Родители протестираха срещу задължителната забавачка за 4-годишните...

Сред водещите теми на вестниците в четвъртък е поредната размяна на реплики между най-овластените фигури в държавата

Родители протестираха срещу задължителната забавачка за 4-годишните...

"България няма послушен и зависим президент, а президент, който спазва Конституцията". Така държавният глава Росен Плевнелиев коментира пред журналисти изказването на вицепремиера Цветан Цветанов в ефира на bTV, че „президентът има само протоколни функции и свободата да говори каквото си иска".
Държавният глава допълни, че не води персонални войни, а само и единствено следва Конституцията на Република България. „Именно според Конституцията, която е водеща в моето управление, в Конституционния съд трябва да влезе най-добрият и достоен кандидат", каза той. По думите му, ако съдия Венета Марковска беше избрана за член на Конституционния съд, то това би бил провал за основния закон на държавата.
Преди два дни Цветанов заяви, че ако Венета Марковска не беше подала оставка, е имало предпоставка за импийчмънт, заради нарушаване на Конституцията на България." - в. „Сега".

 

"Персонални войни не водя, но имам кауза - да бъда президент на модерна България", каза още Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.
Той припомни действията си по казуса "Марковска", които според него "показаха много ясно, че демокрацията е жива, а институциите могат да балансират така, че да не се случват големи провали". Избирането на Марковска за член на КС щеше да бъде такъв провал", коментира президентът по повод оттеглянето на втория кандидат за съдия в Конституционния съд от парламентарната квота.
Той отново подчерта, че изборът на членове на КС не може да бъде плод на договорки между политически партии. "Надявам се от третия път всички парламентарно представени политически партии да изработят процедура, която да изведе няколко достойни кандидатури, които не са резултат на политически договорки, а са част от усещането на всички ни, че в КС отиват най-достойните и най-моралните фигури", посочи Росен Плевнелиев." - в. „Дневник".

 

„Преди дни вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов заяви, че ако Венета Марковска не беше подала оставка, е имало предпоставка за импийчмънт - заради нарушаване на конституцията.
Изборът на кандидат за конституционен съдия не трябва да бъде резултат от договаряния между партиите, а да е част от усещането на целия народ, коментира още Плевнелиев...
България протяга ръка на Македония за постигането на обща цел. Така президентът Росен Плевнелиев коментира решението на Съвета на ЕС да отложи датата за старт на преговори за членство.
Скопие получи срок до пролетта да подобри добросъседските си отношения, а процесът ще бъде подложен на оценка от Европейската комисия, преди евентуално да предложи конкретна дата. В решението си Съветът на ЕС се е съобразил с декларацията, направена от България по темата..." - в. „24 часа".

 

Поправките в изборния закон и подготовката за  парламентарния вот през идната година също са сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

 

