Борисов: Усвояваме 100 процента от еврофондовете; Пенсиите ясни по Никулден

Вестниците днес извеждат още няколко главни теми, върху които са обединили водещите си заглавия:

Борисов: Усвояваме 100 процента от еврофондовете; Пенсиите ясни по Никулден

Борисов.


„Новинар":

Борисов: Усвояваме 100 процента от еврофондовете

България ще усвои 100% от еврофондовете до края на следващата година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.
Според него голямо предимство на страната ни е, че част от средствата касаят други държави. У нас нас има 5 транспортни коридора, които свързват Европа с Азия, уточни министър-председателят.
За следващия програмен период държавата ни ще иска от Брюксел средства и в секторите екология, конкурентоспособност и административен капацитет.

 

Конституционен съд.

„24 Часа":

Емил Кабаиванов: Ще продължим пътя си без тези, които не подкрепиха Петър Стоянов

Поведението на депутатите от СДС ще бъде обсъдено на заседанието в понеделник на Националния изпълнителен съвет на партията. Това съобщи в интервю за агенция „Фокус" председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов. Изказване му бе по повод отказа на част от сините депутати да застанат зад решението на партийното ръководство за избора на кандидат за конституционен съдия, който „ГЕРБ ще подкрепи".
Когато партията реши, че ти не представляваш идеите на СДС, това дали депутатите ще бъдат изключени или не, вече е на втори план. Това е най-тежката политическа и морална присъда, която може да получи един политик от своята партия, коментира той.

 

Пенсии.

„Стандарт":

Пенсиите ясни по Никулден

Ще зарадва ли Дядо Коледа пенсионерите с повече пари за празниците, ще стане ясно по Никулден. Към 7 декември ще се разбере дали ще има излишък в бюджета за ноември. Ако хазната е на плюс, решението как да се похарчат парите ще вземе социалният министър Тотю Младенов. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в интервю пред "Стандарт". Дали ще има свободни средства, зависи от разплащанията по европейските програми. Заради меката есен обаче строителството на магистралите "Струма" и "Тракия" върви с по-бързи темпове от очакваното. Затова може да се наложи непредвидено финансиране от бюджета, което да ни вкара временно в дефицит, обясни вицепремиерът. Той призна, че е против раздаването на коледни добавки и 13-а заплата. 50-100 лева за празника няма да решат проблемите кардинално. Аз искам хората да са добре постоянно, каза Дянков.

 

Патронен празник.

 "Дума"

Проф. Иван Илчев: Знанието у нас е измъчен подвиг като преди 1000 години

И днес трябва да черпим достойнство от тези, които, без да превиват коляно пред никого, са станали светила на света, но защо 1000 години след нашия патрон св. Климент Охридски трябва да броим знанието не само за подвиг, но за измъчен подвиг. Това каза вчера ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев в словото си за патронния празник на Алма матер. Софийският университет си остава основен научен център за България заедно с БАН, каза проф. Илчев. И обяви, че според институционалния индекс на Хирш СУ има индекс 78, МУ-София - 61, ТУ-София и Пловдивският университет са с 30.

 

Срещу омразата.

„Труд":

Младежи чистиха свастики

Младежи от различни етнически общности заедно чистиха свастики и надписи на омразата от стените на сгради в столицата. В кампанията вчера се включиха кметицата Йорданка Фандъкова и израелският посланик Шаул Камиса Раз. Заедно с 15 ученици двамата изчистиха пречупен кръст от сграда на общината. После младежите се преместиха на стадион "Васил Левски".
"Всички лоши символи трябва да бъдат изтрити. Най-добрият препарат, който може да изтрие тези надписи, е образованието", каза Раз.