Пълна лудница в църквата; Няма опасност от газова криза; Обещаха по-евтин ток предизборно


Вестниците продължават да нищят и днес скандалите, които тресат църквата

Пълна лудница в църквата; Няма опасност от газова криза; Обещаха по-евтин ток предизборно
Скандали.

„Стандарт":


Пълна лудница в църквата

Пълна лудница настана в ръководството на църквата. Търновският митрополит Григорий обяви вчера, че оттегля подписа си от решението за избор на Кирил Варненски като и.д. патриарх.
В момента никой не знае кой има право да управлява църквата. Синодалните старци се разделиха на два лагера. Според съмишлениците на Пловдивския митрополит Николай няма легитимен наместник-председател. Дядо Григорий отново е шеф на малкия синод, а дядо Николай Пловдивски - Софийски митрополит. Цялата процедура трябва да започне отначало като нов избор на наместник-председател и софийски митрополит. Според групата на варненския владика Кирил оттегленият подпис нищо не променя.


Преговори.

„24 Часа":

Добрев: Няма опасност от газова криза, продължаваме да искаме повече от 11% отстъпка

Не съществува опасност от газова криза. Това каза на брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Във връзка с изказване на Меглена Кунева, че България е изправена пред опасността от повтаряне на газовата криза от 2008-а, министър Делян Добрев обясни, че кризата не е била през 2008 година и че такава опасност не съществува, тъй като съвсем скоро ще бъде сключен договор.
Преговорите продължават и те ще продължат най-вероятно до четвъртък, затова още не е договорена цена. „Най-вероятно ще продължим да имаме отстъпката от 11%, но ние се опитваме да договорим много по-добри условия", посочи той.


ДКЕВР.

„Дума":

По-евтини парно и ток обеща ДКЕВР преди изборите

Очаква се понижение на цената на парното от 1 януари, но какво ще е то зависи от договорите за доставка на газ, които предстои страната ни да подпише с Русия. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Съществуват механизми, които могат да предотвратят поскъпването на синьото гориво, и те могат да бъдат заложени в бъдещия контракт, заяви Семерджиев.
Как потребителите ще усетят евентуалното намаление на цената на руския природен газ за България и с колко ще поевтинее синьото гориво за вътрешния пазар и съответно топлата вода и парното ще зависи от финансовото състояние на "Булгаргаз", допълни той.

 

Галеви.

„Труд":

Конфискацията на Галеви блокира

Върховният касационен съд ще реши дали да възобнови делото срещу изчезналите Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви едва когато стане ясно къде се намират те.
Прокуратурата настоява да се преразгледа наложената с присъдата им конфискация на част от имуществото им.
Но съдът поиска обвинението да посочи актуалните адреси на изчезналите бивши барети, за да се спази правото им на защита. И във вторник отложи делото им за неопределен период. Така на практика процесът бе блокиран.