това е друг въпрос. Тези, които са там са направили волеизволение", обясни Кирил за избора му за наместник-председател..."

 

В. „Труд" се спира на темата за линкълна на митрополит Кирил: "Колко пъти да повтарям за колата? 30-35 хил. долара струва. Каква сума е това в сравнение с другите, най-малкото? Икономична кола." Така митрополит Кирил отговори пред БНТ на въпрос за прословутия му автомобил "Линкълн". "Защо се явяват някои в ролята на демони да припомнят само и претоплят стари неща, които не са така", възкликна избраният за наместник-председател на БПЦ владика. "Нито е луксозен... От Варна до Адриатика с един резервоар се отива. Вие знаете ли коя кола може да стигне толкова", каза още той. По повод оспорването от митрополит Николай на избора му за наместник-председател Варненският и Великопреславски владика заяви: "Тук няма кауза. Не става въпрос за имоти. Не става въпрос за това кой да бъде наместник-председател, а става въпрос митрополит Кирил да не бъде наместник председател." Той посочи, че изборът му е трябвало да бъде таен и всеки, който е присъствал на място, е можел да гласува. Всички митрополити са получили уведомителни писма и това, че някои не са присъствали на гласуването, си е техен избор..."

"Ще проявя послушание както винаги досега. Аз съм избиран, без да съм имал някакви амбиции и без да съм правил каквото и да е, за да получа тези неща. Не дължа този пост на никого. Осъзнавам, че с божията воля съм достигнал до този пост и нямам никакви амбиции, затова съм спокоен. Св. Синод в края на краищата ще реши", категоричен бе митрополит Кирил... "Ще излъчвам смирение, мълчание и активна позиция, всичко това заедно, което виждаме и в Спасителя. Аз няма никого да гоня от храма. Св. Синод решава. Аз говоря по принцип за християнина. Той трябва да има преди всичко предвид примера на Спасителя, а за нас пример ще бъде и дядо Максим", допълни той. - в. „Сега".

 

В. „Дневник" също помества публикация по темата: „Пловдивският митрополит Николай даде знак, че няма да се откаже от битката за глава на църквата. След смъртта на патриарх Максим той пое, но само за 4 дни софийската епархия, което беше разчетено като потвърждение за амбициите му. Сега митрополит Николай се обяви открито срещу избора на Кирил Варненски за наместник-председател на църквата. В отворено писмо той оспори процедурата и обяви 40-дневно мълчание. В събота Николай заедно с Врачанския митрополит Калиник (който го е замонашил) и Плевенския митрополит Игнатий (чийто духовен послушник е) напуснаха заседанието на Светия синод веднага след избора на Кирил и не участваха в гласуването, с което Пловдивският владика престана да бъде и софийски... В събота митрополит Кирил беше избран за наместник-председател с таен вот и 7 гласа "за" от 12 присъствали митрополити при 14 членове на Светия синод.  "Гласуването е явно, за да се даде възможност именно на всички членове на Светия синод да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено. Ако се допусне тайно гласуване, това означава отсъстващите наши братя да бъдат лишени от право на глас. Никой митрополит не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение. Освен това, ако се приеме да има тайно гласуване, това означава, че членовете на Светия синод имат тайни помежду си. Такова виждане аз не мога да споделя", пише в писмото си митрополит Николай. В писмото си митрополит Николай обяснява, че не искал да излага тези си съображения на заседанието в събота, "за да не възникнат пререкания, които биха оскърбили паметта на току-що погребания Български Патриарх, Негово Светейшество Максим". "Проблемът, за жалост не беше убегнал на наблюдателните медии. Попитан за мнението ми, аз не можех да го скрия. Съжалявам, че въпросът доби гражданственост, но това, струва ми се, е неизбежно в една медийна демокрация. Случаят показва, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус. За да не се създава излишен шум и впечатление - да пази Бог - за разнобой."... В сряда на 14 ноември започва традиционната зимна сесия на синода, която ще продължи до Рождество Христово."

 

Вестниците във вторник съобщават и за намерението на астрономите от Рожен да играят футбол, за да съберат средства за спасяването на националната обсерватория.

 

„Астрономите от обсерваторията в Рожен стават футболисти, за да финансират изследванията си, съобщи Дарик радио. Тимът на "Роженските мечки" ще събере младите учени от обсерваторията, които канят на първата си спортна среща бистришките "тигри" - отбора, в който играе и премиерът Бойко Борисов. Надеждата на астрономите е да бъдат продадени повече билети от футболното дерби. С парите от телевизионните права за сблъсъка между "Роженските мечки" и бистришките "тигри" учените допълнително ще финансират астрономическа наука у нас. Капитанът на отбора Янко Николов, който е оператор на големия телескоп в роженската обсерватория, е направил клип с официално обръщение, пуснато в сайта YouТube. "През последните три години Рожен страда от сериозен недостиг на средства. През 2010 г. бяха отпуснати допълнително пари за функциониране. Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства. Затова искам да ви представя нашия футболен отбор "Роженските мечки", казва Николов. - Идеята ни е чрез предаване на телевизионните права и с продаване на билети да си допълваме бюджета на обсерваторията", добавя той..." - пише в. „Сега".

 

„Учените от заплашената от затваряне обсерватория "Рожен" се принудиха да търсят алтернативни начини за финансирането на астрономическия комплекс. Служителите на обсерваторията са сформирали отбора "Роженските мечки"... „Роженските мечки" са отправили покана към отбора, в който играе премиера Бойко Борисов, „Бистришки тигри" за свой пръв съперник. С парите от публиката на място и от телевизионни права учените се надяват да успеят да спасят обсерваторията..." - в. „24 часа".

