Читалищата зависят от добрата воля на общините

Това стана ясно на годишната среща на читалищата, на която присъстваха представители на 80 възрожденски институции от съществуващите 113 в региона

Читалищата зависят от добрата воля на общините
„Читалищата в голяма степен зависят от общините, за да могат да бъдат реконструирани с евросредства по оперативната програма „Регионално развитие” и по „Програмата за развитие на селските райони”. Този проблем за пореден път поставиха председатели и секретари на читалища от Добричка област на годишната им работна среща, организирана от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” - Добрич, на която присъстваха и представители на отделите „Култура” в общините.
 
Проблемът идва от това, че сградите са публична общинска собственост, отдадена на читалищата за безвъзмездно ползване, и на практика бенефициенти се явяват общините. В нашата област община Добричка е пример за обновяването на читалищата по програма „Регионално развитие”, като чрез проекти те са реновирани в много села – беше посочено на срещата. И други общини от региона проявяват грижа към възрожденските институции чрез реализиране на проекти. „Има обаче  общини, които забравят за читалищата” – чуха се и такива гласове.
 
За обучения по мерките, които се отнасят и до читалищата по Програмата за развитие на селските райони, настояха пред екпертния център представителите им. Оттам заявиха, че искането ще бъде представено на Министерството на културата, а оттам нататък то трябва да осъществи връзка с Държавен фонд „Земеделие”, който извършва обучения по програмата, като определя съответни теми.
 
За пореден път от читалищните ръководства поставиха и въпроса защо доходите им от рента трябва да се облагат с корпоративен данък. По-голямата част от читалищата в Добричка област имат собствени земи, които са дарения още от 19 век, най-често по около 50 дка. Те ги отдават под аренда и със средствата от нея подпомагат издръжката на дейността си. Читалищните дейци смятат, че това положение може да бъде преразгледано.