Рецидивист остава в ареста за опит за кражба

Окръжен съд – Добрич отказа да уважи молбата на 43-годишния Радослав К. К. от Силистра, да бъде изменена наложената му мярка за неотклонение задържане под стража в по-лека.

Рецидивист остава в ареста за опит за кражба

Той е обвиняем в опит за взломна кражба от апартамент на 62-годишна добричлийка, на 09.07.2012 г. в Добрич. Радослав е действал заедно с брат си – близнак. силистренците се придвижвали с „Ланча Дедра”. Опитали се да откраднат 10 грама златни накити и 600 лева, но били заловени.



Радослав е бил задържан от Районен съд – Добрич на 12.07.2012 г. Той обжалва пред въззивния съд отказа на първата съдебна инстанция да измени мярката за неотклонение в по-лека – домашен арест или подписка. Според него и адвоката му, изминал е прекалено дълъг период от задържането му, през който не са събрани нови уличаващи го факти и обстоятелства. Твърди се, че той не е участвал и извършил деянието, нито има опасност да се укрие или да осуети разкриването на обективната истина.


Радослав има средно образование, не е семеен, безработен е, осъждан е два пъти за престъпления против собствеността.


Окръжен съд, след като изслуша становищата на страните и взе предвид представените по делото доказателства, прецени, че Радослав е задържан за тежко умишлено престъпление, извършено при опасен рецидив и в този случай законът предвижда задължително налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Съдът намира, че не е разколебано обоснованото предположение, че той е евентуален автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Съдебният състав смята, че не е отпаднала опасността той да се укрие или да извърши друго деяние при по-лека мярка за неотклонение. Разследването срещу него се води в разумни срокове.
Определението на въззивния съд не подлежи на обжалване и протест.