Продават моделки за 1000 лв. на нощ; Аптекарска грешка едва не уби бебе

БезНадежден случай в СДС; БСП връща пушенето на закрито; Покаяние в църквата

Продават моделки за 1000 лв. на нощ; Аптекарска грешка едва не уби бебе
24 часа


БезНадежден случай в СДС

 

Един отлъчен бивш лидер, втори доброволно напуснал и двама изключени депутати.

Това е равносметката след Националния съвет на СДС днес. Разширеното партийно ръководство се събра, за да покаже червен картон за лошо поведение на трима от народните си представители. И жълт - на всички останали.

В резултат от редовете на синята партия бяха изключени екслидерът Мартин Димитров плюс депутатите Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Тримата са членове на СДС съответно от 2001, 1989 и 1992 година.

 

24 часа

Антропологът чл.-кор. Йордан Йорданов: До 3 месеца ще покажа лицето на вампира

 

Бившият директор на Института по експериментална морфология и антропология на БАН чл.-кор. проф. д-р Йордан Йорданов е зает с възстановяването на черепа на вампира. Той ще покаже лицето на човека, живял през XIV век.

По време на злоупотребата със средства в института чл.-кор. Йордан Йорданов вече не е директор. Той казва, че е впечатлен, че са източени средства, когато учените са излизали по 2 дни всяка седмица в неплатен отпуск.

 

Труд

СДС без Надежда, изгони трима

 

Евродепутатката и бивш лидер на СДС Надежда Нейнски прекратява членството си в партията. Но остава евродепутат от "Синята коалиция". Това обяви самата тя в отворено писмо, след като Националният съвет изключи трима от общо девет депутати - бившия лидер Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков. А останалите шестима сини избраници бяха "заплашени" от председателя на партията Емил Кабаиванов и ръководството, че ги чака същото, ако не изпълняват решенията на НС и "Раковски" 134 с думите: "Решенията важат за всички членове на СДС." И който не ги спазва го чака същото...

 

Труд

БСП връща пушенето на закрито

 

Парламентарната група на "Коалиция за България" ще обсъди въпроса с пълната забрана на цигарите в заведенията и ще излезе с инициатива за промяна на този режим. Това обеща пред журналисти в Шумен лидерът на БСП Сергей Станишев. Той спада към пушачите и е радетел за старото положение с места за пушачи и непушачи в кафенета и ресторанти, тъй като сегашните ограничения били репресия.

"Ясно е, че трябва да има ограничителни мерки към тютюнопушенето, но това, което се направи, не е разумно. Според мен трябва да бъде преосмислено, т.е. да се направи крачка назад и може би да се върнем към предишното положение", каза Станишев. Той бил наясно, че щетите, които понасят дребният и средният бизнес от тоталната забрана на цигари, са твърде големи. Като пътувал из страната и отсядал в кафенета, Станишев не пропускал да пита собственици колко им е излязла забраната. Те му се жалвали, че са направили инвестиции, за да разделят заведенията за пушачи и непушачи, а сега няма възвращаемост.

 

Стандарт

Люспи до посиняване

 

Поредното яко люспене разтресе СДС. Националният съвет на партията изгони депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Те отказаха да предложат Петър Стоянов за член на Конституционния съд, обвинявайки синьото ръководство, че върши услуга на ГЕРБ. Час след като тримата бяха отлъчени, евродепутатката Надежда Нейнски също скъса с партията. "СДС ме напусна", обяви тя в емоционално писмо до лидера Емил Кабаиванов.

В същото време обаче тя запази поста си в Брюксел. "Ако трябва, ще хвърчат люспи до посиняване, докато СДС се изчисти от троянските коне на Костов", коментираха сини активисти.

Междувременно стана ясно, че отлъчените депутати стягат нова партия, която вероятно ще се коалира с ДСБ.

 

Стандарт

Покаяние в църквата

 

Водачът на разколниците Инокентий ще се върне в лоното на Българската православна църква. Така той ще откликне на призива за единство, който архиереите приеха вчера. Часове след решението на синода Инокентий потвърди пред "Стандарт", че е разговарял с наместника на църквата митрополит Кирил Варненски. Още няма яснота дали той ще заеме някакъв пост или ще е просто епископ на разположение. Разговори с него вървяха и преди години, когато бе голямата вълна на завръщане на разколници и кулминацията на делото в Страсбург, което обаче в крайна сметка отцепниците загубиха. Тогава обаче Инокентий поиска невъзможното - да е софийски митрополит. А този пост по устава на църквата се заема от патриарха.

