Не се разбраха за състава на РИК за референдума

На проведените консултации при Областния управител, политическите сили не постигнаха съгласие за ръководния състав на РИК

Не се разбраха за състава на РИК за референдума
Днес, в кабинета на Областния управител Желязко Желязков, се проведоха консултации с областните ръководства на парламентарно представените партии и коалиции и такива, които имат членове в Европейския парламент. Те са във връзка със задължението на Областния управител за съставяне на Районна избирателна комисия /РИК/, съгласно изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, и решението от 13 ноември на Централната избирателна комисия /ЦИК/.
    
На консултациите присъстваха упълномощени представители на: ПП ГЕРБ – Живко Мартинов, Коалиция за България – Сияна Фудулова, ПП ДПС – д-р Ердинч Хаджиев, Синята коалиция – Ивайло  Евдокимов, ПП ”Атака” – Атанас Атанасов, ПП НДСВ - д-р Георги Желев.
    
Областният управител Желязко Желязков предложи съставът на РИК да е с общ брой 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии,  е, както следва: за ПП ГЕРБ - 6-ма членове, за „Коалиция за България” и  ПП ДПС – по 2-ма членове; а за ПП „Атака”„Синята коалиция” и ПП „НДСВ” -  по 1 представител.
 
За председател на РИК бяха направени две предложения: Добромир Добрев от ПП ГЕРБ и Мая Димитрова от Коалиция за България.

Сияна Фудулова изрази становище, че не следва да се назначава нова Районна избирателна комисия за произвеждане на национален референдум, поради това, че съгласно чл. 7, ал.1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, към днешна дата продължават да действат РИК назначени за произвеждане на парламентарни избори през 2009 г.

Желязко Желязков заяви, че съгласно решението на ЦИК, следва да се проведат консултации за състав на РИК за произвеждане на национален референдум и той като Областен управител е длъжен  да го изпълни.

Упълномощеният представител на ПП ДПС д-р Ердинч Хаджиев предложи да се определи в „пакет” ръководният състав на РИК, както следва: председател от ГЕРБ, зам.- председател от „Коалиция за България” и секретар от ДПС.

За заместник председател на РИК бяха предложени Явор Георгиев от Атака и Мая Димитрова от Коалиция за България. За секретар бе представена кандидатурата – на Сениха Рюстем от ДПС, като това бе единственото предложение.
    
Представителите на партии и коалиции внесоха поименно кандидатите за членове на РИК.

В резултат на проведените дискусии, парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха споразумение за излъчване на председател и заместник председател на комисията и съгласно Изборния кодекс, предложението за състав на РИК ще бъде изпратено от Областния управител в ЦИК, която следва да  назначи Районната избирателна комисия.