От скандала с несебърските дюни „изплува” човек на Цветанов...

Вече е известна самоличността на единия от съучастниците в бургаския атентат, съобщават електронните издания на вестниците.

От скандала с несебърските дюни „изплува” човек на Цветанов...

„Самоличността на един от двамата помагачи на атентатора от Бургас е установена, съобщи Би Ти Ви, като се позова на източник от съда в крайморския град. Мъжът е обявен за общодържавно издирване. Според информацията на телевизията, помагачът не е българин.
Въпреки че няколко дни след взрива българските служби за сигурност имат пръстови отпечатъци, ДНК профил и снимка на извършителя, кой е той все още не се знае. За момента няма резултат и от проверките в масивите на Интерпол.


При взривяването на автобус с израелски граждани на летището в Бургас на 18 юли, загинаха седем души, сред които и българският шофьор на автобуса, а десетки други бяха ранени." - в. „Дневник".

 

„Единият от двамата вероятни помагачи на атентатора от Сарафово вече е с установена самоличност, заяви пред bTV Станелия Караджова, завеждащ бургаския окръжен следствен отдел...
Помагачът бил от страна, "в която не е засичан в последните 6 години".
Караджова добави, че има съмнения за още един замесен, но все още се работи по тази версия, както и по установяването на контактите му. Тя смята, че разкриването на помагача ще помогне за разгадаването самоличността и на физическия извършител на терористичния акт...
На 18 юли автобус с израелски туристи, току-що пристигнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. След взрива загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса - български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. Бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел.
Израел смята, че кървавият терористичен акт е дело на шиитската радикална организация "Хизбула". Официално българските власти не са обявили кой, според тях, стои зад атентата." -  в. „Сега".

 

„За него (съучастника - б. р.) има косвени данни за връзка с атентатора, пребивавал у нас под името Жак Филип Мартен, и помагача му, известен с името Ралф Уилям Рико, допълни следователката.
Разполагаме с данни за съпричастността на 3-ма души. Имаме данни за още един, но по установяването на неговата самоличност, както и по контактите му с другите трима все още се работи. Версията за неговата съпричастност е само оперативна, обясни Караджова...
Експертизите са показали, че взривното устройство е било върху тялото на атентатора, а не в автобуса с израелските туристи. Най-вероятно той не е имал намерение да се самоубива. Следователите разполагат със записи от камери, на които се вижда къде е ходил атентаторът и какво е купувал.
Има две възможности за самовзривяването - или терористът да е натиснал по грешка бутона или в суматохата някой да му е "помогнал", посочи Караджова. Все още няма данни дали помагачите на Мартен са били на летището по време на взрива, но такава версия съществува.
Друга експертиза е установила, че терористът е бил в движение, когато се е случил взривът. Най-вероятно се е опитвал да се отдалечи от него. Това наклонява везните към тезата, че самият той не е очаквал експлозията..." - в. „24 часа".

 

„Ятаците на атентатора в Сарафово са били двама, стана ясно дни след трагичния инцидент. Единият е бил негов дубльор, а другият е трябвало да ги убие, ако бъдат разкрити. Полицията бе вдигната на крак и проверяваше всички адреси, където е бил настанен терористът.
В началото на ноември миналата година Интерпол отчете липсата на напредък в разследването по атентата. Генералният секретар на международната организация Роналд Ноубъла тогава го определи като аномалия, въпреки общите усилия на много държави.
За Интерпол било необяснимо как, след като се разполга със снимка и видео на самоубиеца атентатор, все още няма информация за неговата самоличност. Интерпол е използвал своята мрежа и за информация срещу заплащане, но резултатът бил нулев..." - в. „Стандарт".

 

Всекидневниците коментират и объркването със снимките, илюстриращи новогодишната реч на президента Плевнелиев, сред които вместо  български планински пейзажи  се виждат американските Скалисти планини.

 

„Първата новогодишна реч на президента Росен Плевнелиев породи множество дискусии и стана повод за присмех в социалните мрежи.
Иновативният подход на държавния глава да показва значимите събития на отминалата 2012 година със съпровод от снимки предизвика вниманието на наблюдателни потребители на фейсбук, според които един от фотосите не изобразява планински курорт у нас, а в Америка..." - в. 24 часа.

