14 милиона лева дългове ще събира ВиК - Добрич

40% от клиентите на водното дружество са неизрядни, никъде другаде в страната проблемът не достига такива мащаби.

14 милиона лева дългове ще събира ВиК - Добрич

Това съобщи на пресконференция управителят на ВиК - Добрич Радослав Русев. Дружеството има огромен проблем със събираемостта, който се е трупал с години, коментира той.


 

Над 14 милиона лева са несъбраните вземания от ВиК - Добрич. 8.5 милиона от тях са от битови клиенти. 40% от абонатите са неизрядни. В добричките квартали Балик и Дружба процентът е дори по-висок. Жителите на 3 села в областта имат натрупани дългове за вода по над 100 000 лева - Орляк (190 000 лв), Оброчище (134 000 лева) и Карапелит (131 000 лева). След тях по задължения са нареждат Безмер, Черна и Соколово.

 

В момента 5 екипа на ВиК - Добрич спират водата на некоректните платци. От началото на декември екипите за прекъсване на задлъжнели абонати стават 12. Критерият за пристъпване към такова действие е 3 неплатени сметки. За да избегнат спирането на водата, длъжниците имат възможност за разсрочено плащане, което изисква 30% от сумата веднага, а останалата част на 6 равни месечни вноски. Техническа възможност за прекъсване на абонати има не само в къщи, но и в апартаменти в блокове. За 2 седмици са спрени 116 задлъжнели абонати.

 

На журналистически въпрос дали акцията ще обхване и циганските махали Радослав Русев заяви, че дружеството не дели клиентите си по етнически, религиозен или друг признак, но подобен проблем наистина има. Освен това главно в тези квартали са констатираните 400 случая на кражба на вода - незаконно свързване към мрежата. 300 от тях са в Балчик, 40 в Каварна, 30 в Добрич.

 

Докато има дори един изряден платец, не може да се спре водата на цял квартал, отговори пък зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев на въпроса дали може да се прекъсне наведнъж целия Изгрев например.

 

Дружеството е в много тежко състояние от вече 10 години, но това не го приемайте като упрек към предни управления и политически сили, заяви той. Убеден съм, че всеки бивш управител е правил всичко възможно, но по-скоро не винаги са били достътъчно професионални и ефективни, коментира Добромир Симидчиев, допълвайки, че няма данни за престъпления в дейността на бившите управители на ВиК - Добрич.

 

110 000 са абонатите на дружеството. Загубите на вода в областта са 78.5%, а в някои общини дори 85-88%. 99.5% от водата са добива по помпен път, което прави дружеството силно зависимо от цената на тока. 580 човека е персоналът на ВиК - Добрич и на този етап съкращения не се предвиждат.