Учените искат оставка на Игнатов; Подарък за 95 000 евро препъва Гугушева

Преглед на печата: Вяра Петрова от ГЕРБ подава оставка; Манекенки играли по "няколко мача" и с известни мъже

Учените искат оставка на Игнатов; Подарък за 95 000 евро препъва Гугушева

Стандарт


 

Подарък за €95 000 препъва Гугушева

 

Гаф след гаф бележат избора на 12-тия конституционен съдия. Първо, клетвата на Венета Марковска се провали в "12 без 5", после пък експрезидентът Петър Стоянов се отказа от тогата. Синята номинация - спецпрокурор Галя Гугушева - също тръгна с фалстарт. Оказа се, че тримата депутати бегълци от "Атака", които внасят кандидатурата й в парламента, дори не й знаят името. В нарочна пресконференция в Народното събрание Димитър Карбов я нарече "Гогошева". След забележка от журналистите, че дамата се казва "Гугушева", депутатът смутено се поправи. "Добре, че не я нарекохте "Кокошева", веднага се намеси журналистът от "Канал 3" Сашо Диков. Слухове "подгониха" прокурор Галя Гугушева минути след номинацията. Вчера в Народното събрание плъзна мълвата, че ГЕРБ може и да не я подкрепи, а да даде рамо на евентуален кандидат на РЗС. Независимите депутати, които издигнаха Гугушева - Димитър Карбов, Огнян Тетимов и Валентин Николов, подчертаха безупречния й морал. Лидерът на СДС д-р Емил Кабаиванов пък се похвали, че прокурорката е от известния възрожденски род Търневи. Пловдивската фамилия е била сред сподвижниците на Васил Левски, изфукаха се сините.

 

Новинар

 

Вяра Петрова от ГЕРБ подава оставка

 

Вяра Петрова от ГЕРБ подава оставката си като депутат и общински координатор на партията в Карнобат. Това обаче ще стане факт едва след като комисията за конфликт на интереси се произнесе и евентуално констатира нарушения. След това Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще вземе решение дали да приеме оставката на Петрова. Според внесения срещу нея сигнал тя е оказвала натиск върху регионалното бюро по труда в Бургас, за да може фирмата на съпруга й да получи ваучери по програмата "Развитие на човешките ресурси" за 200 000 лева.

 

Дума

 

Учените искат оставка на Игнатов и съд за научния фонд

 

Оставката на Сергей Игнатов затова, че прикрива корупцията, злоупотребите и източването на фонда "Научни изследвания" в МОМН, поискаха вчера проф. Мирослава Кортенска, уволнена от фонда без заповед чрез сайта му, проф. Руслан Костов от МГУ и физикът доц. Христо Лавчиев от БАН. За оставка на Игнатов настояват и повечето учени, които парафираха подписката до НС и МС, стигнала до Брюксел. Министър Игнатов и вчера обаче отрече да има каквито и да било нередности във фонда. В МОМН в последните дни вече раздават 14,7 млн. лв., от които една трета на фирми без научен състав и база, както и на приближен кръг от лица около шефовете на фонда Рангел Гюров и Христо Петров.

 

24 Часа

 

Манекенки играли по "няколко мача" и с известни мъже

 

"Ще изиграеш ли няколко мача", бил кодираният въпрос към красавиците от агенция "Еф Ейч Уан", преди да й бъде даден адресът, на който я чака богат клиент за секссеанс. Това разказали пред съдия 17 от манекенките на агенцията, които признали, че проституират. Подробностите около секстърговията с фотомоделите лъснаха в спецсъда късно в четвъртък по време на делото за определяне на мерките за неотклонение на задържаните за организирано сводничество Росен Чолов, Ралица Любенова и Пламен Кирилов.