Фалирал банкер си загради общински път; Броят овце за 300 бона...

Основните теми, на които централните ежедневници са подчинили водещите си заглавия днес:

Фалирал банкер си загради общински път; Броят овце за 300 бона...

24 часа


Фалирал банкер си загради общински път, не пуска хора до язовир

Близо 5-километров общински път, който води до един от красивите български язовири "Пчелина" край Радомир, е заграден от местен бизнесмен, като частна земя, оплакаха се жители на региона.

Двойни огради и заплашителни табели, че в обекта могат да влизат само собственици и има денонощна охрана, стряскат повече от 3 г. не само хората в с. Прибой, но и в няколко общини в района на Радомир и Перник, видя и екип на "24 часа" на мястото.

Радомирският бизнесмен Красимир Михайлов-Паргов, който има конеферма и гледа говеда в селото, от няколко години не допуска свободно движение на хора край земите си, въпреки че пътят, водещ до язовира, е общински и това е незаконно, коментираха от полицията.

 

24 часа

Намушкаха мъж в мол пред очите на деца

Раненият е 27-годишен мъж от морския град. Той е намушкан в задната половина на десния крак.

Откаран е в бургаската болница. Той е с повърхностна рана на бедрото. В момента шият раната му в хирургическия кабинет. Най-вероятно, след като раната бъде обработена, той няма да бъде хоспитализиран.

Има и по-младо момче на около 23 години, което е с по-леко нараняване - има драскотина на ухото. Неговата рана също се обработва в хирургическия кабинет.

 

Труд

Кредитори на сухо заради кухи фирми

Български производител има да взема около 150 000 лева от търговец. Дългът е наjрупан в последните 2 г. Продуктите, за които се дължат парите, отдавна са продадени. Търговецът дори си е взел обратно от държавата ДДС за стоката. Но отказва да си плаща задълженията.

Кредиторът, т.е. фирмата производител, не може да си вземе парите чрез съда, тъй като длъжникът вече няма активи, с които да се покрият задълженията. Те са прехвърлени в прясно регистрирана от същите собственици фирма без дългове, а старата вече е куха.

Колелото на задлъжнялостта се е завъртяло. Производителят бави заплатите на служителите си, не може да плаща на доставчици, не поема и нови поръчки, защото няма пари за материали...

 

Труд

Лекарски гаф - цена 300 лева

300 лева. Това е цената за един човешки живот, за един лекарски гаф, за морала, за безумието на деня ни.

Толкова е глобата, която е получил лекар, отказал да приеме пациентка и тя починала пред прага на болницата. Не в някое село, а в столицата на европейска България. В петък вечерта друг доктор не пожела да прегледа мъж и той издъхна в линейката на входа на Националната кардиологична болница. Сега щели да го проверяват - и него, и болницата.

 

Стандарт

Броят овце за 300 бона

Колко овце и потури може да се преброят срещу 300 000 лева? Отговора го знаят единствено във фонда за научни изследвания. Ръководството му е отпуснало солидната сума за проект, който ще изследва брутния вътрешен продукт и стандарта на живот по родните земи от 1500 до 2000 година. "Ще смятат колко потури са ушили дедите ни за султанския аскер и колко овце са остригали", шегуват се учени.

Парите ще бъдат усвоени от екип от Софийския университет начело с декана на Историческия факултет доц. Пламен Митев. "Разходите са основно за командировки на колегите, които ще проучват документи в турски архиви", обясни пред "Стандарт" доц. Митев. Той обаче призна, че достъпът до самите архиви е безплатен. "В екипа ни са трима османисти и хора от държавния архив. Чисти сме пред себе си. Ще изчакаме обаче как ще приключат скандалите около фонда, преди да подпишем договор", каза още Митев.

 

Стандарт

Милионери зад ТЕЦ-а до Резово

Петима влиятелни турски милионери стоят зад проекта за топлоцентрала до Резово, разкри "Стандарт". Сред инвеститорите има бивш депутат и собственик на верига от клиники. Идеята е "Тракия Термичен Централен проект" да се осъществи чрез електрическата компания EMBA Elektrik Uretim A.S, регистрирана в Истанбул. Според проекта в близост до Резово трябва да бъде построен ТЕЦ с два блока, всеки с по 600 мегавата мощност. Предвижда се и изграждането на пристанище, през което да се внасят украински въглища.

Проектната фирма е с капитал от 400 000 турски лири, или приблизително 320 000 лв. 30% дял в електрическата компания са собственост на Бюлент Сунгур, който е зет на президента на Конституционния съд на Турция Хашим Калъч и е пробвал да влезе в турския парламент. 25% от акциите са на Ерай Капъджъолу. Бизнесменът е собственик на 4-ата по големина верига от клиники в Европа - Dunya Goz, специализирани в очната медицина. Освен в цяла Турция болници от веригата има във Франкфрут, планирани са и филиали в Украйна, Великобритания, Русия, Швеция и Близкия изток. Кападжъолу има и строителен бизнес, а заедно с останалите партньори в проекта за ТЕЦ притежава циментово предприятие и фирма за управление на пристанища. Синът му Вахит Капъджъолу държи 5% дял в бъдещата топлоцентрала. По 20% имат бившият депутат и основател на Айтач (Aytac) - Мете Бюлгюн, и Аднан Демир, който е бил в управата на голям футболен клуб.

