Борисов направи реверанс към пушачите, нахока пенсионерите и пак обвини Костов и Станишев

Вестниците в понеделник поместват интервю на премиера Борисов, в което той заявява, че ще бъде обсъдено смекчаване на забраната за пушене и че няма да има коледни надбавки към пенсиите.

Борисов направи реверанс към пушачите, нахока пенсионерите и пак обвини Костов и Станишев

Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БТВ. „Трябва да продължим със същата фискална политика. Кой политик не иска да даде?!", попита премиерът...
По-нататък премиерът продължи задочния си спор със Сергей Станишев за наследството на тройната коалиция, спрените еврофондове и др. Борисов извади документи и ги връчи на водещата Диана Найденова със заръката, като "дойде Станишев пак при вас, да му ги покажете...
"Ако не сте премиер, какво ще правите?", попита Найденова. "Това не е ваша работа! Аз не ви питам какво ще правите след предаването", гневно приключи интервюто Борисов." - в. „Сега".


 

След седмици на очакване и надежда Бойко Борисов попари пенсионерите. Няма да има коледни добавки, отсече той. Много искам да дам, но няма пари в бюджета, заяви премиерът по bTV.
Ако не искаме да се превърнем като Италия или Испания, трябва да спазваме строга фискална дисциплина, каза Борисов и обясни, че заради БСП и ДПС сме най-бедният народ в Европа.
Мая Манолова вместо да вади халваджийски тефтер, ще я пратя при Иван Искров да види какви са спестяванията на тези пенсионери. 33 млрд. лева спестявания на граждани има в банката, посочи премиерът.
Миличките мои, през годините главно те поддържаха БСП, каза още той по адрес на пенсионерите. И припомни, че правителството на ГЕРБ е вдигнало пенсиите от първия си ден...
Може би най-правилното е пушенето да се разреши след 22 часа в определени зали. Аз не съм мерило дали нещо е правилно. Когато ми се пуши, пуша на терасата. След като темата е толкова важна, в парламента да я обсъдят, заяви премиерът. За да не гледа как забраната за пушене се нарушава, той дори си тръгнал от рождения ден на Тошо Тошев..."

„Не трябва да се пуши до 22:00 часа със сигурност", убеден е премиерът Бойко Борисов, който заяви това в ефира на бТВ.
„След като е толкова важно, да се повдигне въпросът в парламента. След 22 часа, всеки работещ човек се прибира вкъщи", обясни той по повод разискванията на закона против тютюнопушенето.
Борисов разказа, че самият той излиза на терасата на Министерски съвет да пуши.
Нямам против, ако има отделно помещение за пушачите, но това трябва да се реши от Народното събрание, категоричен бе той.


На въпросът „Ще има ли коледни добавки?" Борисов рязко и категорично отсече: „Не!"
На Козлодуй ще има 7-ми реактор, само че ще бъде хибрид и сега се извършват предпроектните проучвания. Защото имаме 5-6 реактор, 7-ми реактор е 2+. Там има инфраструктура, инженери, населението е приело, че там има ядрена централа и там е естественото място на 7-ми реактор, заяви премиерът.- в. „24 часа".

 

„За пенсионерите Борисов каза: "Миличките мои, но те през годините главно поддържаха БСП. Не ги наказваме, но тези хора са им похарчили парите. Но за съжаление носталгията към миналото ги държи там. Искам да дам много. Но искам хората, които ходят на работа да имат метро, чиста среда, екология, добър път, аз мисля за тези хора, защото те са носители на прогреса".
Бойко обясни, че мисли и работи за новото поколение, за младите и дейните в държавата...
Не е ставало дума за шистов газ на срещата с президента на САЩ Барак Обама. САЩ имат три пъти по-евтин газ, благодарение на шистовата революция и те вече нямат интерес да проучват и добиват на друго място...
Борисов отрече да е „убил" СДС и дори се обиди на така поставения въпрос. „Ако има убиец на СДС, той се казва Иван Костов... Според него Костов е зарязал пасивните и с активните „сини" е направил ДСБ". - в. „Труд".

 

„Няма да има коледни добавки към пенсиите, тъй като няма пари в бюджета, каза премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви...
В отговор на въпрос за "ехидността, с която Станишев е коментирал увеличението на пенсиите от април", Борисов гневно заяви, че не му отива да е ехиден, защото през годините "цялата му рода е допринесла българите да са най-бедните в Европа"..
Попитан за позицията си забраната за тютюнопушенето на обществени места, Борисов каза, че принципно би се съгласил да се разреши пушенето в ресторантите след 22 часа или ако в заведенията има изолирани зали. Неговият съвет беше противниците на забраната да внесат за обсъждане исканията си в парламента..." - в. „Дневник".

 

„Белене" е най-голямата измама на прехода" - се казва в коментар на експремиера Иван Костов по повод на предстоящия референдум, който също намира място на страниците на всекидневниците.

