Кирил призова митрополитите към единство, скандалът около Марковска продължава...

Вестниците в понеделник съобщават, че българските моряци, задържани в Испания за трафик на кокаин, са пропуснали срока за обжалване на обвинителния акт.

Кирил призова митрополитите към единство, скандалът около Марковска продължава...

„Българските моряци, които бяха арестувани в Испания за трафик на 3 тона кокаин, са получили обвинителни актове, но са пропуснали 3-дневния срок за обжалване. Това съобщиха вчера роднини на задържаните пред ТВ7. Причината за пропуска била, че обвинителните актове са били на испански език и моряците не са успели да разберат написаното в тях. Заради липса на преводач те не са могли да общуват и със служебните си защитници. В момента българите са разпределени в четири затвора, но все още няма официално разрешение близките им да ги посетят...
Корабът "Св. Николай", плаващ под български флаг, беше спрян от испанската полиция в средата на август, на около 80 километра от брега на Кадис. След претърсване на него бяха открити и иззети около 3 т кокаин. Вследствие бяха заловени 31 души, сред които капитанът Иван Станчев и 21 българи. Българските моряци останаха в ареста с обвинение в застрашаване на общественото здраве, с уточнение "наркотрафик", и се даде ход на разследването, което може да продължи месеци и дори години..." - пише в. „Сега".


 

„Задържаните в Испания моряци от кораба "Свети Николай" масово не са обжалвали обвиненията срещу тях за контрабанда на кокаин, заради пропуснат срок. Това потвърди Ивелина Атанасова, близка на капитана на кораба, цитирана от БНР. Срокът беше 3-дневен.
По думите на Атанасова, моряците не са били уведомени от назначените им съдебни защитници кога изтичат сроковете за обжалване.
В момента защитата на по-голямата част от сънародниците ни е поета от адвокат Владимир Владимиров, който е специалист по морско право..." - информира в. „24 часа".

 

„Мотивите, посочени в обвинителните актове, са напълно неубедителни, коментира другият гост в студиото, адвокатът - специалист по морско право, Владимир Владимиров. По думите му основният аргумент за вината на нашите моряци е, че някои от тях разполагали с мобилни телефони, флашки и лаптопи. Юристът допълва, че подобно обвинение звучи скалъпено и по никакъв начин не мотивира задържането на българските граждани.
Роднините на моряците имат съмнения, че не е направена експертиза на иззетия от борда на кораба наркотик, за да се докаже откъде е идвала и за къде е била предназначена стоката.
Антоанета Николова, близка на задържания капитан на кораба Иван Станчев, коментира, че това е товарен кораб и моряците не са длъжни да знаят какъв е товарът. Тя е категорична, че те не са отговорни за престъплението, което им се приписва.
Адвокат Владимиров цитира представители на посолството ни в Испания, според които страната ни се намира в изолация от следствените действия..." - съобщава в. „Дневник".

 

„Кап. Иван Станчев и 21-членния екипаж са уличени за съучастие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. По делото има още 9 обвиняеми - испанци и колумбийци, които са посочени като ръководители и организатори на бандата.
Постановлението за привличането на българите като обвиняеми им е било връчено на 5 октомври. Нашите дори не разбрали какво подписват, тъй като документът бил на испански език,..
Обвиненията и фактическата обстановка били описани в 9 листа. Българите били заведени в съда, за да подпишат постановленията. Там имало преводачка, която сбито в десетина изречения обяснила в какво уличават всеки един от тях.
Законодателството на нито една държава в ЕС обаче не допуска заподозреният да бъде информиран устно за това в какво го обвиняват, обясниха юристи. В случая нашите е трябвало да получат преведени на български език постановления, за да се запознаят лично с доказателствата срещу тях, а не от нечий преразказ..." - пише по темата в. „Труд".

 

Църковните дела след кончината на патриарх Максим отново са сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

 

„Сегашното ръководство на БПЦ призовава Търновския, Плевенския и Пловдиския митрополит да се включат в следващите заседания от Зимната синодална сесия, които ще продължат до 19 декември...
Преди дни Синодът потвърди избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит. Под това решение подписите си сложиха осем митрополити.
Документът не беше подписан от Пловдивският митрополит Николай, Великотърновския митрополит Григорий, Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейски митрополит Симеон, Плевенския митрополит Игнатий и Врачанския митрополит Калиник." - напомня в. „Стандарт".

 

„Варненският митрополит Кирил призова християните за единство. Това стана по време на първата му неделна литургия в катедралата "Света Неделя" в София като наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ). Той беше избран от Светия синод и за Софийски митрополит, докато бъде определен новият патриарх на страната след кончината на дядо Максим.
Под това решение подписите си сложиха осем митрополити. На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода.
Митрополит Кирил не коментира какво ще бъде наказанието, ако тримата отново не присъстват на заседанията. Той очаква да получи отговор от Пловдивския митрополит Николай, който обяви в писмо, че няма да присъства на заседания на Светия синод в следващите 40 дни. По този начин той изрази несъгласието си с избора на наместник-председател на българската църква.
Според чл. 54 от Устава митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание...
"Когато има различно мнение, то трябва да бъде обосновано, защото е много важно единството на църквата, то е в основата й. Не трябва да разкъсваме хитона на църквата. Някои трябва да се съобразят с това нещо, защото не става въпрос за обикновени неща, а за важни събития в живота на БПЦ", отбеляза митрополит Кирил..." - в. „24 часа".

