40 000 българи без заплати по празниците; Реформата на ГЕРБ стимулира само инвалидните пенсии

И Брендо изплува от ДДС аферите - mриближени на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо са замесени в източване на данъци чрез сделки с млечни фирми, пишат вестниците днес

40 000 българи без заплати по празниците; Реформата на ГЕРБ стимулира само инвалидните пенсии

24 часа

И Брендо изплува от ДДС аферите

Преди десетина дни антимафиоти задържаха Поля Пеева, шефка на фирмата "Милки груп био", търгуваща с мляко и млечни продукти, по обвинение, че е организирала банда за данъчни престъпления.

Оказва се, че мъжът, от когото Пеева има 2 деца - Вилор Христов, е собственик на инвестинционната компания "Хоум фор Ю", която се свързва с Брендо. Според разследващите фирмата "Милки груп био" държи монопола в търговията с млечни продукти, суровини на прах и какао. След полицейски акции през последните дни се разбра, че според разследващи Поля Пеева е замесена в картелно споразумение между няколко големи фирми.

 

24 часа

Таен агент следил 1 година групата на Универсалния

Докато шефовете от групата на Универсалния са в неизвестност в чужбина, спецпрокуратурата поиска постоянен арест за по-дребните риби Владислав Милчев, Веселин Лафчиев и Ирена Косева.

Агент под прикритие следил 1 г. сина на земеделския ексминистър Георги Танев - Иван, доведената дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев - Мила Георгиева, и хората им, които според прокуратурата успели да източат над 1,7 млн. лв. от ДДС при внос на захар от чужбина, стана ясно вчера в спецсъда. Танев и Георгиев са обвинени задочно.

 

Труд

Искаме САЩ да докарат постоянна армия

Америка да се ангажира с постоянно военно присъствие в България. За това са настояли преставителите на нашето военно министерство на среща с експерти от Пентагона.

Военният министър Аню Ангелов и началникът на кабинета му Йордан Божилов бяха част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която беше в САЩ преди десетина дни по покана на американския президент Барак Обама.

 

Труд

Кунева с 8011 лева дарения

Точно 8011,08 лв. дарения е получила партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" от учредяването си до 13 декември. Това показа справка в публичния регистър на партийните дарители, какъвто всяка формация е длъжна да поддържа.

Благодетелите са шестима, а най-голямата сума е от пловдивската общинарка Дани Каназирева - 6000 лв.

Следва дарение от 840,72 лв., има и две по 200 лв. Всичките са от ноември и декември, макар формацията да се учреди през пролетта т.г. Вчера Кунева и хора от екипа отидоха в с. Драгичево, което пострада при земетресението край Перник. Там още има хора, които живеят във фургони. А от обещаните 17 сглобяеми къщи са готови 2. От комитета за възстановяване на щетите казаха на Кунева, че има правителствено решение да се спре изплащането на 3 млн. лв. от общо 5-те милиона, отпуснати за Перник и Радомир.

 

Стандарт

40 000 без заплати

Тъжна Коледа очаква поне 40 000 българи. Те ще посрещнат празниците без заплати. 400 компании няма да платят декемврийските възнаграждения на служителите си или ще дадат само минимален процент от тях, научи "Стандарт". Това са най-проблемните от общо 1500 компании, които бавят надници повече от два месеца. Те дължат общо 45 млн. лв. на персонала си. Противно на очакванията не става въпрос за малки дружества, а за компании с щат от 50 до 250 души.

Главна инспекция по труда наблюдава всеки месец дали спазват предписаните им планове за изплащане на възнагражденията.

Строители, търговци, превозвачи, металурзи, производители на храни са браншовете, в които най-често има проблеми със заплатите.

От няколко месеца сред закъсалите се нареждат и охранителните фирми.

 

Стандарт

Затвор за осигуровки скара министри

Желанието на депутати от ГЕРБ да въведат затвор за работодатели, които крият осигуровки, предизвика задочен разнобой в правителството. Министерствата на правосъдието и на социалната политика са изпратили в парламента противоположни становища по проекта за поправка в Наказателния кодекс, с които "Стандарт" разполага. Идеята на властта санкцията против сивата икономика да влезе в сила от 1 януари 2013 г. обаче няма как да бъде изпълнена. Възможно е това да стане по Великден, обясниха от мнозинството. Причината е, че поправката не е внесена официално, тъй като се чакат още няколко становища. След Коледната ваканция ще има обществена дискусия, на която ще бъдат обсъдени текстовете.

