ГЕРБ брои социалисти на митинг: Няма да има тринадесета пенсия

Основните теми в централните ежедневници в неделя

ГЕРБ брои социалисти на митинг: Няма да има тринадесета пенсия
Протест.

„Стандарт”:

ГЕРБ брои социалисти на митинг

Колко са протестиращите на националния протест на БСП пред храм-паметника "Свети Александър Невски"? Въпросът предизвика истинска престрелка между БСП и ГЕРБ след митинга вчера по обяд. От трибуната социалист номер 1 съобщи, че на площада има 20 000 души и поиска от тях мандат, за да "състави следващото национално отговорно правителство. "Явно много му се иска на Станишев да е събрал 20 000 души, но те не бяха повече 3000-5000 максимум", контрира час след протеста премиерът Бойко Борисов и допълни: "Явно това са им всички симпатизанти". "Социалистите в България са единствените, които са водили страната до кризи", допълни го вицепремиерът Симеон Дянков. "Свикнали сме социалистите да надписват бройки", заяви и зам.-шефът на депутатите на ГЕРБ Димитър Главчев. Той предложи на следващия митинг Станишев като лидер и на ПЕС, да "прибегне до внос на социалисти". "15 000 души са дошли с автобусите, а не по-малко от 5000 са хората от София", скочиха на ГЕРБ от "Позитано" 20. Според МВР пък протестиращите са били около 8000. Пред тях лидерът на БСП се зарече, че ще помете ГЕРБ на изборите догодина. В остра опозиционна реч той обяви каузата на социалистите: "Възраждане на България". И поиска хората да му гласуват доверие, с което да изкара страната от кризата.

ТЕЦ.

“Труд”:

Над 200 души протестираха срещу строежа на ТЕЦ до границата с Турция

Над двеста души се събраха на морския бряг в село Резово и се включиха в трансграничния протест, който се състоя там. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на БСП - Бургас.
Протестиращите не искат на няколко километра от границата с България, да се строи ТЕЦ. Участниците в протеста запалиха факли и изстреляха в небето фойерверки и по този начин показаха на протестиращите по същото време съседи в Турция, че са им съмишленици.
„По никакъв начин не искаме да се бъркаме в работите на нашите съседи. Напротив, вярваме, че с този си акт ние подпомагаме и улесняваме гражданското общество в Турция, което първо постави въпроса и хората първи се разбунтуваха. Те са причината това строителство още да не е започнало. Трябва да нямате никакво съмнение, че ако то се реализира, на туризма, на екологията, на здравето на хората в региона, ще бъде сложен кръст. Управляващите мълчат, включително и кметът на Община Царево.

Вот.

„24 Часа”:

Атака не подкрепя вота на недоверие, организиран от ДПС

„Атака" няма да подкрепи внесен от ДПС вот на недоверие срещу кабинета „Борисов", заяви пред журналисти в Русе председателят на партията Волен Сидеров, цитиран от „Дарик".
„Не можем да обсъждаме никакви идеи на ДПС като нещо легитимно", посочи лидерът на националистите.
Волен Сидеров припомни, че „Атака" е започнала подписка, чиято цел е Конституционният съд да обяви ДПС като противоконституционна партия, защото движението водело антидържавна политика. Главният прокурор, който има право да внесе иск в Софийска градска прокуратура за разтурване на ДПС поради антиконституционност, е сезиран.

Пенсии.

„Труд”:

Тотю Младенов: Няма да има тринадесета пенсия

13-а пенсия няма да има, но ще има коледна добавка, каза социалният министър Тотю Младенов, цитиран от „Дарик".
Повече от половината пенсионери ще получат коледна добавка към пенсиите си, но министърът не се ангажира с размера й. По думите му в края на ноември ще има информация колко пари могат да очакват в допълнение възрастните хора.
„Ако бяхме увеличавали пенсиите, дефицитът в осигурителната система щеше да се увеличи още повече и тя нямаше да издържи", коментира министърът. И допълни: „Близо 600 млн. лева ще струва увеличението на пенсиите от догодина при това без да се задълбочава дефицитът".