 

„Учени от БАН намериха ноу-хау срещу кризата. Вместо да вдигат стачка за повече пари, ще ритат срещу "Бистришките тигри" и ще печелят от билети и тв права... Кризата в обсерваторията се точи от три години, а наскоро астрономите обявиха, че ще пуснат кепенците до 20 дни, ако не получат парите. Директорът на Института по астрономия НАО "Рожен" доц. Таню Бонев обаче обяви вчера, че е получил уверение от премиера, че проблемът с финансирането ще бъде решен. За целта Бонев е бил поканен да участва в правителственото заседание в сряда. "В момента това ми изглежда като завой в правилната посока. Дано моят оптимизъм не е напразен", коментира още Бонев." - в. „Стандарт".

 

„Обсерваторията е най-голямата в Югоизточна Европа. Още в средата октомври стана известно, че тя за поредна година е заплашена от затваряне заради сериозен недостиг на средства. Тогава от БАН обявиха, че за нормалното функциониране на съоръжението през тази година не достигат около 250 хил.лв. В края на октомври заради изчерпания бюджет директорът на Института по астрономия при БАН Таню Бонев нареди заплатите на служителите да бъдат орязани с 40%, за да не се пристъпи към затваряне. Астрономите неколкократно предупредиха, че  ако се стигне до затваряне на обсерваторията в началото на декември, това означава спиране на електрониката, която може да се повреди необратимо и прекратяване на наблюденията. Отделно стои въпросът с опазване на скъпото оборудване - охрана няма да има, защото не може да ? се плати, а астрономите така или иначе ще останат (почти) без заплати... Полушеговитият начин да привлекат внимание е част от кампания за дарения, която от няколко седмици се разпространява чрез медии и социални мрежи. Сега "Роженските мечки" се надяват "Бистришките тигри" да приемат предложението им за двубой и с парите от билети и телевизионни права да си допълнят липсващия бюджет. Янко Николов уверява, че тренировките на отбора, съставен от млади учени и докторанти, са през деня, а наблюденията на звездите са нощем, затова футболът няма да повлияе на работата им като учени... В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че обсерваторията  на Рожен "всяка година затваря и досега не е затворила", поради което не бил обезпокоен от тази информация.

Днес директорът на обсерваторията доц. Таню Бонев каза за "Дневник", че в сряда е поканен да участва в заседанието на Министерския съвет, на което сериозно да се обсъди как да се решат хроничните проблеми на обсерваторията. Надеждата му е държавата да отпусне средства, защото от кампанията за дарения до края на миналата седмица са събрани едва 1500 лв. "Не може една национална институция да разчита на дарения", коментира доц. Бонев. Той разказа, че последните три години са "критични" за оцеляването им, тъй като в края на всяка постоянно се натрупват дефицити. Причината е намаление на общата сума за БАН, в която влиза и финансирането на обсерваторията..." -  „Дневник".

 

Очакваното подписване на инвестиционното решение за газопровода "Южен поток" къщо е сред темите на печата във вторник.

 

„Oкончателното инвестиционно решение за "Южен поток" ще бъде подписано в четвъртък, това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като се срещна с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Двамата са обсъдили параметрите на проекта "Южен поток", съобщи БТА. На срещата е бил коментиран и предстоящият нов договор за цената на природния газ за България. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че министърът и неговият екип са го уверили, че полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия от тези, които вече имаме." - в. „Труд".

 

„Три дни преди подписването на инвестиционното решение за газопровода "Южен поток" все още не е ясно каква ще е цената на газа за крайните потребители от догодина. България обвързва съгласието си за изграждането на тръбата с отстъпки в цената на синьото гориво. Двата документа трябваше да бъдат подписани още в петък - на 9 ноември, но това беше отложено с мотива за националния траур в България на този ден.  След като в събота президентът Росен Плевнелиев поиска от правителството максимална прозрачност по проекта, днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев го запозна с доклада си за "Южен поток". Същият документ беше представен миналата седмица пред Министерския съвет и пред депутатите в икономическата комисия. Министър Добрев отново каза, че до четвъртък трябва да се уточнят параметрите и за новия газов договор, по който руската "Газпром" ще доставя синьото гориво от догодина.  Заяви, че "Южен поток" на територията на България ще бъде финансиран изцяло с проектни средства.  Плевнелиев, който тепърва ще се запознава с доклада на министъра, посочи, че бил важен подходът на прозрачност, но не заради президента, а заради българските граждани и крайните потребители.  " От тази гледна точка съм благодарен, че утре Пакта за индустриална стабилност (консултативен орган към министерството на икономиката - бел.а.) ще се занимава утре с новия газов договор, както и със споразумението за "Южен поток". Крайните потребители, които си плащат сметките за парното, както и предприятията и компаниите, които използват газ, трябва да бъдат информирани, за да могат да планират", посочи държавният глава. Президентът получил уверението на министъра, че той и екипът му полагат всички усилия, за да може България да получи още по-добри условия от договорените до момента.  В четвъртък предстои да се подпише окончателно инвестиционно решение за проекта "Южен поток". Плевнелиев отбеляза, че проектът е международен и не зависи само от България и от Русия. Според него е много важно по "Южен поток" да има общоевропейска позиция и е добре участничките в проекта да съгласуват позициите си предварително." От политическа гледна точка за мен е много важно да приоритизираме южния газов коридор, защото за мен това е политически акт на солидарност към един проект, който ще доведе до истинска диверсификация", каза Плевнелиев. Той приветства усилията на правителството за бързо изграждане на междусистемните връзки със съседните държави и подчерта, че "Южен поток" диверсифицира тръбата, но не и доставчика..."