 

„Въпросът на първия референдум "Да се развива ли атомна енергетика чрез нова ядрена централа" не е партиен, това е въпрос на най-висш национален интерес и по него има две тези, които не са партийни. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването "Неделя 150" на БНР. ДСБ е в основата на един от инициативните комитети, регистриран от Централната избирателна комисия (ЦИК) като застъпник на алтернативната теза на допитването.
Костов призова премиера Бойко Борисов и председателя на БСП Сергей Станишев като лидери на двете партии, визирани от ЦИК за застъпници на тезата "за", със своите аргументи да дадат представа за това какво са правили по АЕЦ "Белене", за да могат хората да си съставят информирано мнение. По думите на Костов не бива предстоящите празници да са извинение за това да не се води дебат.
"Да кажем идва Коледа, Нова година, както и Станишев казва: "ГЕРБ да защитава, защото ние не сме задали въпроса". Къде ще бяга Станишев сега? Аз съм му обещал, че рано или късно ще застане срещу мен и ще трябва да защитава тази огромна измама, наречена АЕЦ "Белене", пред хората. Това е най-голямата измама на българския посткомунистически преход", заяви още Костов...
За избора на конституционен съдия от квотата на Народното събрание лидерът на ДСБ коментира, че това е позор, който пада основно върху гърба на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Според Костов Борисов губи изключително много от този скандал - "губи авторитет в Европа, но и ние ставаме за смях заедно с него, защото ти размахват пръст, предизвикваш международен скандал с Венета Марковска и сега го повтаряш"- в. „Дневник".

 

Гледаме на гражданско сдружение "Единство" като на хора, които искат да обединят десницата, а не да я разединят. Ще имаме разговори с "Единство".
Това каза пред БНР лидерът на ДСБ Иван Костов. Целта на тези разговори, ще бъде Синя коалиция. Не се интересувам от това, което става в СДС. Човек не се интересува от хора, които са се отказали от него  или се стреми да се предпази от такива контакти, добави Костов.
"Силно подкрепихме инициативния комитет за това да се гласува с "не" на въпроса да се развива ли нова ядрена централа. Ядрена енергетика може да се развива и по други начини, не чрез АЕЦ "Белене". Правилата са напълно ясни", посочи лидерът на ДСБ. Той отправи покана и се обърна към медиите първите съботи на месец януари да бъдат използвани за публичен дебат, в който да се информират хората за аргументите и за това кой на каква позиция стои. Отправям покана за дебати лично към Борисов и Станишев. Да се явят пред обществеността, да информират хората за своите аргументи, за да могат хората да гласуват познавайки и да си създават мнение и да не се пропилява възможността българското общество да приеме демократичността в себе си. Вижте колко е чиста ситуацията в момента, имаме непартийна, непартизанска теза на обществения интерес - да има ли нова ядрена централа или да няма. Това трябва да се дебатира от всички общественици, да застанат пред хората и да си кажат аргументите", категоричен е Костов. 
Има две тези на два инициативни комитета, те не са партийни тези. Това е въпрос на най-висш национален интерес...
В голямата си степен това е политически въпрос, но това е обществен въпрос. Ние имаме ли култура като демократи, когато хората са поискали, ние да се крием по дупките и да не говорим за това пред хората, запита реторично Костов. 
За казуса с избора на конституционен съдия, той коментира, че изключително критично гледа към този казус. 
"Това е позор, падащ върху гърба на Борисов и ГЕРБ, но засяга всички ни. Борисов губи авторитет в Европа и ние ставаме за смях заедно с него. Сега да се каниш да повториш сигнала с Марковска... Видях и се запознах с несъстоятелните обяснения на госпожа Гугушева. Човек на 27 г. да е в състояние да създаде толкова фирми. Фирма, от която прокурор, толкова високопоставен, да взема кредити и накрая да се окаже, че тази фирма е купена от майка й на 71 години на стойност над милион. Нали живеем в България, нали е ясно за какво става дума. Това, което са написали адвокатите, които атакуват Гугушева, е подкрепено с много солидни аргументи, съмнението за пране на пари, за нечисти сделки, за подставени лица, е основателно съмнение. Това е достатъчно тази госпожа да не бъде избрана за конституционен съдия. Ще гласуваме против", категоричен беше Костов." - в. „Сега".

 

Случаят с обвиненията срещу кандидатката за конституционен съдия Галя Гугушева също е подробно отразен на страниците на всекидневниците.

