Плевнелиев осуети клетвата на Марковска, парламентът одобри данъка върху лихвите...

Подписването на проектното решение за газопровода „Южен поток" от страна на България е сред двете водещи теми на петъчните вестници.

Плевнелиев осуети клетвата на Марковска, парламентът одобри данъка върху лихвите...

„България и Русия подписаха окончателното инвестиционно решение за строителството на "Южен поток" през българска територия.



Това е окончателното съгласие да започне строителството.
"63 млрд куб. метра е мощността на газопровода. Така България става играч на газовия пазар на Европа и ще получава значителни постъпления в бюджета от транзитни такси. Доставките ще започнат през декември 2015 г.", обясни шефът на "Газпром" Алексей Милер.
Газпром и Булгаргаз подписаха и новия дългосрочен договор за доставка на природен газ.
"Договорихме най-ниската възможна цена. Имаме намаление с над 20 процента на цената от 1 януари 2012 г. Наложи се да разговарям с президента Путин пак в 11 без 15. Подписахме за 10 г., но на 6-ата имаме право да допълним с толкова газ, колкото си произведем, обясни премиерът Бойко Борисов." - пише в. „Сега".

 

„Днес се състоя церемонията по подписването на два договора между България и Русия - за газовите доставки и инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". По двата договора от руска страна подписът беше поставен от представители на "Газпром", а от българска - съответно шефовете на "Булгаргаз" Димитър Гогов и на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов...
Премиерът Борисов заяви, че не може да бъде конкретно посочена договорената цена за доставка на газ, защото това е търговска тайна, но цената е най-ниската възможна за страни, които не влагат милиарди евро в разработване на газови находища в Русия..." - в. „Дневник".

 

„Доставната цена на руския газ за България ще бъде 404,17 долара за 1000 куб. м, Тя влиза в сила от 1 януари 2013 г.
Според някои неофициални руски изчисления цената можело да падне дори до 403 долара.
Към момента плащаме 472 долара за 1000 куб. м, но това е заради отстъпка от 11%, която трае само до края на годината...
Много важен параметър е, че искаме да отпаднат посредниците, да сключваме договор директно с производителите. Милиони са се губили през посредниците за сметка на българския потребител. До сутринта сме спорили на тази тема за посредниците, да се махнат не един, не два, а цели три посредника. Благодаря на г-н Милер (шефа на "Газпром", б.ред.) , че се съгласи с нас. Преговорите бяха тежки, каза Борисов..." - в. „Труд".

 

„Имаме над 20% намаление на цената на газа от 1 януари 2013 г., обяви премиерът Бойко Борисов след подписването на договора за "Южен поток". Преговорите бяха тежки. Наложи се да разговарям с Путин и му благодаря, разкри министър-председателят на пресконференция с шефа на "Газпром" Алексей Милер.
Договорили сме цена, малко по-висока от тази на Германия. Тя е най-ниската възможна за страна, която не инвестира, допълни министър-председателят.
В отстъпката за догодина влиза и договореното през март 11-процентно намаление..." - в. „Стандарт".

 

„До 1 април, откогато действат 11% отстъпка, цената за България бе към 520 долара на 1000 куб. м, с отстъпката е 472 долара. Така че процентът на намаление излиза близо 22,3. Тъй като намалението с 11% вече го ползваме, то реалното сваляне на цената спрямо сега е 14,19 на сто.
Колко ще струва природният газ от 1 януари, е много важно, тъй като точно тази цена става базова и влиза във формулата, по която се смята всяко тримесечие в следващите години.
Алексей Милер кацна в София след 21 часа в сряда на правителствения ВИП. Българските и руските експерти продължиха преговорите до сутринта. Вчера той имаше среща в министерството на икономиката и енергетиката с министър Делян Добрев...
"Газпром" иска да строи две газови централи у нас, обяви още Алексей Милер. Той заяви, че цените на газа за тези тецове ще бъдат по-ниски от тези по дългосрочните договори за доставка на природен газ. Това щяло да бъде изгодно за българските потребители на ток. Вчера шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев отказа коментар с колко ще поевтинее парното. Искал да получи заявлението на "Булгаргаз". Преди дни обаче заяви, че 1/2 от намалението на цената на газа ще е за парното. Това предполага поне 10 на сто поевтиняване." - в. „24 часа".

 

Другата водеща тема е проваленото полагане на клетва от Венета Марковска като конституционен съдия.

