Половин България с нови данъци; Татковци искат равни права над децата

Бизнесът дава държавата на съд заради високите такси, пишат още всекидневниците тази сутрин

Половин България с нови данъци; Татковци искат равни права над децата

24 часа


Удължават срока за "БДЖ-Товарни превози"

Конкурсът за продажба на "БДЖ-Товарни превози" ще бъде удължен с около 20 дни. Агенцията за приватизация ще увеличи с толкова времето, което кандидат-купувачите ще имат, за да докажат, че отговарят на изискванията в процедурата. Решението се очаква да бъде взето днес, обясни шефът на ведомството Емил Караниколов.

Отсрочката е поискана от един от кандидатите, тъй като сроковете в конкурса се застъпват с почивните дни около Коледа и Нова година.

Според процедурата към момента срокът за представяне на документи за съответствие е до 7 януари, а офертите трябва да бъдат подадени до 18 февруари. След удължаването такива ще се чакат през март.

 

24 часа

5000 бебета по-малко са се родили през 2012

5000 бебета по-малко са се родили през тази година в сравнение с 2011. Това показват данните от националния регистър на ражданията на здравното министерство.

Малко над 70 хиляди са били бебетата през 2011 г. по данни на НСИ. В момента регистрираните раждания у нас са около 62 хиляди. Всъщност бройката е малко по-голяма, тъй като лекарите имат луфт около десетина дни, в който да подават информация към националния регистър. Цифрата от 70 хиляди обаче няма как да се достигне нито с очакваните раждания в петте дни до края на годината, нито с попълването на липсващите данни от този месец.

 

Труд

Тато: Да се борим с алкохолизма чрез винопроизводство

Какви са били приоритетите на социалистическата държава петилетка по петилетка и откога отчетът и плановете за броя построени болници, детски градини и километри път са сред водещите парламентарни теми - това може да се научи от стенограмите на заседанията на различните Народни събрания от 1966 г. насам.

Документите от 31-вото народно събрание до днес вече са публични в парламентарния сайт, а амбицията на администрацията в НС е скоро колекцията да е пълна - от Учредителното събрание във Велико Търново до наши дни. Търсачката е удобна - документите са разделени по събрания, години и месеци. Там са и всички заседания на депутатите от първите демократични избори през 1991 г. досега.

В една от стенограмите от 1968 г. например се разбират плановете на БКП за петата петилетка от социализма. Един от приоритетите е да бъдат построени нови 130 обществени бани. А потреблението на електрически перални да скочи двойно. Същата година държавният бюджет излиза с излишък от 48 119 000 лв. Заложени са и цели - например продажбите на мляко да се увеличат с 57%, а на месо - с 58%.

 

Труд

Четвърти сме в ЕС по изгодни влогове

Най-изгодните депозити в ЕС не са в България. Три държави в съюза предлагат по-висока доходност по спестяванията, но срещу по-висок валутен риск. Това става ясно от статистиката на Европейската централна банка към 31 октомври.

Най-високи лихви по новосключените депозити със срок до 1 година в ЕС се предлагат в Унгария - 6,27%, в Румъния - 5,63%, и в Полша - 4,77%, сочи статистиката. Процентите обаче са за влогове в националната валута - съответно форинт, лея и злота. България се класира на четвърта позиция с 4,63% средна лихва в левове през октомври.

Валутният риск у нас обаче може да се счита за по-нисък, тъй като левът е вързан за еврото, за разлика от валутите на държавите от топ 3. Именно това прави по-рисковано влагането на пари там. Затова експертите не очакват пренасочване на депозити към Унгария, Румъния или Полша заради въвеждането на "данък лихва" у нас от 1 януари догодина.

 

Стандарт

Половин България с нови данъци

Кметовете ни сурвакат с нови по-солени данъци. От 1 януари в половината градове ще плащат почти двойни налози. Става дума за данък "сгради", таксите за автомобил и събиране на боклук.

Най-голяма ще е теслата в Пловдив, където налозите ще скочат средно с 200 лева на домакинство. Такава е сметката и за Плевен, Ямбол, Добрич и още над 100 града.

Въпреки повишението на данъците кметовете са решили да си пълнят хазните и с нови глоби. За пиене на бира в парка под тепетата например нарушителите ще олекват с 3 бона. Варна пък ще търси нови приходи с такса "люлка", "пързалка" и "градинка". Става дума за заведения, които си присвояват от общите площи места за поставяне на люлки и катерушки.

