С какво време посрещаме 2013

Почти пролетни температури се очакват днес, става ясно от прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

С какво  време посрещаме 2013

Облачността над страната ще бъде променлива и след обяд на отделни места, главно в северозападните райони ще превали слаб дъжд.


 

Преди обяд в равнините видимостта ще бъде намалена от мъгла, като подобрение ще настъпи около обяд. Вятърът ще се ориентира от запад и в Дунавската равнина временно ще се усили до умерен. Максимални температури между ще са между 7° и 12°, в София - около 8°.

 

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - слабо ще се понижи.

 

Над планините ще има променлива облачност. Вятърът ще се ориентира от запад и ще отслабне до умерен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието ще има променлива облачност. Максимални температури ще са 10°-12°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

В петък облачността ще е разкъсана до слънчево време, по-късно през деня ще се увеличи. Минималните температури ще са от минус 4° в северозападните райони до 5-6 в югоизточните; максималните също ще са в широк интервал - от 2 до 12°. През нощта от североизток с усилване на вятъра ще започне да нахлува студен въздух.

 

На места ще превали слабо дъжд и сняг. В събота ще превалява сняг, в южните равнинни райони и по Черноморието - дъжд и сняг, но от север преваляванията ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен, в Източна България - силен вятър от североизток, който още през нощта ще отслабне и ще стихне. Температурите ще се понижат, по-чувствително дневните.

 

В неделя и понеделник ще е предимно слънчево, но сравнително студено. В новогодишната нощ ще преобладава ясно и тихо време, температурите около полунощ ще са между минус 5 и 0°.

 

Много слънчеви часове ще има и през първите дни на Новата година.