 

Монитор

Аптекарска грешка едва не уби бебе

 

Фармацевтка от Кюстендил едва не уби със сироп за кашлица тримесечното дете на семейство Георгиеви. Малкият Ивън се разболял и се наложило да бъде прегледан от лекар. Педиатърът д-р Русимова изписала един от най-употребяваните сиропи за кашлица за деца и антибиотик, разказа майката Елена. Оттам вече започнали и мъките.

Майката отишла да купи медикаментите в една от близките до поликлиниката аптеки - "Феникс".

„Магистър-фармацевтът Нели Стоянова ме обслужи, като ми написа с химикал как да изпълнявам рецептата. Сиропът - 3 пъти по 15 мл през 8 часа. Така и направих, дадох сиропа на бебето.

 

Монитор

Черна борса топи крадено злато

 

Черна борса изкупува крадено злато в София без почивен ден по всяко време на денонощието. Хората, които я организират, са т.нар. посредници. Те са готови да платят по 25 лева за грам за всеки синджир, скъсан от врата на гражданин при уличен грабеж. При тях отиват и накитите от благороден метал, задигнати при домовите обири и дори плячката от разбити трезори, когато извършителите искат бързо да се отърват от крадената стока. „Борсаджиите" от своя страна веднага я претопяват и я препродават на големите фирми, занимаващи се с изработка и внос на злато, като по този начин късат връзката с крадеца, научи „Монитор". Началникът на сектор „Грабежи" в столичната полиция Илко Илиев потвърди, че краденият благороден метал често отива от извършителите при посредници, които работят по кварталите на столицата.

Разследващи смятат, че около 7-8 души се занимават с подобна дейност. Понякога, въпреки че дават по-ниска цена за златото, реално извършителите на кражби и грабежи предпочитат да работят с тях.

 

Монитор

Продават моделки за 1000 лв. на нощ

 

Момичета от модна агенция са били предлагани от трима сутеньори на цени от 500 до 1000 лева. Това стана ясно след акция на антимафиоти от ГДБОП. Спецполицаите разбиха вчера група от трима души, които набирали девойки с примамливи оферти за работа.

Схемата била класическа - на бъдещите проститутки се предлагала работа в известна модна агенция. Следвали и обещания за участия в ревюта, видеоклипове и фотосесии. Част от момичетата се съгласявали, като впоследствие разбирали, че в задълженията им влизат и други „задачи".

 

Сега

Стари дългове ще се отписват само след писмо на длъжника до НАП

 

Всички граждани и фирми с изтекли по давност публични задължения трябва да ги отпишат със съдействието на данъчната администрация в срок до 1 януари 2014 г. Въпреки изтеклата давност, неотписаните навреме дългове след тази дата ще станат изискуеми. Давността при публичните задължения е 5 години, ако не бъде прекъсната заради заведено дело, тоест касае дългове за данъци и осигуровки, трупани преди 1 януари 2008 г. Това обясниха от НАП по повод приетите от депутатите промени в данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Парламентът измени кодекса и други 10 данъчни закона с преходни разпоредби на закона за ДДС, като много от текстовете останаха необяснени. Давността не влиза в сила автоматично, а само след писмено възражение на длъжника.

 

Дума

Шеф на научния фонд дава 770 000 лв. на съдружници

 

Управителят на фонд "Научни изследвания" в МОМН Христо Петров е съдружник във фирма "Евроимоти" ООД (агенция за недвижими имоти) с трима от кандидатствалите в скандалния конкурс на фонда тази година. Техните фирми ще вземат общо 770 хил. лв. Общата фирма "Евроимти" е частна, регистрирана е на 8 юли 1997 г. и в нея съсобственици на Петров са Петко Симеонов и братята Борислав и Калин Цекови, показва справка в регистъра Апис.

В конкурса на фонда, чиито резултати предизвикаха скандал и бунт в научните среди, един от одобрените проекти, който ще бъде финансиран със 160 000 лв., е на едноличната фирма на Петко Симеонов "Омда" ЕООД. Друг съсобственик на "Евроимоти" - Борислав Цеков, е участник в проект от частния Институт за модерна политика съвместно с учени от СУ, който печели 460 000 лв. Неговият брат Калин Цеков пък играе в конкурса на фонда с фирмата си "Хидропро груп" ООД, която ще получи 150 000 лв.