Добричкият окръжен съд разглежда жалба срещу присъда за трафик на хора

В 30-дневен срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по жалбата на Ангел Р. Хр. и брат му Слави Р. Хр. срещу постановената срещу тях от Районен съд – Добрич, присъда.

Добричкият окръжен съд разглежда жалба срещу присъда за трафик на хора
На 20.09.2010 г. първоинстанционният съд е признал 36-годишния Ангел Хр. от Добрич за виновен в извършването на следните деяния: през юни 2005 г. до 30.08.2005 г. в гр.. Фитуерас, Кралство Испания той е набрал и приел Г.Р. от Добрич с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от нейното съгласие, като деянието е извършено чрез обещание, даване и получаване на облаги. На 20.08.2005 г. е транспортирал от Република България до Кралство Испания и превел през границата на страната – ГКПП Кардам същата добричлийка с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от нейното съгласие, като деянието е извършено чрез използване на облаги. На 28.11.2005 г. той е транспортирал от България до Испания и превел същото лице през ГКПП Калотина с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от нейното съгласие, като деянието е извършено чрез използване на облаги. На 17.07.2006 г. Ангел Хр. я е транспортирал от България до Испания като й превел през ГКПП Калотина със същата цел. През февруари 2007 г. и през ноември 2007 г. в Кралство Испания той е приел Г.Р. с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от нейното съгласие, като деянието е извършено чрез използване на принуда и получаване на облаги.

През юли 2009 г. в гр. Джанкуера - Кралство Испания, Ангел Хр. е склонил В. Б. от Севлиево към проституция. През същия месец, в съучастие, като съизвършител с брат си Слави Хр., той е набрал в Джанкуера и транспортирал, укрил, приемал в Република Германия и транспортирал през границата на Кралство Испания, отделно лице – В. Б. с целта да бъде използвана за развратни действия, независимо от нейното съгласие, като деянието е извършено чрез използване на принуда и получаване на облаги.

Районен съд – Добрич, е наложил на Ангел Хр. наказание 4 година и 11 месеца лишаване от свобода при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип и глоба в размер на 15 хил.. лв.

Ангел Хр. има начално образование, не е семеен, осъждан е, безработен.

Районен съд – Добрич е признал Слави Хр. за виновен за това, че през юли 2009 г. в съучастие, като съизвършител с Ангел Хр. в гр. Джанкуера, Кралство Испания е набрал, транспортирал, укрил, приемал в Република Германия и транспортирал през границата на Кралство Испания, отделно лице – В. Б., с цел да бъде използвана за развратни действия, независимо от нейното съгласие, като деянието е извършено чрез използване на принуда и получаване на облаги. Районният съд е наложил на Слави Хр. наказание от 4 години и 11 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 15 хил.. лв.

Слави Хр. има начално образование, не е женен, не е осъждан, безработен е.

По молба на подсъдимите и след като те са признали фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, Районен съд – Добрич е допуснал делото да се гледа като съкратено съдебно следствие и е постановил наказанията им в съответствие с този ред.

Адвокатът на подсъдимите обжалва присъдата, с молба тя да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане, подзащитните му да бъдат оправдани или наказанието им да бъде намалено. В съдебната зала защитникът обясни, че търси частично оправдаване на Слави Хр., който не бил участвал в транспортирането на В.Б. до Германия и не бил имал идея за извършване на такова престъпление. Адвокатът смята, че са допуснати нарушения при формулирането на обвинителния акт и при изготвяне на мотивите на районния съд.

Представителят на държавното обвинение пледира да бъде потвърдена присъдата спрямо двамата подсъдими, тъй като не противоречи на закона. Районният съд им е наложил наказания под минималния предвиден в Наказателния кодекс размер. Ангел Хр. е съсипал живота на две жени. Двамата са направили изявление пред съдебния състав, че признават фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Предвид тези факти е безочие да искат по-леко наказание и да пишат жалба, че са невинни, смята прокурорът.

Според обвинителния акт през 2005 г. Г.Р. се намирала в Испания и се занимавала с проституция, но нямала сводник. В средата на юни тя започнала за работи за Ангел Хр., който я завел да живее в неговия хотел. На четвъртия ден след като я приел, той й нанесъл побой с кожен колан и това станало практика. Той й взел личните документи и заработените пари и ограничавал контактите й с близките й в България. След проверка на документите за самоличност в Испания Ангел Хр. бил принуден да се върне в България, а след него се прибрала и Г.Р. С побои и уговорки, той я транспортирал още три пъти до Испания с цел да бъде използвана за развратни действия. През есента на 2006 г. в гр. Фитуерас е била убита българска проститутка, с която Г. Р. работела заедно. Жената се уплашила и се върнала с автобус в България. След многобройни заплахи, че ще й изпрати хора, които да я пребият, през февруари 2007 г. Г.Р. се върнала в Испания и била заставена на работи на пътя в гр. Джанкуера и на паркинг, като ежедневно търпяла побоища. Обвинението посочва, че Ангел Хр. е транспортирал и други момичета за развратни цели, като някои от тях ставали свидетели на побоите, които нанасял на Г.Р. През 2009 г. тя се запознала с френски гражданин, който й давал пари, за да не проституира и да изплати на братята сводници натрупаните задължения от наем. С парите, получени от него, тя закупила автомобил „Форд Мондео” и успяла да убеди Ангел Хр. да се върнат в България. Французинът продължил да изпраща пари на Г. Р., а братята ги вземали с обещание, че ще й закупят нов дом.

През 2009 г. Ангел Хр. срещнал в гр. Джанкуера В. Б., която работела в заведение за бързо хранене. Един ден той насилствено я качил в автомобила си и я заплашил, че ако не проституира за него в Испания, ще бъде убита. Той я транспортирал до гр. Майнхайм - Република Германия, където трябвало да предоставя сексуални услуги в една сауна. Двамата подсъдими я водели до там и я прибирали обратно в квартирата, в която живеела. В продължение на месеци тя нямала връзка с близките си и била заплашвана, че ако им разкаже с какво се занимава, ще бъде убита. Едновременно с това била малтретирана физически и психически. Заработените от нея пари, били изпращани на жената, с която Ангел Хр. живеел на съпружески начала в България. След като Ангел Хр.. се завърнал в България, Слави Хр. останал да експлоатира В. Б., докато тя успяла да избяга.