 

В. „Дневник" цитира по темата отец Боян Саръев:
„Коментарите за недостойни постъпки и проблеми сред висшия духовен клир са по-скоро медийна шумотевица отколкото реалност. Цялото общество е сринато духовно и материално. Цялото общество е потънало в корупция, материална и духовна нищета, не можем да искаме кой знае колко съвършени духовници. Ние не можем да бъдем извънземни. Това коментира в ефира на БиТи Ви отец Боян Саръев. 
Той допълни, че всеки човек, включително и духовниците, е подвластен на изкушения. Изкушенията са дяволско изобретение. На изкушение се поддава и самият ангел, посочи той. 
"Народът започна панаирджийски и сеирджийски да гледа на светата си църква", коментира той. 
Все пак отецът призна, че сред някои представители на висшия клир има увлечение към власт и облаги. Но в крайна сметка те са князе на православната църква църква, те са духовната аристокрация и не могат да ходят голи и боси като средновековните проповедници, посочи отец Саръев. Той подчерта, че живеем във време на технически прогрес и служебното положение на митрополитите изискват "представителност някаква".
Отецът посочи, че не може депутатът да се вози в лъскави мерцедеси, да ползва всевъзможни привилегии, а един архиерей, който носи огромна отговорност,  да се вози в раздрънкана кола, която миряните да бутат отвреме-навреме, за да припали..."

 

Друга тема с продължение от вестниците в понеделник е нестихващият скандал около Венета Марковска.

 

„Никой в парламента не бърза да издига кандидати за конституционни съдии след фиаското с Венета Марковска. Това показа проверка на "Труд" сред депутатите два дни след като правната комисия откри нова процедура и обяви, че ще събира номинации от 22 до 30 ноември.
Тезата на управляващите е, че вече са имали кандидат - Анастас Анастасов, който успешно се е заклел в Конституционния съд (КС).
"В този цирк няма повече да участваме", заяви и независимият депутат Тодор Великов. Независимите застанаха зад кандидатурата на Марковска и единствени още я подкрепят. ДПС, което гласува за нея, също няма да участва в новия избор. Мая Манолова от левицата обясни, че БСП още няма решение дали ще издига кандидат в новата процедура за КС. При предишното гласуване те предложиха за поста върховния съдия Татяна Върбанова. Манолова обаче настоя, че няма как да има нова кандидатура избор без решението за Марковска да бъде отменено.
Обратната е позицията на ГЕРБ и с помощта на депутатите от "Атака" тя мина през правната комисия. Според управляващите не е нужно решението за избора на Марковска да се отменя, защото не е изпълнено. "Ако отменяме решения на парламента, с лека ръка ще се вкараме в прецедент", заяви шефката на правната комисия Искра Фидосова.
Сред специалистите също има разнобой. Вчера пред радио К2 двама бивши конституционни съдии се разделиха в мнението си дали въобще е възможно да има нов избор. Според проф. Емилия Друмева няма пречка парламентът да промени решението си, тъй като Марковска не е положила клетва. "Как ще се прави избор, когато г-жа Марковска е жива и здрава?", твърди обаче Георги Марков.
И.д. главният прокурор Бойко Найденов пък заяви, че би бил горд, ако обвинението е помогнало на президента Росен Плевнелиев да вземе решение по казуса..." - пише в. „Труд".

 

В. „Сега" също отделя място на темата:
"Чисто човешки и морално може би е добре Венета Марковска да вземе по-дълъг отпуск, докато нещата се изяснят", коментира пред bTV и. д. главният прокурор Бойко Найденов скандала с осуетената клетва на скандалната съдийка. Президентът Плевнелиев отказа да присъства на нейната клетва и с мотива, че е получил писмо от прокуратурата.
„Недейте да надценявате ролята на едно писмо, което ни вкара в една абсолютно ненужна спирала. То беше предоставено още при номинациите в парламента. Прокуратурата е работила по този сигнал, който е публикуван като разследване от ваши колеги и няма как да бъде анонимен. Друга тема е защо не е завършено две години. Колегите са прилагали средства и са водили разпити, които изискват повече време. До средата на декември ми се иска да направим сериозна проверка на изнесената информация", обясни той."

„Споровете по казуса "Марковска" завладяха всички медии. Народното събрание има право, но и задължение да избере за конституционни съдии хора с високи професионални качества и голям стаж. Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова е опорочила процедурата по избор на конституционни съдии. Това каза пред бТВ бившият министър на правосъдието от кабинета на Тройната коалиция Миглена Тачева.
Тя одобрява действията на президента, който бламира полагането на клетва на съдийката. "Той направи това, което НС не е направило, тоест едната власт е възпряла другата", категорична е тя.


„Ако Марковска остане сама със съвестта си, със Закона за съдебната си власт и с 38-годишния си стаж... сама трябва да прецени какво да прави," коментира още Тачева.
Вносителят на номинацията на Венета Марковска - независимият депутат Тодор Великов, пък се разгорещи в студиото на "Нека говорят" и настоя Марковска да бъде допусната до нова процедура да положи клетва като конституционен съдия. Дали тя ще си подаде оставката след това било друг въпрос. Аз вече съм участвал в процедурата по избирането, затова не искам да участвам повече в този цирк, тя трябва да се закълне, повтори депутатът. Той добави, че Венета Марковска била много притеснена, отслабнала 6 кг.
След няколко намека на премиера Бойко Борисов и решението на Марковска да не се отказва от новия пост се стигна до прецедента - изборът й да бъде бламиран от президента Росен Плевнелиев, който си тръгна от клетвената церемония преди Марковска да положи клетва." - в. „Стандарт".