КАТ маха актовете; На всеки три часа грабеж; Сателит сменя винетката

Ще положи ли днес клетва като конституционен съдия Венета Марковска, въпреки скандала, който се вихри около нея?

КАТ маха актовете; На всеки три часа грабеж; Сателит сменя винетката

24 часа


КАТ маха актовете

 

Актовете за шофьорите трябва да бъдат премахнати и за повечето нарушения да се пишат само фишове, заяви пред "24 часа" шефът на Пътна полиция Антон Антонов.

В момента доста често шофьорите, спрени от катаджия за някакво нарушение на пътя, чуват въпроса: "Какво ще правим сега? Акт ли да пиша, или фиш?" След това започва пазарлък, защото водачите предпочитат да се отърват само с фиш, при който не се отнемат контролни точки от талона.

"С отпадането на актовете ще може да се изкорени една доста голяма корупционна среда.

 

24 часа

Дават по 100 лв. отгоре на кръвните медици от общинския бюджет

 

Областният лидер на ГЕРБ във Варна и председател на Общинския съвет Иван Портних и кметът Кирил Йорданов взеха спешни мерки за медиците в кръвния център. Работещите там ще получават от общинския бюджет по 100 лв. над заплатите си до края на годината.

Експресната мярка се наложи след като 38 от 53-ма работещи в районния кръвен център подадоха оставки заради ниски заплати и лоши условия на труд. Районната колегия на Българския лекарски съюз във Варна подкрепи протестните действия на колегите си и апелира към здравната министърка Десислава Атанасова към отговорни действия по случая.

 

Труд

На всеки три часа грабеж

 

Грабежите в България стават все по-дръзки и безпощадни.

Статистиката на МВР може да отчита намаляване на набезите, но усещането на хората е точно обратното. Закоравели и начинаещи крадци вадят ножове, пистолети, прътове срещу беззащитни старци и работещи мъже и жени.

Животът на минувачи и чакащи по спирките е в риск заради едно портмоне, джиесем или верижка на шията.

По селата хората нямат мира от крадци на реколта, готови да убиват стопаните и в дворовете им. Въоръжените нападения в хранителни магазини, аптеки, бензиностанции бележат ръст. И банките са под атака въпреки живата охрана и камерите.

 

Труд

Марковска все пак се кълне?

 

Венета Марковска ще положи клетва като конституционен съдия в четвъртък, 15 ноември, въпреки скандала, който се вихри около нея. Това обясниха пред "Труд" три независими източника. Знак, че това ще се случи, е и новината, че Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува оставката като съдия и зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) час преди клетвата.

 

Оставката влиза в дневния ред на съвета като извънредна точка, след като отлежава в деловодството му от десетина дни и не беше гледана миналия четвъртък заедно с тази на Георги Ангелов - друг съдия от ВАС, който в четвъртък ще положи клетва в Конституционния съд (КС).

 

Стандарт

Дянков с 50 бона от джакпота

 

Симеон Дянков със сигурност ще спечели, ако рекордният джакпот падне днес. Който и късметлия да прибере натрупалите се близо 9 млн. лева, ще се отчете и на хазната. Ако сложи парите на годишен влог, щастливецът ще спечели близо 500 хил. лв. от лихви. Десятъкът от 50 бона обаче ще влезе в бюджета за радост на финансовия министър. Ако пък спечелилият тръгне да пазарува имоти и коли, ДДС-то ще е утехата за Дянков. Груба сметка показва, че с 9-те милиона може да се купят над 84 луксозни автомобила или 42 нови апартамента. Сумата е достатъчна да се купи почти всеки футболен отбор у нас. Ако пък самият Дянков спечели сумата, с нея ще може да купи по половин килограм сирене на всеки пенсионер. Най-късметлийското число за 2012 г. е 21, изчисли "Стандарт" според ударените шестици през годината.

 

Стандарт

Искаме газ за 6+4 години

 

Договор за 4+6 години с "Газпром" поиска премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че това е важно, тъй като след няколко години страната ни може сама да се снабдява със синьо гориво от Черно море. "Ако пък няма газ, тогава ще продължим и останалите 4 години от договора", обясни премиерът. Той не пожела да коментира никакви други подробности от предстоящото подписване на договора с руската компания "Газпром" за доставката на синьо гориво от Нова година. "Имаме предварителни преговори, но не сме се уточнили за нищо конкретно и ясно, което да разпишем в 11 ч в четвъртък. "Ще говорим сутринта, след това, а след това ще обявим всичко", каза Борисов и допълни: "Ако някой ви е карал (журналистите - бел. ред.) от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане". Борисов обяви, че ще говори по темата "Газ" едва след като се подпише споразумението за "Южен поток" днес сутринта. "Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това. Така че ни помогнете и не ни притискайте за един ден, просто не ни пречете", призова още Борисов.

