Над 600 хиляди лева дължат фирмите в областта за заплати

636 092 лева са дължимите неизплатени възнаграждание на работници в Добричко към момента.

Над 600 хиляди лева дължат фирмите в областта за заплати

54 са предприятията в областта, които бавят заплатите. Те са от различни браншове, най-вече търговия, хотели, ресторанти, шивашки фирми, строителство, транспорт. Тенденция е, че няма такива случаи в сектор селско стопанство, отбеляза на пресконференция днес Младен Мартинов - директор на Инспекция по труда - Добрич.


 

След намесата на Дирекция "Инспекция по труда" - Добрич за първите 10 месеца на годината са изплатени забавени трудови възнаграждания на стойност 543 922 лева, а от началото на ноември до днес - още 19 513 лева.

 

Два са смъртните случаи при трудова злополука в областта през тази година - на 25 април работещ в "Електроенергиен системен оператор" ЕАД бе убит от ток при извършване на ремонт на далекопровод 110 киловолта в землището на Добрич, до подстанция Кобаклъка, а служител на Булсатком падна от стълба в село Победа на 2 май.

 

181 разрешения за работа на непълнолетни са издадени от Инспекция по труда - Добрич през тази година, главно за летния туристически сезон. С 20% са намалели желаещите да се трудят под 18-годишна възраст в сравнение с миналата година.