 

Стандарт

Коледа vs. МОЛеда

Оцеляхме. От края на света, от преяждането на Бъдни вечер, от препиването на Коледа. От страха, който ни съпътства непрестанно, независимо дали някой край нас вещае апокалипсис или не. Оцеляхме, за разлика от духа на празника. Той отдавна е изтикан в девета глуха, в ъгъла на някой МОЛ, където тихото му гласче напразно се напряга да надвика навалицата, за да ни напомни, че смисълът е другаде. Че в сърцевината на материалните ни стремления, с които се опитваме да потушим вечното усещане за нещо незавършено, би трябвало да се зароди нещо духовно. Че само то има смисъл. Че името на празника е Коледа. Не МОЛеда. И че вечните ни опити да започнем "на чисто" от някое първо число, да променим себе си от друго първо число и да спрем цигарите и алкохола от първата дата на следващия месец все някога трябва да се случат. Че не бива да живеем във вечно отлагане и режим на оцеляване, докато светът се изнизва край нас. И да си спомняме, че сме искали да бъдем нещо друго само когато календарът започне отначало. Все едно дали от Новата година, или от края на света.

 

Монитор

Татковци искат равни права над децата

Татковци от разделени семейства поискаха равни права при отглеждане на децата по време на мирно шествие в центъра на София вчера. Двайсетина бащи, облечени в костюми на Дядо Коледа, настояха за законови промени, които да позволят хлапетата да прекарват повече време с тях. „Ако и двамата родители имат нужния капацитет, грижите за детето трябва да са равнопоставени, т.е. детето да прекарва половината от времето си при майката, другата половина при бащата", обясни координаторът на шествието Виргиния Пенкова, която членува във фондация „Бащи за отговорно родителство".

За да се определи родителски капацитет, татковците искат да се въведе специална методология. Идеята била вместо да се проверява в какви условия се гледа детето, психолози да определят дали родителят може да се грижи за него.

В последните години по време на бракоразводни дела много жени се обявяват за жертви на домашно насилие и така печелят попечителство над хлапето, алармираха от „Бащи за отговорно родителство". „Има случаи, в които жените обвиняват бившите си половинки дори в педофилия спрямо децата си", обясни Александър Лазаров. Както „Монитор" писа, през тази година в отделите „Закрила на детето" са постъпили 11 сигнала от майки, че бащи са блудствали с децата си. След проверка обаче се оказало, че всички сигнали са били фалшиви.

 

Монитор

Общини вдигат данъци, свалят такса смет

Общините вдигат данъците за гражданите и свалят такса смет за бизнеса за 2013 г. Така например в Пловдив налогът за имотите скача от 1,5 на на 1,8 промила. Пловдивчани ще плащат и по 1,5 промила такса смет вместо досегашните 1,2. В същото време обаче има и намаление на таксата за фирмите от 5,5 промила на 5,3 промила. Така вторият по големина град следва примера на столицата, която вече намали с 2 на 1000 парите, които плаща бизнесът за събирането, извозването и депонирането на боклуците.

По-малко за смет ще плащат и фирмите в Кюстендилско. Тези, които са избрали да плащат на брой контейнери, ще са с такса 1,4 промила, а не 1,5, както е тази година. Намалението е по-голямо за предприятията, които внасят такса на база данъчна оценка на имотите.

 

Монитор

Всеки втори автосервиз - фантом

Всеки втори автосервиз в страната е фантом. Това сочат данните на Националната агенция по приходите, която започна масирани проверки на бранша преди празниците. До момента са проверени над 200 сервиза из цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности, обясниха за "Монитор" източници от НАП.

Най-сериозната нередност, на която са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата. Работилниците за коли  фантоми се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни.

 

Сега

Бизнесът дава държавата на съд заради високите такси

Десетки държавни такси за различни стопански дейности, извършвани от фирмите, от 1 януари ще се събират в явно противоречие със закона. Голяма част от министерствата и агенциите отказаха да изпълнят волята на Народното събрание и не намалиха тарифите така, че сумите да покриват реалните разходи за осигуряване на услугата. Докато някои министерства изобщо отказаха да променят цените, други използваха новата методика за смятане на разходите, за да повишат таксите, вместо да ги намалят, какъвто е смисълът на закона. Икономическият министър Делян Добрев призна за проблема, а бизнесът се закани да оспорва тарифите в съда.

Изискването за преизчисляване на таксите според реално извършените разходи бе въведено в закона за ограничаване на административната тежест още в средата на 2011 г. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков уверяваше, че до декември всички министерства и държавни структури ще преизчислят тарифите и на бизнеса ще бъдат спестени милиони. Самото изискване за преизчисляване на таксите по нова методика влезе в сила от 1 януари 2012 г. Тогава от икономическото министерство разтълкуваха, че това не е крайна, а начална дата и правилата реално влизат в сила от 1 януари 2013 г.