 

„Президентът Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска за конституционен съдия, като не й позволи да положи клетвата си.
Така Конституционният съд записа в историята си безпрецедентен скандал при встъпването в длъжност на новоизбраните му членове.
Съдия Венета Марковска се яви точно в 11 ч в тържествената зала на КС, за да положи клетва заедно с Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов. Така на практика тя демонстрира, че няма да се вслуша в призивите на премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и правосъдния министър Диана Ковачева да не полага клетва, докато не изчисти името си от всички съмнения.
Видимо спокоен, Плевнелиев изчака номинираният от съдиите Георги Ангелов, избраният от него Борис Велчев и Анастас Анастасов от квотата на парламента да положат клетвите си. След което обясни, че не може да допусне и Венета Марковска да облече червената тога.
"Позволете ми да ви информирам, че няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд - заяви изненадващо Плевнелиев и добави: - Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва едва след като изчисти името си." Пред притихналите магистрати, депутати и журналисти държавният глава съобщи още, че сутринта е получил данни от прокуратурата, които го убедили, че сигналите срещу Марковска трябва да бъдат изчистени. Без да дава повече подробности, той напусна залата.
На неловката ситуация сложи край досегашният председател на КС проф. Евгени Танчев. "Клетва на конституционен съдия не може да се положи в отсъствието на държавния глава", каза той и допълни, че съдът и новите му членове се оттеглят на среща с Плевнелиев.
"Ами аз?!", възкликна, повдигайки рамене, Венета Марковска, докато 11-те съдии в червени тоги напускаха един по един претъпканата зала..." - информира в. „24 часа".

 

„Секунди преди Марковска да се закълне в четвъртък, държавният глава изненадващо взе думата и обяви, че има съмнения за моралните качества...
По закон присъствието му е задължително за клетвата. Церемонията трябва да е и пред шефовете на двете върховни съдилища и председателя на парламента - институциите, които излъчват членовете на КС.
Преди да излезе от залата, Плевнелиев допълни: "Получих писмо от прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението днес да не присъствам на клетвата". Президентът припомни, че и самата Марковска е поискала да се закълне, след като се изяснят всички данни от сигнала срещу нея (виж по-долу).
"Репутацията на КС е най-важна за държавата и демокрацията. Тя се базира на репутацията на членовете му", каза държавният глава...
В новата ситуация с Венета Марковска топката е в полето на парламента. Това коментира пред "Труд" Емилия Друмева. Тя е един от четиримата членове на Конституционния съд (КС), чийто 9-годишен мандат изтече с клетвата на новите. Друмева обясни, че парламентът има власт да отмени свое решение, стига да не нарушава конституцията. В такъв смисъл се е произнесъл КС преди десетина години. Решението на парламента да избере Марковска в КС би станало неотменимо чак когато тя положи клетва и встъпи в длъжност като член на КС." - в. „Труд".

 

„Президентът Росен Плевнелиев провали клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия. Той напусна церемонията, точно когато дойде нейният ред да произнесе задължителните реплики...
От сутринта всички очакваха да видят какво ще предприеме Марковска днес, след като дори премиерът я призова да се оттегли. В 10,40 часа тя влезе в Конституционния съд, придружена от независимите депутати Димитър Чукарски, Дарин Митов и Марио Тагарински, които я предложиха за конституционен съдия.
По-рано съдийката бе освободена от ВАС, за да може да се закълне в КС. Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха оставката й, като 18 от тях бяха "за", двама - "против", а други двама се въздържаха. След провала на клетвата Марковска остана без съдийски пост.
Оттук-нататък съдбата й е в ръцете на депутатите, които са я избрали. Тъй като случаят е безпрецедентен, все още не е ясно дали ще бъде излъчен нов кандидат за конституционен съдия.
Според запознати в сряда прокуратурата е уведомила Росен Плевнелиев, че през 2011 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подкуп и пране на пари. Това е станало след сигнал до ГДБОП срещу приятеля на Марковска Георги Георгиев." - в. „Стандарт".

 

„Казусът "Марковска" прерасна в институционална криза" - констатира в. „Сега".
"Не е ясно дали Конституционният съд може да работи, парламентът ще се занимава с извънреден казус, депутати поискаха отстраняване на президента Росен Плевнелиев...
Всички държавни институции бяха впрегнати вчера, за да осуетят упоритото желание на Венета Марковска да стане конституционен съдия. Президентът провали клетвата й за най-престижния съд, прокуратурата активно започна да разследва неин приближен за търговия с влияние, а евентуалното й връщане на работа като съдия във Върховния административен съд е под голям въпрос. Премиерът Бойко Борисов горещо подкрепи действията на президента, а независимите депутати, издигнали Марковска, заплашиха държавния глава с импийчмънт. Прецедентът доведе до куп юридически казуси, които могат да блокират работата на Конституционния съд за неопределено време.
Марковска сама заложи капана, в който падна. Въпреки призивите на президент, премиер, правосъден министър, посланици на страни - членки на ЕС, и Еврокомисия да се откаже или поне да отложи влизането си в КС, докато се разсеят всички съмнения около личността й, тя реши да не слуша никого и да се закълне. Не се трогна дори от молбите да не се поставя над държавата, тъй като упорството й може да доведе до извънреден евродоклад за България...
Венета Марковска смята да си търси правата по съдебен път. Това съобщи на брифинг независият депутат Димитър Чукарски, който е един от хората, които я издигнаха и я придружиха днес до Конституционния съд..." - в. „Сега".

