57 млн. лв. неизплатени заплати за 2012 г.; Цигареното вето пада

Обама: Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов; Бисеров: След референдума ще има вот на недоверие

57 млн. лв. неизплатени заплати за 2012 г.; Цигареното вето пада

Срещата.

„Труд":

Обама: Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов

"Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов." С тези думи се е обърнал американският президент Барак Обама към българския министър-председател Бойко Борисов, разказа пред "Труд" външният министър Николай Младенов.
Веднага след като посрещна българския си гост в Белия дом, държавният глава на САЩ възкликна: "Бойко Борисов е много ефективен лидер, има черен колан по карате, затова внимавайте!"
Основна тема на разговорите е била енергийната диверсификация и желанието на България да намери алтернативни енергоизточници. По отношение на атентата в "Сарафово" Обама и Борисов са се разбрала, че българската страна ще обяви резултатите от разследването, когато то напълно приключи.

 

Вот на недоверие.

„24 Часа":

Христо Бисеров: След референдума ще има вот на недоверие

Веднага след референдума ще има вот на недоверие, съобщи депутатът от ДПС Христо Бисеров на пресконференция.
„В края на миналата седмица имахме разговори с ръководството на БСП относно вота на недоверие. Те категорично са за внасяне на вот на недоверие - тяхното желание е да отложим внасянето на вота и то да не става през декември с оглед на това, че те желаят да концентрират вниманието на обществеността върху предстоящия референдум - това е тяхната молба. Склонни сме да я уважим", добави Бисеров.

 

Пушене.

„Стандарт":

Цигареното вето пада

Пушенето след 22 часа ще стане възможно във всички заведения и нощни барове догодина, научи "Стандарт". За това са се обединили представители на всички политически сили, обясниха от туристическия бранш. Така ще се подпомогне бизнесът в трудни времена, като в същото време ще се помисли и за здравето на клиентите. Във времето, когато хората масово вечерят или обядват, няма да се разрешава паленето на папироси в закрити заведения. В същото време, който остава или отива по барове след 22 часа, е там, за да се забавлява, а цигарите вървят логично с питиетата и купона, категорични са от бранша.

 

Трус.

„Новинар":

Земетресение стресна Шабла

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер разтресе Северното ни Черноморие. Това съобщиха от Герофизичния институт на БАН. Трусът е бил регистриран в 20.58 часа на 3 декември на 21 км източно от Каварна в Черно море.
Епицентърът му е бил на дълбочина 2 км под дъното на морето. До момента няма ранени хора. Въпреки това има щети по покривите на някои сгради в Шабла, включително и кметството. Тепърва ще се сформира комисия, която да прецени кои са опасните здания, за да се ремонтират.

 

Заплати.

„Дума":

57 млн. лв. неизплатени заплати за 2012 г.

57 млн. лв. за неизплатени заплати дължат на служителите си работодатели в страната, съобщиха от Главната инспекция по труда. Тази сума бе обявена още в средата на ноември, но оттогава няма никаква промяна. След намеса на агенцията обаче са платени около 60 млн. лв. на работниците през изминаващата година. От средата на 2009 г. до ноември 2012 г. над 210 млн. лв. забавени трудови възнаграждения са изплатени от работодатели след проверките на инспекцията. Рекордьори в натрупаните неизплатени заплати са градовете София, Пловдив и Русе.