"Има наказание за укриване на данъци, не виждам защо да няма и за укриване на осигуровки", каза за "Стандарт" шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. И изрично уточни, че става дума не за неплащане на дължими суми заради финансово затруднение на фирмата, а за измама - наемане на работа без договор, осигуряване на по-нисък доход, прикриване на данни от НАП, фалшифициране и унищожаване на счетоводни документи.

 

Монитор

Метрото дръпна още 125 000 пътници

Със 125 000 човека на ден са се увеличили пътниците в метрото след пускането на втория лъч от „Надежда" до „Лозенец". Това съобщи за „Монитор" шефът на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Всеки ден с подземната железница се возели 300 000 човека. „Прогнозирахме ръст от 130 000 пътници в първите три години от пускането на втория лъч, но ще го достигнем още в първата година", отчете инж. Братоев. Засега обаче не се предвижда съкращаване на интервала на движение в пиковите часове.

 

Монитор

САЩ в барутен амок

Вълна от насилие, извършено с всеобщодостъпното за гражданите лично оръжие, заля Съединените щати ден след кървавия разстрел в Нютаун, Кънектикът, където в петък превъртял 20-годишен младеж застреля 26 души, 20 от които деца на 6-7 години. В калифорнийския град Нюпорт Бийч полицията арестува мъж, който бе решил, че може да извади оръжието си и да открие стрелба на паркинга на местен търговски център.

 

Монитор

Намериха оръжието на Килърите

Полицаи от Областната дирекция на МВР-София откриха оръжието на групата за мокри поръчки Килърите. Пушката 22-ри калибър била скрита от Георги - бащата на подсъдимия по делото Райчо Стойнев-Хижаря, в плевнята му в самоковското с. Мала църква. Криминалистите имали данни, че в имот на 61-годишния мъж се пази оръжие, с което Килърите са екзекутирали жертвите си.

 

Сега

Реформата на ГЕРБ стимулира само инвалидните пенсии

Пенсионната реформа на ГЕРБ доведе до драстично намаляване на хората, които са изпълнили всички условия за пенсиониране като стаж и възраст, но влияе положително на инвалидните пенсии. Това показва преглед на статистиката за пенсиите в последните две години.

Големите пенсионни промени стартираха от тази година с едновременното увеличение на изискуемия стаж и на възрастта с по 4 месеца. За първите девет месеца на годината това доведе до значително намаление на общия брой отпуснати пенсии - до 68 697 при 83 323 за същия период на миналата година. При инвалидните пенсии с осигурителен стаж и възраст обаче намалението е повече от символично - от 30 417 на 29 723 броя. При социалните пенсии за инвалидност също няма почти никакво движение - през т.г. те са били 2603, а за същия период на 2011 г. - 2647.

 

Дума

12 млн. лв. спестява Столичната община от децата, останали вън от забавачка

Средно 12 млн. лв. спестява Столичната община от децата, които не успяват да се класират за детска градина. Това съобщиха от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП). Родителите на всички деца плащат данъци и такси, но ощетени са тези, чиито деца не влизат в градината заради липса на места, коментираха от клуба. Затова те отново поставиха въпроса за това, че общината трябва да дава по 120 лв. месечно на неприето в забавачка дете, колкото отпуска и за всяко дете в детско заведение. Общинските съветници Борис Цветков, Георги Кадиев и Орлин Ваташки са внесли  доклад в Столичния общински съвет да се изплащат временни месечни компенсации на родителите с деца, на които е отказано правото и на услугата за настаняване в детска ясла или градина. "Тази временна мярка ще предотврати дискриминацията, ще облекчи отглеждането на децата, докато се осигурят места за всички желаещи, и ще гарантира, че общината наистина реално се стреми да реши проблема, а не да реализира икономии от грижите за децата на София", коментира Цветков.

Реално разходите за образование, в т.ч. и детските градини, остават замразени, въпреки 52-те "нови" детски градини в София и необходимостта от издръжката им. Единственото завишение на приходите за образование идва от увеличените с 50% такси за детски ясли и градини, припомниха от ДКСМП. След увеличението на таксите от 40 на 60 лв. цялостната издръжка на 1 дете месечно би трябвало да стане 180.80 лв., а се оказва, че въпреки увеличението на цената на енергоизточници, храни и пр. издръжката на дете излиза 180.20 лв., са изчислили от клуба.