 

"Първоначално очерталият се като най-интригуващ въпрос  дали е имало предварителна уговорка между президента и председателя на КС проф. Евгени Танчев за организацията на клетвената церемония постепенно отстъпи пред разнопосочните мнения за това какво предстои. Проф. Танчев не показа изненада от неочаквания ход на държавния глава за разлика от журналистите и гостите на церемонията.
На ход ли е парламентът или не?
Според някои депутати трябва да започне процедура за избор на нов член на КС на мястото на Марковска. Янаки Стоилов от БСП смята, че полагането на клетва не е просто церемония, а води до определени последствия. По думите му както полагането на клетва означава встъпване в длъжност и старт на изпълнение на мандата, така и неполагането на клетва означава обратното и следователно парламентът трябва да открие процедура за нов избор.
Бившият конституционен съдия Емилия Друмева, цитирана от БНР,  също смята, че решението на парламента за избора на Марковска е от категорията на отменяемите актове на Народното събрание.
Според други депутати обаче изход от проблема можела да покаже само Марковска, ако пред парламента лично заяви, че се оттегля  - това мнение се споделя и от отговорни представители на ГЕРБ...
Според Мая Манолова от БСП президентът е превишил правомощията си и е създал прецедент, тъй като бойкотът на клетвата означавал бламиране на парламента, който е заявил своята воля с избора на Марковска за конституционен съдия.
Самоопределилите се като поддръжници на ГЕРБ независими депутати, които предложиха Марковска за член на КС, също смятат, че президентът е нарушил конституцията, като е бойкотирал полагането на клетва от Марковска. Според тяхната логика постъпката му е своеобразно вето върху решението на парламента, на което той нямал право в този случай. Депутатът Дарин Матов, който номинира Марковска пред парламента, обяви, че независимите започват да събират подписка за сезиране на КС с питане дали президентът не е нарушил Закона за КС с възпрепятстването  на клетвата. Според Матов самата Марковска смятала да подаде оставка, но след като положи клетва, тъй като едва тогава се смята че е встъпила в длъжност, а оставка преди това не се подава.
Депутати от ДПС също  смятат, че е създаден тежък конституционен проблем. Според тях  той може да бъде решен само от Конституционния съд. Само в конституционно дело можели "да се разплетат възлите, които се завързали днес"...
Според юристи няма пречки пред Конституционния съд, въпреки че съставът му е непопълнен. Големият проблем обаче е, че съдът не може да си избере председател, коментира член на КС..." - в. „Дневник".

 

Друга тема от петъчните вестници е приемането в парламента на  данъка върху лихвите от депозити.

 

„Парламентът одобри  въвеждането на данъка върху лихвите от депозити.
Налогът няма да важи за детските, безсрочните влогове и разплащателните сметки. Банките ще имат ангажимент всеки месец да декларират изплатените лихви по срочните депозити. Те ще подават към данъчните данните за размера на платената лихва, както и на удържания данък. Ще има данък и върху хазарта. Той ще е 15%, решиха още депутатите. С него ще се облагат игри и залагания, включително тото лотариите, резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета." - в. „Дневник".

 

„Мнозинството претупа промените в данъчните закони, а депутати се заканиха да сезират КС за новия налог
Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев бе най-яростният защитник на данъка от 10% върху лихвите по депозити.
От 1 януари 2013 г. българите ще дължат 10% данък върху доходите си от лихви по срочни депозити. Те няма да се декларират пред НАП, а банките ще превеждат налога накуп, за да няма нарушаване на банковата тайна. Новият данък няма да важи за доходите от лихви по безсрочните влогове и разплащателните сметки. Това реши парламентът при окончателното гласуване на промените в данъчните закони. Текстовете бяха подкрепени само от 93-ма депутати от ГЕРБ. "Против" гласуваха 41 народни представители от опозицията и независими, никой не се въздържа.
Дебатът по новия данък засенчи останалите данъчни промени и за пореден път се профанизира с популистки тълкувания за ефекта му върху бедни и богати. Тон даде шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Велчев, който при първото четене на данъчните промени се възмути, че българите искат да рентиерстват и да живеят лентяйски от лихви, настоя депутатите да заявят публично от трибуната с какви депозити разполагат, за да е ясно чии интереси защитават. Шефът на ПГ на ГЕРБ не се трогна от репликите, че това е декларирано пред Сметната палата, и предложи парламентът да създаде фонд за подпомагане на бедни депутати като Корнелия Нинова от БСП, която обяви от трибуната депозит от 3500 лв..." в. „Сега".