 

Монитор

Спешна помощ и без осигуровки

Здравната каса ще поеме от догодина спешната помощ, реанимацията и анестезиологията на хората, които не са си внасяли здравните осигуровки. Харчовете ще бъдат възстановявани на болниците от средствата, осигурени от здравното министерство за лечението на неосигурените - 5 млн. лева. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

 

Монитор

Ранените деца купили пиратките от „Левче"

10-годишният Николай Робев спасил живота на ранените си от пиратки приятелчета - първолаците Стилиян Донев и Християн Мазълов от пловдивското село Тюркмен. Секунди след силния взрив, който разтърсил цялото село, и въпреки раните си, Николай се обадил от мобилния си телефон на майка си. Тя звъннала на съпруга си, който се обадил на 112. Сигналът на спешния телефон бил получен в 14,30 часа в събота. Трите деца от Тюркмен пострадаха жестоко при игра с пиратки в събота следобед. Момчетата купили предния ден бомбичките от магазин за 1 лев в съседното Брезово, след което отишли до старото ТКЗС и ги хвърлили в стара септична яма, за да видят какво ще се случи. Станалият силен взрив ги откара в болница с тежки наранявания, а за живота на 7-годишния Стилиян все още има реална опасност. Първи до мястото на взрива отишъл бащата на Николай Робев - Златко. Гледката, на която се натъкнал, била потресаваща. Децата били целите в кръв, дрешките им били разкъсани, а телата им били разпръснати в различни посоки.

Мъжът първо се притекъл на помощ на най-тежко пострадалото момче - 7-годишния Стилиян. Едва по-късно обърнал внимание на сина си и на другото дете, разказа самият той пред полицаи на мястото на инцидента вчера.

„Ей тук децата си играеха, ловиха риба в реката. Скарахме им се, че са се намокрили и те отишли горе до ТКЗС-то", изплака вчера бабата на Християн - Елена. До този септември внук им живеел при тях на село. Когато обаче дошло време да тръгва на училище, родителите му си го прибрали в Костенец, където имали работа. Дошли този уикенд на гости на бабата и дядото, които ги поканили на трапеза, след като заколили прасе.

 

Монитор

Петокласници на танго по физическо

Танго и ръченица ще танцуват учениците в часовете по физкултура в пети клас. Това предвиждат новите учебни програми по физкултура и спорт за прогимназиален етап, изготвени от просветното министерство.

Децата ще танцуват под ритъма на народните танци от първи до седми клас. Така например хорото „Боряно-Борянке" е заложено в програмата за първолаците. Във втори клас пък учениците ще учат първите стъпки на самоковското хоро.

 

Сега

Военните продадоха тайно щурмови бомбардировачи

Министерството на отбраната спусна пълна информационна завеса около продажбата на щурмови бомбардировачи Су-25, които преди дни са били подготвени за износ в чужбина. За сделката, от която ведомството е спечелило около 6 млн. лв., се разбра от "Фейсбук" групата на авиобаза "Безмер", където бяха публикувани снимки от разглобените и подготвени за изнасяне самолети.

Продадени са шест Су-25. На 28 юни е бил проведен търг за тях. Сделката е била особено изгодна за Министерството на отбраната, тъй като първоначално обявената цена на самолет е била около 100 хил. лв. Фирмата купувач, която е българска и притежава пълен лиценз за търговия със стоки с двойна употреба, обаче изненадала всички на търга, като предложила по 1 млн. лв. на бройка и така спечелила тръжната процедура. Засега участниците в нея се пазят в тайна. От МО отказаха да дадат информация около стойността на сделката и коя е фирмата купувач, като насочиха въпросите към "Снабдяване и търговия". Именно военната фирма, която се занимава с търговия на въоръжение, е продала самолетите. Управителят на дружеството Валентин Симеонов не беше открит за коментар. Традиционни участници в подобни процедури са фирмите "Йотов и син" и "Металика АБ". "Сега" научи, че в търга е участвала и компанията "Трансмобил". Управителят на дружеството Добрин Иванов потвърди информацията, но не уточни дали неговата фирма е спечелила.

 

Дума

Панелни блокове в София се рушат

Панелни блокове в столичния квартал "Надежда" вече започват да се рушат. За това алармираха собствениците на апартаменти вчера, които вече 18-а година чакат помощ от общината в справянето с този проблем. Цепнатините в панелките се увеличават, затова съсобствениците са наели фирма да укрепи сградата.

Проблемът на първите 15-16 панелни блока в квартал "Надежда 2" е, че са построени върху земя, примесена с набъбваща глина. При влажни и сухи периоди амплитудата на разместване на земните пластове достига 5-6 см на година и това за 50 години е съсипало конструкцията на сградата.