Каварна ще бъде популяризирана като действащ модел за цялостна интеграция

Отлична оценка за работата на община Каварна в интеграцията на малцинствата дадоха Филип Хат - началник отдел „България, Румъния, Малта” към Дирекция F на Генерална Дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската Комисия и отговарящ за средствата за България, Румъния и Малта към Европейския социален фонд, Кирил Киряков - ръководител екип за България в отдела на Филип Хат, и Дамян Драгичи – съветник на румънския министър-председател по въпросите на ромската интеграция.

Каварна ще бъде популяризирана като действащ модел за цялостна интеграция

Представителите на Европейската комисия бяха на официална визита в Каварна, поводът за която бе връчената миналия месец на кмета Цонко Цонев награда за цялостен подход в интеграцията на малцинствата в сферите - жилищна политика, образование, здравеопазване и заетост.


Впечатлен от дейностите, свързани с интеграция на малцинствата в морския град, Филип Хат сподели, че е решил лично да дойде и да види на място как моделът действа. „Нашата основна цел на посещението е признание за цялостната работа на кмета Цонко Цонев и екипа му в посока интеграция на малцинствата, от една страна, а от друга – ние искаме чрез нашето присъствие да промоциране това, което Каварна прави, сред други общини в България и Европа”, каза още г-н Хат. От своя страна, Дамян Драгичи изтъкна, че за пръв път вижда реално действаща практика за цялостна интеграция на малцинства, включително на роми.


По време на визитата бе обсъден опита на Каварна за работа по европейски проекти, продължаване на ефекта им чрез местни инициативи, както и взаимодействието с националните и европейски институции. Гостите видяха резултатите от минали и действащи към момента европейски проекти в детска градина „Детелина” и НУ „Братя Миладинови”. В учебното заведение бе открита новообзаведената игротека със средства по Национална програма „Целодневно обучение”. Делегацията не скри възторга си от отличните условия, при които се обучават децата, както и от цялостната визия на посетения ромски квартал – изградена инфраструктура с канализация, газификация, тротоари, асфалтирани и осветени улици, съобщават от пресслужбата на община Каварна. Посетена бе новата част на квартала, където хората сами изграждат домовете си, чрез полученото от общината отстъпено право на строеж.