„Повече от пет часа депутатите спориха по предложения на БСП и ДПС в ръководството на изборните комисии - председателят, зам.-председателите и секретарят, да са от различни партии, като поне един от тях е от опозиционна партия. Опасенията и на левицата, и на десницата са, че манипулациите на вота се правят в секционните избирателни комисии при броенето на резултатите.
Според кодекса председателят или зам.-председателят, секретарят и член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии, предават на районната избирателна комисия (РИК) екземплярите от протокола с резултатите, които са за РИК и за ЦИК. Въз основа на данните в тези протоколи ЦИК брои гласовете и обявява крайния резултат от изборите.
Лютви Местан от ДПС настоя в Изборния кодекс да бъде записано, че опозицията има представител в ръководството на изборните комисии, като под "опозиционна партия" се приемат партиите, които са гласували "против" при съставянето на правителство и при всеки вот на недоверие са гласували срещу кабинета. По думите му не може ГЕРБ с квазиопозиционен участник в изборните комисии, като РЗС, да смята, че е изпълнено сегашното изискване председателят и секретарят да са от различни партии...
Управляващите от ГЕРБ пък извадиха състава на Централната избирателна комисия за парламентарните избори от 2009 г., в чието ръководство са представители на партиите от тройната коалиция - председател от БСП, зам.-председатели от БСП и от НДСВ и секретар от ДПС...
Нямаме доверие във вашата представа за "различни партии" и че това не са сателитни на ГЕРБ формации, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Руши се национален консенсус, постигнат още на Кръглата маса управляващи и опозиция да имат представители в изборните комисии, каза още той.
Разгорещени спорове, които изместиха дебата по Изборния кодекс, предизвикаха данни, оповестени от Мая Манолова, за 100% обявени недействителни бюлетини в няколко секционни избирателни комисии в София поради нарушаване тайната на вота. Манолова се позова на официалния Бюлетин на Централната избирателна комисия за президентските и местните избори през октомври 2011 г...
Манолова изнесе данни, че на първия тур на президентските избори недействителните бюлетини са  43 018, на втория тур - 11 619, или общо 54 637. На двата тура на кметските избори недействителните бюлетини са 75 085, каза Манолова. Това са над 130 хил. недействителни бюлетини, които са 10 депутатски мандата, които могат да бъдат манипулирани и ГЕРБ направиха мнозинство, заяви Манолова.
Тя представи още данни, че в 77-ма СИК в "Младост" от 442 гласували невалидните бюлетини са 442, в друга секция от 333 гласували също всички 333 са обявени за недействителни, в 87 СИК в "Люлин" от 294 пуснати бюлетини толкова са обявени за недействителни, в 14-та СИК в "Триадица" от 315 бюлетини 311 са зачетени за недействителни, каза Манолова.
Иван Костов първоначално настоя да бъде излъчена малка група депутати, които да проверят как се е стигнало до това всички бюлетини да се обявят за недействителни. Нима всички членове на СИК са подписали такъв протокол, не вярвам, а ако е станало с подпис на председателя на комисията, тогава е основателно опозицията да има представител в ръководството, коментира Костов.
Час по-късно, след проверка на изнесените от Манолова данни, Костов я призова от трибуната да се извини за подвеждащата информация. Противно на това, което Манолова твърдеше, в 14-та СИК в "Триадица" от 315 гласували 311 бюлетини са валидни, 4 - са невалидни. Той я помоли да излезе на трибуната и да признае, че цялата информация, на която се базира, е несигурна. Фидосова пък заяви, че председателят на тази секция е излъчен от БСП..." - в. „Дневник".

 

„На парламентарните избори догодина няма да има преференциално гласуване. Това решиха депутатите при започналото второ четене на Изборния кодекс.
Преди началото на споровете в зала избраниците удължиха работното си време в сряда до 22 часа. Отпадането на преференцията няма да дава възможност за пренареждане на листите в хода на изборите и избраниците ще влизат в парламента както са подредени от партийните централи...
В започналото окончателно гласуване на поправките на изборния закон се запази принципът на уседналост. А нов парламент ще избираме в неделя както досега... Прогнозите от кулоарите са, че депутатите ще приключат с гласуването на поправките до петък." - в. „Стандарт".

 

„Депутатът от ДПС Лютви Местан горещо защити отпадането на изискването на уседналост за предстоящия вот, но мнозинството го остави в Избирателния кодекс. Представители на ГЕРБ обаче не обясниха защо се отказват от предизборното си обещание да има възможност за преподреждане на листите.
ГЕРБ окончателно се отметна от предизборното си обещание за преференциален вот по време на парламентарните избори. Неговата идея бе на избирателя да се даде възможност да преподрежда имената в листата, спусната от централата на съответната партия. С гласовете на ГЕРБ и независими депутати тази възможност окончателно бе задраскана от Изборния кодекс. 72 бяха "за", 17 "против", а 7 се въздържаха при второто гласуване на кодекса.
Нито един депутат на мнозинството не взе думата, докато вървеше дебатът. Единствените защитници на отпадането на преференцията бяха от "Атака" и РЗС. Според Павел Шопов ("Атака") преференцията е "безумие и недомислие", а пропорционалното гласуване с мажоритарен елемент е "манджа с грозде". Емил Василев (РЗС) пък обясни, че ако има преференциален вот, в по-малките избирателни райони един кандидат може да стане депутат със 140-150 гласа. Той напомни, че има села с такъв брой жители, които нямат право дори да си изберат кмет...
Георги Божинов (БСП) запита управляващите защо се отмятат от предишното си обещание и защо отменят текст в кодекса, който самите те са записали преди 2 г...
"Преференциалното гласуване означава повече демокрация", каза Мартин Димитров (СДС). Той изтъкна, че ако избирателят има повече права, това ще доведе до повишаване на избирателната активност.
Преди седмица шефът на правната комисия Искра Фидосова обясни, че преференциалното гласуване отпада, защото се връща интегралната бюлетина и има опасност от много невалидни гласове..." - в. „Сега".

 

„Само 30% от сегашните депутати на ГЕРБ ще останат в новите листи, започва чистка, научи "Труд" от високопоставени партийни източници.
Предварителните разчети сочели, че за около 40 от настоящите депутати от ГЕРБ това ще е първият и последният им мандат. Вече са готови водачите на листите, призна МВР шефът Цветан Цветанов.
Депутатските листи ще бъдат обявени около Великден. Шеф на предизборния щаб почти сигурно ще бъде Цветомир Паунов, организационен секретар и лидер на ГЕРБ-София...
Водачи ще са министрите - Цветанов вероятно ще е в Стара Загора. Сигурно е, че областният управител Недялко Недялков ще е аут. МВР шефът ще оглави и една от трите листи в София. Преди той водеше във Велико Търново. Там няма да остане нито един от сегашните депутати - Христо Христов (по-известен като Ицо Пицата), Мирослав Петков (Миро Жицата) и Евгени Стоев (Евгени Вертуто). Листата ще е чисто нова, за "локомотив" е спряган кметът Даниел Панов. Сложно е положението в Разград и Търговище. Настоящите депутати Тошко Димитров и Лили Боянова няма да бъдат вписани в листите за 42-ро НС.
Доста накокържено (по израза на премиера Бойко Борисов) е положението в Кърджали. Водач може да е министърът на културата Вежди Рашидов, подкрепя го Борисов. Но структурата в града припознава за естествен лидер Цвета Караянчева, фаворитка на Цветанов. Във Варна се очаква да води строителната министърка Лиляна Павлова, а втори да е депутатът Емил Радев или Иван Портних, местният шеф на ГЕРБ.
Министърът на еврофондовете Томислав Дончев ще оглави листата в Перник, на избираемо място в нея ще е депутатката Ирена Соколова. Дончев може да води и в Габрово. Здравната шефка Десислава Атанасова ще оглави листата в Силистра. Така депутатът Пламен Нунев ще остане пръв в Русе, откъдето преди Атанасова влезе в парламента. В Пловдив се очаква да води шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, в Хасково - икономическият министър Делян Добрев, в Монтана - без съмнение шефката на правната комисия Искра Фидосова. След нея ще е дясната  ръка, депутатът Златко Тодоров. Във Враца начело ще е социалният министър Тотю Младенов, в Благоевград - земеделският Мирослав Найденов, в Плевен - шефката на НС Цецка Цачева. Бургаската листа вероятно ще е същата, но без скандалната Вяра Петрова." - в. „Труд".

 

Вестниците продължават да следят развитието по случая с Галя Гугушева.

 

„Казусът с прокурор Галя Гугушева е изключително комплициран, тя е допуснала нарушение на Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, като не е попълнила правилно свои декларации. Това заяви на пресконференция председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС)- Ясен Тодоров.
Изслушването на кандидатиралата се за конституционен съдия Галя Гугушева, която по-късно оттегли кандидатурата си заради отказа на ГЕРБ да я подкрепи, продължи повече от два часа, беше разпитан и синът й, адвокат Стефан Гугушев.
Човекът, който е подал сигнала срещу съдия Гугушева, адвокат Ванев, не се яви. Изпратена му е покана по имейл, направен е опит да се свържем с него. Всичко, което той е имал да каже, е в сигнала и беше поставено като въпрос на г-жа Гугушева", посочи Ясен Тодоров.
Шефът на етичната комисия уточни, че тя е дала обяснения за липсващите факти в декларацията й за конфликт на интереси...
"В декларацията на г-жа Гугушева не са посочени задължения към кредитни или финансови институции, както и към други лица, на стойност над 5000 лв.; не са посочени свързани с нея лица по смисъла на допълнителната разпоредба на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ), дейността на които би довела до конфликт на интереси, не е посочена и друга информация за частен интерес, към датата на подаване на декларацията пред ВСС", са написали членовете на съвета...
В същото време, вчера изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов назначи пълна проверка на Гугушева заради "обезпокоителните сигнали за крупни суми на семейството, минавали през офшорни фирми", а ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаването й от поста негов заместник.


НАП също проверява Галя Гугушева..." - в. „24 часа".

„Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) се оказа "смутена" и в "деликатна" ситуация след като близо два часа изслушваше прокурор Галя Гугушева, която вчера оттегли кандидатурата си за член на Конституционния съд.
На днешното заседание на комисията Гугушева трябваше да даде обяснения по трите сигнала, постъпили срещу нея. Срещу нея трябваше да застане и един от подателите на сигналите срещу нея - адвокат Петър Ванев. Той обаче не се появи.


На влизане в съвета Гугушева заяви, че нищо в нейния живот не я притеснява.
По думите на председателя на комисията Ясен Тодоров появяването на израза "пране на пари" (бел. ред., става въпрос за един от сигналите) е много смущаващ. "Не мисля, че ще бъде единодушно решението по този казус. Ситуацията е много деликатна - много съмнения са струпани и няма да ни е лесно да приемем кое е истина и кое не е истина", обяви още Тодоров. Становището на комисията ще бъде представено в понеделник..." - в. „Дневник".

 

 „Според премиера кризата с Конституционния съд е проява на демокрация" - пише в. „Сега".
„Кризата с Конституционния съд е проява на демокрацията и това е хубаво. Така премиерът Бойко Борисов описа ситуацията с провалените кандидатури на Венета Марковска и Галя Гугушева.
"Изслушват се, чуваме всички сигнали, които се дават. В момента, в който те се проверят, и се оказва, че има достатъчно данни да се счита, че даденият човек е в конфликт на интереси и не може да поеме този пост, съответно - бива отстраняван и се търси друг кандидат. Това е демокрацията. Това е публичността, това е откритост в управлението", каза Борисов. За да избегне темата за провала на ГЕРБ, който подкрепяше и двете оттеглили се кандидатки, той мина в атака към предишната власт:..
Президентът Росен Плевнелиев се включи по темата, като заяви, че очаква от всички партии да направят номинации и призова за достойни кандидатури, които да не са плод на тайни договорки..." - .се казва още в публикацията  

 

Обвързването на детските надбавки с предучилищната подготовка също е сред темите на вестниците в четвъртък.

 

„Получаването на детски добавки вече се обвързва, освен с редовното посещение на училище, и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за семейните помощи.
Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.
Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.
Нововъведението обаче няма да засегне децата с трайни увреждания.
Измененията са внесени от "Коалиция за България" по инициатива на Емилия Масларова и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в учебния процес." - в. „24 часа".

 

„Родители протестираха вчера пред парламента срещу задължителната детска градина за малчуганите, навършили 4 г. Задължението е записано в Закона за предучилищното и училищното образование, а родителите ще подлежат на глоба при неспазването му.
"Онче, бонче, счупено пиронче, риба, щука, махай се оттука!" Тази детска скороговорка казваха близо 80 родители пред парламента вчера в знак на протест срещу въвеждането на задължителната детска градина за 4-годишните.
С новия проектозакон за просветата, който депутатите обсъждат в парламентарните комисии в момента, се предвижда това да стане от учебната 2016-2017 г. Сред протестиращите имаше и малчугани, а родителите им крещяха: "Оставете децата ни на мира" и "Децата не са на държавата". Част от майките твърдяха, че искат оставката на образователния министър Сергей Игнатов, други настояваха за диалог с ведомството му.
Законът не отнема правото на родителите на избор, защото забавачките ще са и полудневни, и двучасови, каза Милена Дамянова, зам.-министър на образованието. Тя уточни, че не е против родителските кооперативи, които много родители искат да има."4 - в. „Труд".

 

„И Светият Синод се включи в разразилата се яростна полемика около идеята на просветното министерство 4-годишните задължително да посещават предучилщна група. След протеста на майките последва изявление от страна на архиереите. Те са категорични, че родителите неправилно са лишени от правото да избират вида възпитание и образование за децата си. Изявлението бе прието на днешното заседание на синодалните старци и бе публикувано на официалния им сайт.
Синодът подкрепя недоволството на майките, в частта му за ранното влизане на децата в клас, което на практика според родителите принудително превръща 4-годишните в първолаци.
Архиереите категорично поддържат и исканията на Националната мрежа на родителите за тяхно участие в образователния процес и правото им на сдружаване с цел да осигуряват отглеждане, възпитание и образование на децата, съобразно тяхното индивидуално развитие, потребности и религиозна принадлежност..." - в. „Стандарт".