Антифракинг протест посрещна Шеврон и Мелроуз в София

Противниците на шистовия газ извадиха поомачканите плакати от предишни протести.
Десетина души, организирани чрез Фейсбук, се събраха пред хотел Шератон преди започването на двудневната конференция на Български енергиен форум.

Антифракинг протест посрещна Шеврон и Мелроуз в София

Сред чуждите компании, които участват са Шеврон и Мелроуз, като според противниците на шистовия газ цялата утрешна сесия е посветена именно на фракинга.

Те разпънаха транспаранти с познатите искания за спиране на фракинга в България и против американската компания Шеврон. Според Мариана Христова действията на създадената експертна комисия по въпроса за шистовия газ не са адекватни. Тя изтъкна, че този енергиен форум е спонсориран от Шеврон, чиито действия не са в интерес на българските граждани.

Протестиращите поискаха оставката на екоминистър Нона Караджова.




Те поискаха „главата" и на всеки министър, който дойде на въпросния форум.

Христова изтъкна, че Нона Караджова е министърът, който би трябвало да защитава живота и здравето на българските граждани. Караджова обаче не се появи със становище по темата. Тя не изготви и доклада, който лично премиера Борисов й възложи на направи с нейната гледна точка, коментира Христова.

„Тогава Караджова каза, че няма мнение за фракинга и явно продължава да е така", допълни още тя. Христова добави, че екоминистерството продължава да мълчи, няма изготвени нормативни уредби, а през предишната комисия не е минало и искането им фирмите при проучванията си да огласяват какви химикали използват.

От всички тези действия става ясно, че оцеляването на българския народ е само негов проблем, но не и на управляващите, каза още Христова.

По-късно, председателят на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров, който откри конференцията и се сблъска на входа на хотела с протестиращите, изтъкна, че според експертите, с които работи в комисията, шистовият газ е един огромен потенциал, който трябва да бъде развиван. Според Димитров това трябва да стане, когато са взети всички мерки и се приемат правила, които да гарантират екологичните стандарти. Той призова да се огледаме и да видим дали най-големите и развити страни имат безопасни и добри резултати. Според него бързането е контрапродуктивно. Това трябва да стане поетапно, постепенно и умно, така че хората да са спокойни, категоричен бе Димитров.