Земята може да получи второ слънце, но за малко

Земята може да получи второ слънце, но за малко
До края на тази година, жителите на Земята могат да станат свидетели на най-голямото космическо зрелище за цялото съществуване на планетата. Според прогнозите на учените, една от близките до Земята звезди всеки момент може да избухне и да се превърне в свръхнова. Става въпрос за Бетелгейзе - звезда от съзвездието Орион.

 
Според информацията на астрономите, жизненият цикъл на тази звезда завърша и тя се намира на етап червен свръхгигант. А това означава, че само една крачка отделя Бетелгейзе от взрива и превръщането й в свръхнова.  Според Бред Картър, доцент по физика в Университета в Южен Куинсленд, взривът  може да избухне до края на годината. Или пък в близките един милион години, прави уговорка ученият.


Ако прогнозите на Картър се сбъднат, то това ще осигури на жителите на Земята най- голямото светлинно шоу в историята на планетата, пише Telegraph. То ще бъде толкова ярко, че в продължение на около две седмици нощта ще бъде светла като ден, а през деня ще светят две слънца едновременно. Според привържениците на теорията, че през 2012 година ще настъпи и краят на света, взривът на Бетелгейзе прекрасно се вписва, тъй като окултистите свързват тази звезда с дявола.

Но учените бързат да успокоят, че взривът ще бъде прекалено далеч и няма да причини никакви неприятности на Земята, пише Daily Mail.

Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+