Еврокомисари идват в Каварна да видят на живо модела за интеграция на ромите

Представители на Европейската комисия ще пристигнат на официално посещение в Каварна в четвъртък, 29 ноември.

Еврокомисари идват в Каварна да видят на живо модела за интеграция на ромите

Визитата е по желание на Филип Хат, който е началник отдел „България, Румъния, Малта” към Дирекция F на Генерална Дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската Комисия, както и отговаря за средствата за България, Румъния и Малта към Европейския социален фонд. Заедно с него ще бъде Кирил Киряков, който е ръководител екип в отдела на Филип Хат.



Поводът за посещението е наградата за цялостен подход в интеграцията на малцинствата в сферите - жилищна политика, образование, здравеопазване и заетост, която бе връчена на кмета на Каварна Цонко Цонев в Будапеща от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия и Институт „Отворено общество” – Будапеща.


Официалната среща с кмета Цонко Цонев ще бъде от 10 часа в Общината. На нея ще бъде обсъдена политиката за интеграция на малцинствата, ще бъдат дискутирани факторите, които допринасят за постиженията в интеграционната политика на местно ниво, и възможностите за привличане на средства по европейски проекти и програми. По време на престоя си в Каварна, гостите ще посетят ромския квартал, ЦДГ „Детелина” и НУ „Братя Миладинови”, където ще бъде открита и новообзаведената игротека със средства по Национална програма „Целодневно обучение”.