Уникален рок-мюзикъл „Пепеляшка – Superstar” на добричка сцена

Амбициозният проект се осъществява по инициатива на СОУ „Св. Климент Охридски”, финансиран изцяло от община Добрич, съобщи директорът на ДКТ „Дора Габе” Петър Петков, на пресконференция преди премиерата.

Уникален рок-мюзикъл „Пепеляшка – Superstar” на добричка сцена
Инициаторите са си поставили задачата да покажат така популярния на запад процес на обучение „учене чрез правене”, сподели директорът на училището Юлия Герасимова. Идеята е децата да осъзнаят отговорността и задълженията си, заставайки на професионална сцена.

Мюзикълът е сложен синтетичен жанр и по тази причина аз се гордея с резултата от този сериозен труд, заяви режисьор-постановчикът Димитър Ялнъзов. В спектакъла участват 21 ученици и само двама професионални актьори. Репетициите започват още през март и след 9-месечно износване се ражда уникален рок-мюзикъл. Най-трудното в работата е било децата да се освободят и да повярват в себе си, че могат, сподели музикалният педагог Маргарита Русева, но в края на този процес те сами са предлагали идеи.

Изключително съм доволен, че точно в Добрич се забива жалон и това е събитие, което трябва да се научи от повече хора, каза композиторът Владимир Джамбазов. Той многократно е писал музика за добричкия куклен театър и идеята за звученето на този спектакъл е негова. Либретото е на Маргарит Минков, а текстовете на песните – на Весела Атанасова. Сценографията е на младата художничка Ани Ехиян.

В постановката има абсолютно допълване на текст с музика и децата влизат от жанр в жанр, коментира хореографът Гергана Димитрова.

В крайна сметка рок-мюзикълът представлява съвременен прочит на Пепеляшка – еклектика от стилове и епохи, обобщава Ялнъзов. Една от темите в спектакъла е т.нар. „шум” между поколенията, коментира с усмивка Джамбазов, т.е. вечните противоречия между млади и стари, но пък жалонираща е основната идея за голямата любов.

Целта на създателите е духовното израстване на децата, чрез непосредствения досег с изкуството на професионалната сцена, която безспорно облагородява.
 
Проектът е факт и той тепърва трябва да живее, заключи Митко Ялнъзов.
 
n1_600
 
На снимката: Маргарита Русева, Ани Ехиян, Димитър Ялнъзов, Гергана Димитрова, Владимир Джамбазов, Юлия Герасимова, Петър Петков