Късно снощи у нас трябваше да пристигне и шефът на "Газпром" Алексей Милер. Той ще присъства на финалните преговори в Министерски съвет днес, където се очаква да се подпише и проектът "Южен поток" от българска страна.

 

Монитор

Сателит сменя винетката

 

Има вероятност винетките да бъдат заменени от сателитна система, чрез която да се засича изминатият от автомобила пробег и собственикът му да плаща на километър. Това каза в интервю за „Монитор" шефът на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков. По този начин всеки ще се бърка точно толкова, колкото му се е наложило да пътува, като му се калкулират километрите изминато разстояние в годината.

Депутатът от ГЕРБ уточни, че Министерството на благоустройството и регионалното развитие (МРРБ) е обявило конкурс за избор на консултант.

 

Монитор

Григорий пробва църковен пуч

 

Великотърновският митрополит Григорий се опита да спретне църковен пуч вчера и да свали варненския си колега Кирил от поста изпълняващ временно длъжността на патриарх до свикването на събор за избор на нов духовен глава на Българската православна църква. Григорий направи това със свое писмо до синодалите, в което

се отмята от подписа си под решението на Светия синод от 10 ноември, на което с тайно гласуване архиереите избраха митрополит Кирил за наместник-председател на Синода и на Софийска епархия. Той получи 7 вота, а 3 бяха за Йоаникий Сливенски и един за Русенския Неофит.

„Към Църквата ни се трупат все повече критики, особено за неспазване на устава и за избора на наместник-председател", пише Григорий в писмото си до Синода. „Оттеглям подписите си под първата и втората част от протокол №26 от 10 ноември. Категорично настоявам подписите ми под този протокол да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност", настоява владиката. Като председател на намаления състав на Синода миналата събота той председателстваше заседанието на архиереите.

 

Монитор

Класната в акция „Обратно в час"

 

Класните учители да посещават домовете на децата, отсъствали от училище повече от 5 дни без уважителна причина. Такава практика ще бъде записана в новата стратегията за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите ученици, която просветното министерство изготвя в момента. Това съобщи заместник-министърът на просветата Милена Дамянова. Тя уточни, че образователните експерти вече давали такива препоръки на учители и директори.

„Прилагането на тази мярка е особено важно в малките населени райони, както и в училищата с деца от смесен етнически произход. Когато учителят посети дома на детето, той вижда семейната среда, в която то расте. Ако засече и друго дете, дошло на гости, добива представа и за приятелския кръг на ученика.

 

Сега

Общините спасяват кръвните центрове с премии и награди

 

Тъй като държавата отказва да даде няколкостотин хиляди лева за увеличение на заплатите в определените от самата нея като част от националната сигурност кръвни центрове, се наложи с тази задача да се заемат общините. И в двата града, където работещите в центровете по трансфузионна хематология подадоха предизвестия за напускане - Варна и Стара Загора, общинските съвети обявиха, че ще отпуснат допълнително средства, с които да допълнят заплатите на медиците.

 

По 100 лв. върху заплатите за ноември и декември ще получат медиците от центъра във Варна. Парите са от бюджета на местния парламент и бяха издействани след консултации между съветниците и кмета Кирил Йорданов. От общината не успяха да уточнят по каква схема общинската администрация ще плаща възнаграждения на служители на държавно финансиране, каквито са работещите в кръвните центрове. Оттам обаче уточниха, че формата ще е законна, а за 12 г. управление на Кирил Йорданов общината е финансирала държавни дейности за 93 млн. лв.

 

Дума

Ветеринарят Найденов ще управлява астрономията

 

Земеделският министър Мирослав Найденов, който е ветеринарен лекар по образование, ще управлява една от най-големите и стари обсерватории у нас - тази в Рожен, стана ясно вчера. Той и колежката му от екологичното министерство Нона Караджова, която е завършила икономика и организация на труда, получиха нови отговорности от Бойко Борисов. Двамата ще управляват обсерваторията в Рожен, след като Борисов им нареди да осигурят финансирането на съоръжението.

"Договаряме се едните пари още днес ще ви дойдат, другите най-късно в петък, за да може да минат през ПУДООС, така че ще получите с 20 000 лева даже повече, отколкото сте искали. Като целево съм готов да ви дам - една звездичка, повтарям, не искам да се изпуска, и да кажеш - отклоних двама астрономи да се занимават с горите. Колкото трябват допълнително, но една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира", разпореди на астрономите Борисов.

Премиерът отново повтори, че от три години само чувал, че ще затворят обсерваторията в Рожен, но тя щяла да продължи да си изпълнява функциите. Според него съществуването й щяло да се гарантира с години наред заради важните проекти, които се правели по оперативните програми с Министерството на образованието. Борисов разпореди решението му за финансирането на обсерваторията да бъде сведено до знанието и на финансовия министър Симеон Дянков.