Бракониери убиха рядък вид птица край Шабла

Бракониери убиха птица от особено рядък вид, застрашен от изчезване в световен мащаб - червеногуша гъска. Това е станало вчера край Шабла пред очите на полеви екип на Българско дружество за защита на птиците, съобщават от там.

Бракониери убиха рядък вид птица край Шабла
Птицата е била в смесено ято, съставено предимно от червеногуши гъски, по което са стреляли ловците.

Бракониерите не са местни хора и са се появили с високо проходим автомобил 4х4, от който са открили безразборна стрелба срещу смесеното ято гъски. Отстреляната птица е паднала на 15 м от патрула на БДЗП, а бракониерите са избягали веднага. Подаден е сигнал до полицията, а служители на РИОСВ - Варна са съставили протокол за случая. Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5 г. затвор.

Този нагъл акт се случва само два дни след обсъждането на нуждата от въвеждане на зона за покой за зимуващите ята от водоплаващи птици в района на езерата край Шабла и Дуранкулак, които са и част от европейската мрежа Натура 2000. Въпреки твърденията и уверенията на ловната общност за наличие на контрол и липса на нарушения от страна на ловците в района на езерата, този инцидент потвърждава необходимостта от въвеждане на по-строги регулации в районите със застрашени  видове, категорични са от БДЗП.

Червеногушата гъска (Branta ruficollis) е най-дребната, но и най-красива дива гъска в Евразия. Същевременно тя е сред най-редките представители на това семейство птици в света, а през последните 20 години популацията й е намаляла наполовина.

Международният съюз за защита на прородата (IUCN)  постявя вида в категорията „Застрашен". Гнезди в Сибирската тундра и всяка година прелита близо 6000 км до Крайбрежна Добруджа, където зимува. В отделни години до 70 % от световната популация на вида зимува в България. Тук червеногушите гъски образуват смесени ята с големите белочели гъски. Птиците се хранят основно в посевите със зимна пшеница и царевичните стърнища.

През деня прелитат до езарата край Шабла и Дуранкулак, за да пият вода, а вечер се връщат в тях, за да пренощуват във водата - далеч от хищници и безпокойство.

Бракониерството в района на защитените зони Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс  представлява една от основните заплахи за оцеляването на червеногушата гъска през зимата.

От БЗДП припомнят, че за съжаление това е поредният бракониерски акт в този район, където през миналата година беше убит друг световно застрашен вид и изключително рядък представител на българската орнитофауна - Голямата дропла (Ottis tarda). Преди близо година природозащитни организации, сред които и БДЗП, внесоха предложение за ограничаване на лова с един месец на територията на двете зони от Натура 2000, за да се осигури спокойното призимуване на птиците.

Това предложение обаче, за втора подерна година се отхвърля от представителите на Съюза на ловците и риболовците.

В българските защитени зони от европейската екологична мрежа „Натура 2000" няма нито една с режим, който да осигурява необходимото спокойствие  както за застрашените, така и за ловните видове птици. В следствие на това  популациите на много от зимуващите в Черноморския регион водоплаващи птици  намаляват в сравнение с Централна и Източна Европа, допълват от дружеството.