Юбилейна изложба на Никола Богданов в Художествена галерия – Добрич

Юбилейна изложба на Никола Богданов в Художествена галерия – Добрич
На 22 ноември /четвъртък/ от 17.30 часа, в зала 2 на Художествената галерия, се открива изложба - скулптура, по случай 80-годишнината на Никола Богданов.

В изложбата са включени творби от фонда на Художествената галерия, фотоси с монументите в Добрич и региона, както и няколко нови работи.

Никола Богданов е роден нa 12 юли 1932 г. в Търговище. Средно образование завършва в Добрич, а висше през 1962 г. в Художествената Aкадемия - София, в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност “Декоративно-монументална скулптура”.През 1967 г. става  член на секция "Скулптура" при СБХ - София. От 1963 г. до 1981 г. работи като  художник - проектант в Куклен театър - Добрич. През 1964 г. основава Дружеството на художниците в Добрич и е негов дългогодишен творчески секретар.

Никола Богданов е активен участник в набирането на фонда на Художествената галерия в Добрич,  както и на други галерии в Добруджа. Той е един от инициаторите на общата художествена изложба “Земята и хората”, която в продължение на няколко десетилетия се откриваше в Добрич и привличаше художници от цялата страна.

През 1981 г. урежда в Добрич  самостоятелна изложба - скулптура. Участва в над 50 Национални изложби,  като през 1967 г. е отличен с Втора награда за скулптура на Обща художествена изложба гр.  София. През 1973 г. получава наградата на в-к  "Добруджанска трибуна" в ОХИ "Земята и хората" - Добрич,  а през 1983 г. - Втора награда за  скулптура в ОХИ  "Човекът и трудът" Габрово. Негови произведения има в Националната галерия, Софийска градска галерия, в галериите в Русе, Силистра, Разград, Балчик, Каварна, Шабла и др.
 
vasillevski_600_01
 
 
Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа,  екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Автор е на паметника на Деспот Добротица в Каварна /1977/, На загиналите български воини 1944-1945 в Крушари/1988/, на релефа на Н.В. Борис ІІІ в Добрич /1992/, на бюст-паметника на Васил Левски в Добрич /1998/ и др.
 
Като дългогодишен художник в Куклен театър, проектира и изпълнява на театрална сцена над 70 куклени пиеси. Активно участва и в проектирането и откриването на сградата на кукления театър в града и дарява стенописа във фоайето по случай първата асамблея “Знаме на мира” през 1979 година. Като куклен сценограф работи и в градовете Ямбол, Пазарджик,   Габрово, Русе, Нитра  /Словакия/ и други.
 
pa050019_600
   
През средата на седемдесетте и началото на осемдесетте години на миналия век, по предложение на Съюза на Българските художници и Община Добрич, последователно е награждаван с ордени “Св.Св. Кирил и Методий” - III, II и I степени за неговата творческа и обществена дейност в областта на културата.

През есента на 2002 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин” на  Добрич. През лятото на 2006 г. е завършен паметникът на Адмирал Ф. Ушаков на нос Калиакра, за който е награден от Руската федерация с орден на името на “Ломоносов”.

През пролетта на 2007 г. в Добрич е открит паметник на “Св.Св. Кирил и Методий” - монументална творба, която Никола Богданов дарява на своите съграждани.
 
kiril_i_metodii_600
 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+