Жълт код заради силен вятър

Жълт код е обявен за днес в 9 области в Западна и Източна България заради очаквани снеговалеж и силен вятър, съобщават от НИМХ на БАН. Те са Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, София и София област.

Жълт код заради силен вятър

В посочените области от Западна България слабите преваляванията от дъжд по-късно ще преминат в слаб сняг. Ще се образуват поледици. По морското крайбрежие ще духа силен североизточен вятър с пулсации до 15-18 м/сек.


 

Днес над страната ще преобладава облачно време. Постепенно през деня от север валежите ще спират, а над северните райони и облачността ще се разкъса. Ще продължи да нахлува студен въздух и през деня температурите ще се понижават, с изключение на крайните югозападни райони, където студеното нахлуване няма да се усети.

 

Към 14 часа температурите ще бъдат от минус 1-0° в Добруджа и Лудогорието до 8-9° към Петрич и Сандански, но ще продължат да се понижават.

 

Температурите по планините също ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°. Максимални температури по Черноморието 3-5°.

 

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.