Преглед на печата

Скандалът с Петър Стоянов за КС може да засенчи Марковска, ЕК пак ни критикува

Ноември 22, 2012 - 06:23
Ноември 22, 2012 - 06:23
 0
Преглед на печата
Продължението на скандала около Венета Марковска чрез скандал с кандидатурата на експрезидента Стоянов за конституционен съдия е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

В. „24 часа" цитира по темата президента Росен Плевнелиев:
"Беше повече от ясно, че тази съдийка (Венета Марковска - б. р.) не беше приета от българите, а обществото имаше своите съмнения. Сигурен съм, че всеки от нас научи своя урок", заяви президентът Росен Плевнелиев по повод скандала със съдия Венета Марковска.
"Със своите действия аз доказах, че българската конституция не е само правила и абзаци". Така Плевнелиев коментира постъпката си по време на клетвата на конституционните съдии. Той също така припомни, че многократно той самият е изразявал съмнения относно съдия Марковска."

„Сини се надяват Стоянов да се откаже от КС" - съобщава „Труд".
„Ден след като СДС номинира президента (1997-2002) Петър Стоянов за мястото на Венета Марковска в Конституционния съд (КС), все още не е ясно кой би внесъл кандидатурата.
Депутатите от СДС засега не са склонни да сложат подпис под номинацията заради съмнението, че тя е "спусната" на лидера на партията Емил Кабаиванов от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. И избраниците са "вкарани в чужда пиеса".
От "Раковски" 134 намекват, че може да се стигне до изключване на депутати от партията - по устав това е опция при погазване на решения на СДС и след гласуване в Националния съвет. Съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция" и бивш лидер на СДС Мартин Димитров обяви, че номинация на Стоянов реално няма. В групата не е идвало и писмо от централата. Президентът Стоянов не е казал "да". Във вторник той поиска "минимум 3 дни" за размисъл. Според източници на "Труд" периодът ще е по-дълъг, а и Стоянов като юрист не би влязъл в правно неизчистена процедура - тоест преди Народното събрание да отмени избора на Марковска и процедурата да започне "на чисто".
"Личните ми отношения с премиера Борисов са чудесни, но никога не бих позволил СДС да стане жертвено агне", каза още Димитров. Според депутата Димо Гяуров хронологията на събитията говори за непочтени договорки. "Обидното е, че някой се опитва да ни употреби", отсече той. И намекна, че разчита Стоянов да не каже "да". Друг депутат - Йордан Бакалов, обяви, че нито ще внася номинацията, нито ще гласува за нея.
В отговор Кабаиванов отсече, че "Синята коалиция" е "червена" - имало синхрон между БСП, ДСБ и депутати от СДС, които работели не за своята партия, а за лидера на ДСБ Иван Костов.
Костов лаконично призова СДС да не допуска позорът от скандала "Марковска" да се стовари като боклук в техния двор.
От ГЕРБ казаха, че номинацията на Стоянов няма да бъде издигната от тях, а от СДС." - се казва още в публикацията.

В. „Дневник" помества коментар по темата:
„Поправяне на един гаф с друг.
Това е най-краткото (и най-меко) определение на отправената от премиера Борисов покана към председателя на СДС Емил Кабаиванов синята партия да излъчи  кандидат за член на Конституционния съд. Освен поканата премиерът дава и гаранцията, че каквато и кандидатура да издигнат, парламентарната група на ГЕРБ ще я подкрепи. Вместо откриване на процедура за нов избор, обсъждане, издигане и изслушване на кандидатури от парламентарните групи - отново договорка.
Смайващо е - до степен да не вярваме на ушите си, че двама политици не могат да преценят значението - и не само на действията си, но и на думите си. Първо, един премиер в парламентарна държава без стеснение  обявява как ще гласуват депутатите, пък били те и от неговата парламентарна партия! Второ, един партиен лидер (Емил Кабаиванов), чието име симпатизантите на СДС доскоро не можеха да запомнят,  се споразумява за издигане на кандидат, докато партията му няма и хабер, а пък сините депутати са в перманентно състояние на публично известна съпротива спрямо неговото лидерство!
Договорката "Стоянов" затвърждава пораженията (и същевременно сваля последните съмнения) в няколко посоки. Най-напред показва, че задкулисието е неизтребимо  и политическите нрави на прехода не само не се променят, но под управлението на ГЕРБ добиват завършения си вид, прегазвайки всякакви писани правила и процедури."

Поредната серия от критики и предупреждения от страна на Европейската комисия към българските управляващи също е сред темите на вестниците в четвъртък.

„От Еврокомисията припомнят, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на европейските изисквания. Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството.
От Брюксел дават на страната ни два месеца за реакция. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, може да бъде предявен иск пред Европейския съд, предаде БНР.
Същото предупреждение беше отправено и заради така наречените "интелигентни транспортни системи" - те трябва да бъдат своевременно приложени в пътния транспорт, както и при свързването му с други видове транспорт. Според Еврокомисията България трябва да предприеме допълнителни мерки в тази посока." - пише в. „Стандарт".

„Брюксел все още е сериозно загрижен за свободата на словото у нас" - съобщава в. „Сега".
"Продължаваме да сме сериозно загрижени за състоянието на медийната свобода в България." Това заявиха от кабинета на еврокомисаря по цифровите технологии и зам.-шеф на ЕК Нели Крус в отговор на въпрос на "Сега" по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че в България цари пълна медийна свобода. "Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и разчитаме на българските власти да предприемат нужните мерки, а където е възможно, предлагаме подкрепа и помощ", посочи Линда Кейн, прессекретар в кабинета на Нели Крус. Тя поясни, че миналата седмица еврокомисарката е получила отговор от Борисов на нейно писмо от октомври. След срещата в София през септември и разговора й с представители на български медии Крус поискала разяснения за евентуалните мерки, които българските власти ще предприемат в отговор на предизвикателствата, свързани с медийната концентрация и прозрачността. В близките дни се очаква Нели Крус на свой ред да отговори на Борисов. При визитата на Крус в София стана ясно, че през ноември ЕК ще огласи доклад за състоянието и свободата на медиите в Европа."

Всекидневниците пишат и за назряваща „доматена революция" в подкрепа на протеста на Николай  Колев-Босия срещу работата на институциите.