 

„Кандадатката за конституционен съдия Галя Гугушева изтеглила два заема на обща стойност 133 200 евро от фирмата на сина си Стефан Гугушев "Лигъл партнърс" ЕООД, за да купи апартаменти за него и за брат му. После Стефан Гугушев погасил част от тези заеми към собствената си фирма с договор за дарение.
Това твърди самата Гугушева в отговора си на сигнала на адвокат Петър Ванев, депозиран в парламента в петък и вече качен на сайта на Народното събрание, съобщи „Правен свят".
Отговорът започва с изявление относно личността на подателя на сигнала - г-жа Гугушева е извършила проверка кой е адвокат Ванев, за да установи дали има отношение към водени от нея дела и разбрала, че той има наложени санкции от адвокатската колегия - "глоби, порицания и лишаване от права", което според нея води до съмнение в надеждността и добросъвестността на сигнала. Всъщност споменаването на наказанията на адвокат Ванев е отговора на г-жа Гугушева е донейде спекулативно, защото, според регистрите на българската адвокатура, последното посочено наказание е "лишаване от право да бъде избиран в органите" (на адвокатската колегия) от 4 август 2008 до 4 август 2011 г., а не лишаване от права на адвокат, каквото е внушението.
"Голословни твърдения, свързани с връзки във финансови структури с неясен и съмнителен произход на средства и активи, в това число използване на подставени лица, не следва да се кредитирани от страна на уважаваната правна комисия към Народното събрание", пише в отговора на г-жа Гугушева. Тя дава и обяснение на атаките срещу нея - като прокурор си е създала много врагове "при стотиците осъдителни присъди", които съдът е постановил по внесени от нея за разглеждане дела..." - в. „24 часа".

 

„Гугушева, която говори за себе си в трето лице, започва отговора със забележката, че е проверила адвокат Ванев. Той бил наказван дисциплинарно 5 пъти. Това я карало да се съмнява в надеждността и добросъвестността на сигнала, в който има подозрения срещу нея за пране на пари, връзка с финансови структури с неясен произход на средства и активи.
Гугушева твърди още, че никога не е знаела фирмите на сина си Стефан Гугушев освен "Лигъл партнърс" ЕООД. От това дружество, регистрирано на домашния адрес и собственост на майка й Тотка Ахчийска, прокурорката има заем от 105 хил. евро.
В отговора кандидатката за КС опитва да обясни и как капиталът на "Лигъл партнърс" за 2 години от 5000 лв. става близо 2 млн. лв., като междувременно дружеството е продадено на фирма, регистрирана в САЩ, и след това върната обратно във владението на майка й. Според Гугушева майка й придобива обратно дяловете си за близо 2 млн. лв., но от тях досега е платила 350 000 евро. 211 000 евро от тях са дарени на Ахчийска от внука й Стефан. Дарението било по банков път. Други 38 858 евро били дивидент на Ахчийска от дружеството "Викториан пропъртис" ЕООД. 39 700 евро били заем от "КМГ" ЕООД. Проверка на "Труд" в Търговския регистър не откри ЕООД с такова име." - в. „Труд".

 

По всичко личи, че новият и единствен кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева ще последва съдбата на предишния кандидат Венета Марковска.
Галя Гугушева изтеглила два заема на обща стойност 133 200 евро от фирмата на сина си Стефан Гугушев "Лигъл партнърс" ЕООД, за да купи апартаменти за него и за брат му. После Стефан Гугушев погасил част от тези заеми към собствената си фирма с договор за дарение.
Това твърди самата Гугушева в отговора си на сигнала на адвокат Петър Ванев, депозиран в парламента в петък, съобщи „Правен свят"... - в. „Стандарт"

 

„Президентът Росен Плевнелиев даде да се разбере, че се подготвя за сценарий "Марковска 2" покрай номинацията на прокурор Галя Гугушева за съдия в Конституционния съд. "Надявам се, че този път при избор на конституционен съдия няма да се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата", отговори той на въпрос как оценява кандидатурата на СДС, подкрепена и от ГЕРБ. Плевнелиев бе човекът, който си тръгна от клетвата на избраната от квотата на Народното събрание за член на КС Венета Марковска. Това даде основание на бившия председател на КС Евгени Танчев да прекрати церемонията и Марковска не успя да се закълне.
"Все още въпросите не са приключили и не са получени всички отговори на това, което е зададено към кандидата за КС. Много се надявам парламентът да направи своите изводи и да вземе своите добри решения, не е необходимо в бързината да пропускаме важни въпроси и важни отговори", каза президентът по отношение на Гугушева. Той недоумява защо трябва да има само един кандидат, както и защо този кандидат трябва да бъде посочен само от една партия. "Много важно е парламентът да даде всичко от себе си. За мен беше важно да има няколко кандидати, така както е в момента с главния прокурор - имаме трима кандидати, на тях ще им бъдат задавани много въпроси, ще чуем техните концепции и след това ще се вземе решение", каза Плевнелиев. "Бих окуражил парламента да постави повече кандидати, нека те да се съревновават и нека най-достойният да отиде в Конституционния съд", намекна той, че НС може да направи поправки за удължаване на срока за номинациите.
В същото време обаче Плевнелиев назначи директно Борис Велчев за съдия в КС от неговата квота. Само обяви, че е избирал между трима, но чак след като бе написано, че Велчев ще стане конституционен съдия. Имената на другите двама не бяха съобщени.
Междувременно високопоставени източници от ГЕРБ съобщиха, че изборът на конституционен съдия от квотата на парламента може да се отложи за след Нова година. Дотогава ВСС и НАП трябва да са готови с проверката на Галя Гугушева. Докато не бъде избран последният 12-и член на КС, новият състав не може да избере председател и не може да заработи." - в. „Сега".