Започват Коледните пости

Днес започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер.

Започват Коледните пости
По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Коледният пост не е толкова строг, колкото Великденския.

До 22 ноември вярващите трябва да ядат само растителна храна с олио, а от 23 ноември до 19 декември е позволена и риба, без в сряда и в петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

От 20 до 24 декември отново се консумира само растителна храна с олио, а на 25 декември, когато се празнува Рождество Христово, вече е позволено и блажно.

Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.

Венчавките са забранени от днес /началото на коледните пости/ до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит. В следващите 52 дни до Богоявление ще се правят само граждански бракове.