2 години условно за смърт при трудова злополука

Наказание 2 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок, наложи Окръжен съд на 58-годишния Георги Ив. Ат. от Добрич. Той бе признат за виновен в това, че на 25.04.2012 г. е причинил смъртта на 37-годишен добричлия, поради немарливо изпълнение на високорисковата дейност „експлоатация на повдигателни съоръжения”. Той е нарушил общо 10 правила от нормативните документи за безопасна работа.

2 години условно за смърт при трудова злополука
Делото се проведе по съкратено съдебно следствие. Окръжен съд  лиши Георги от право да упражнява професия „машинист на автовишка” за срок от 2 години.

Пресцентърът на Окръжен съд уточнява, че според обвинителния акт Георги е работил по трудов договор в „Електроснабдяване” – Добрич от 1993 г. Той бил запознат с длъжностната си характеристика, преминал успешно обучения по нормативните изисквания.

На злополучната дата той участвал в аварийна група, която имала задача да извърши ремонтни дейности в участък на далекопровод в Добрич. Работниците взели необходимите инструменти и материали от склад и с три автомобила се отправили към електрически стълб по далекпровода. Ръководителят на групата казал на един от тях да уведоми колегите си, да го изчакат, за да ги инструктира на работното място и останал да затвори портала на подстанцията.

Без разрешението му и преди задължителния инструктаж, без да излиза от кабината, подсъдимият започнал да вдига работната площадка на автовишката на управлявания от него автомобил „ЗиЛ”. Пострадалият и негов колега знаели, че при повдигане на коша, трябва да се изместят двете задни регулируеми опорни пети от положението, което те заемат при транспортиране, в друго – на застопоряване. Като видели, че Георги започнал да повдига коша, двамата хванали дръжките на винтовете и започнали да ги преместват в работно положение. Те били с обикновени работни ръкавици, вместо с необходимите изолаторни. В този момент стоманеният кош на автовишката вече бил на разстояние от 1 – 1,5 метра от  проводниците на незаключения далекопровод и се получила електрическа дъга. 37-годишният хванал здраво дръжката на винта на лявата задна пета и нямал никакви изолационни предпазни средства, затова бил фатално пронизан от тока. Съдебно-медицинската експертиза посочва като причина за смъртта му протичането на голямо количество електричество през тялото му, в резултат на което е настъпила остра сърдечна недостатъчност.

Другият работник не бил хванал здраво съоръжението и това спасило живота му, но получил леки телесни повреди.

Днес Окръжна прокуратура поиска условно наказание за Георги. Прокурорът посочи, че двамата работници са съпричинили вредоносния резултат, но смъртта на пострадалия е в пряка връзка с дейността на подсъдимия, който е предизвикал волтовата дъга.

Адвокатът на Георги заяви, че той признава вината си и дълбоко съжалява за случилото се. Защитникът посочи, че той носи вина, защото се е поддал на чуждо ръководство и не се е противопоставил да работи с необезопасена техника. Според него вина носят също останалите работници на обекта и всички техни ръководители, които не са осигурили безопасна техника.

Георги има средно образование, не е семеен, пенсионер е, не е осъждан.
Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване.