Условни присъди за смърт при катастрофа

Условни присъди за смърт при катастрофа
Наказание 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич на 40-годишния Метин Ибр. Н. от с. Зърнево, община Тервел и на 24-годишния Красен М. Ур. от гр. Варна.

Двамата бяха признати за виновни в това, че на 23.02.2011 г. по пътя Добрич - Силистра, близо до разклона за с. Малка Смолница, община Добричка, Метин при управление на микробус „Мерцедес Спринтер”, а Красен при управление на лек автомобил „Рено Канго” са нарушили поотделно правилата за движение по пътищата и независимо един от друг по непредпазливост са причинили смъртта на 41-годишен мъж от с. Зърнево, три средни телесни повреди на 37-годишен мъж от същото село и 6 средни телесни повреди на друг 37-годишен мъж от същото село, като след деянията са направили всичко зависещо от тях за оказване на помощ на пострадалите.


Съдът ги лиши и от право да управляват моторно превозно средство за срок от 3 години.

По молба на подсъдимите и след като те признаха вината си и посочените в обвинителния акт факти, Окръжен съд – Добрич допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По разпоредбите на този институт съдът определи наказанието им, след което го намали с 1/3.

Преди да разгледа делото по същество Окръжен съд – Добрич конституира като частни обвинители трите деца, наследници на загиналия 41-годишен мъж, двамата 37-годишни пострадали и жена, която е получила леки наранявания.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич уточнява, че според обвинителния акт на 23.02.2011 г. в района на гр. Добрич имало ниска слоеста облачност, намалена видимост и поледица, пътищата били със заледена и необработена асфалтова настилка.

Сутринта работник по пътната поддръжка получил нареждане да опесъчи пътя от републиканската пътна мрежа, свързващ Добрич и Силистра. Той обаче минал през участъка, където е станал инцидента – в района на разклона за с. Малка Смолница, без да разпръсне пясък.

Същия ден от с. Зърнево към Добрич тръгнал микробус „Мерцедес Спринтер”, управляван от Метин. Той превозвал работници на добричка фирма. Около 7,30 ч. той приближил със скорост 50 км в час разклона за с. Малка Смолница. Поради несъобразената скорост, автомобилът се поднесъл и предната му част навлязла в лентата за насрещно движение. Той застанал напречно на пътното платно и заел двете ленти за движение.

По същото време, но в обратна посока – от Добрич към с. Карапелит, пътувал лек автомобил „Рено Канго”, шофиран от Красен. Той се движел със скорост 40 км в час и с включени фарове. Намирал се на разстояние 24 м от мястото на удара, когато микробусът „Мерцедес” пресякъл осовата линия и навлязъл в лентата за насрещно движение. За да избегне удара, Красен вместо да намали скоростта или да спре, се опитал да заобиколи микробуса отляво. Въпреки усилията му, последвал сблъсък между „Реното„ и „Мерцедеса”. След удара лекият автомобил се завъртял около вертикалната си ос и спрял. Микробусът се обърнал на дясната си страна и така легнал продължил да се пързаля по пътя. Той излязъл с предната си част от лявата страна на пътното платно и се ударил в крайпътно дърво. Задната му част останала на пътното платно.

Всички телесни повреди на пострадалите пътници били причинени от удара между двата автомобила и последвалото обръщане на микробуса. Пътниците успели да излязат от него, с изключение на четиримата пострадали. Останалите опитали да ги извадят, но преди да успеят, към микробуса се приближил товарен автомобил „Волво”.

Той се движел със скорост около 40 км в час и водачът се опитал да намали скоростта, да спре или да се отклони. Въпреки усилията му камионът продължил движението си напред и със скорост около 10-20 км в час започнал да бута по платното първо „Мерцедеса”, а после „Реното”. Около 20 м след първия им контакт, той преустановил движението си. От това бутане не били нанесени допълнителни телесни повреди на останалите в микробуса пътници. Тогава Красен и Метин констатирали, че 41-годишният не дава признаци на живот. Метин успял да извадят единия 37-годишен пострадал и наранената жена.

Метин има средно образование, семеен е, безработен, неосъждан.

Красен има средно образование, не е семеен, работи, неосъждан е.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич припомня, че задълженият да неопесъчи пътя Георги Димитров от гр. Добрич, бе признат за виновен в немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност и осъден на 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+