 

„Първото новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев е заснето от екипа на БНТ в три различни формата на телевизионно излъчване с най-високо качество, за да може да бъде използвано от всички медии в България, съобщиха от телевизията.
Концепцията за изработването и визуализирането на клипа с новогодишното послание на държавния глава е на администрацията на президента, а техническата реализация е осъществена от Българската национална телевизия.
При изготвянето на клипа, подбора на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и пресцентъра на президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на администрацията на президента, и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция "Връзки с обществеността" на президентството.
Коментираната снимка на планински пейзаж е свалена от официалния сайт на Балкантурист в интернет, представена като реклама на български ски курорт.
Обръщението на държавния глава, минути преди настъпването на 2013 година, постигна един от най-високите рейтинги в програмата на БНТ в празничната нощ." - в. „Труд".

 

В  „Стандарт" помества коментар на журналиста Асен Григоров по темата:
„Понеже историята с новогодишната реч на президента прераства в истерия, да споделя мнението си и аз, при това съвсем професионално.
1. Отличен избор на място (Народната библиотека, а не "домашна обстановка", както им се привижда на някои, не знам в какви домове са расли:). Мястото е политически неутрално, носи голяма историческа и национална тежест и смисъл, по нищо не прилича на синкавото перде, пред което се мусеше Първанов.
2. Съдържанието на речта беше конкретно и актуално, близко до темите, които всички обсъждахме през годината, прочетено спокойно, и без дървената "политическа" маниерност и лексика, на която сме свикнали.
3. Илюстративното "покритие" с кадри е малко спорно, но бих го оценил по-положително, ако беше реализирано добре. Фонът и графичната рамка не бяха на ниво, но за това президентът няма никаква вина.
4. Плевнелиев беше буквално "пленен" от аутокю-то (машина, на която вижда текста си), и екипът му трябваше да поработи повече с него.
5. Нямаше да обсъждаме всичко това, ако бяхме видели поредната тъпа, претенциозна и нищо незначеща реч. Поздравления за смелостта на Президента и екипа му."

 

Скандалът със строежа върху несебърските дюни също намира подобаващи място в печатните медии.

„Кумецът на Цветанов изскочи от скандалната сделка в Несебър" - информира в. „Сега".


„Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени се разраства. Според информация, разпространена от сайта "Биволъ", управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев. Бояджиев се прочу около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър, която доведе до шумен скандал и пълна проверка на доходите на Цветанов.
За сделката в Несебър се разбра навръх празниците след сигнал на природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Проверка на "Биволъ" установи, че апетитният терен на морето е продаден на 27 ноември м.г. от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров. Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лв. (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата "Сле груп" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лв (138 лв. на кв.м).
Управителите на "Сле груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев, потвърди проверка на "Сега" във фирмените регистри. Общата им фирма "Бийч Холидей", в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката - на 4 септември 2012 г. Седалището на фирмата е на същия адрес, на който е регистрирана и "Сле груп" - Несебър, ул. "Отец Паисий" 27а, като само етажите са различни.
В края на септември тримата съдружници са придобили през "Бийч Холидей" и дяловете на друга несебърска фирма - "Глион", т.е. възнамеряват сериозно да си сътрудничат. И около тази фирма има любопитни детайли. Дотогава тя е била собственост на Димитър и Денка Стойкови. Димитър Стойков през 2008 г. продава дяловете си в хотел "Фиеста бийч" в Слънчев бряг на свързаната с депутата Емил Димитров фирма "Елеонора Транс". Самата "Сле груп", закупила държавната земя в Несебър, е собственик на регистрирания в Нидерландия АМСТ холдинг, който на свой ред е собственик на други две, свързани със Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов фирми - "Лачерита" и "Станекса", и двете регистрирани в Несебър. Откакто ГЕРБ е на власт, фирмата "Ти Ви Би" на Тодор Бояджиев, за когото лично Цветанов е признавал, че му е приятел, печели крупни строителни поръчки.
И вчера не станаха ясни никакви детайли около решението на земеделското министерство да продава земята точно сега, нито около условията по търга. Цялата сделка е придвижена в необичайно екстрени за държавната машина срокове. Само три седмици след последната продажба на терена, при това в последния работен ден преди Коледа - 21 декември, главният архитект на Несебър Валентин Димов издава разрешение за строеж на 122 жилищни сгради върху земята..." - се казва в публикацията.

 

„Нямам някакво специално отношение към тази преписка (за сделката с несебърските дюни - б. р.), тя е част от хилядите, които подписвам. Не съм оценител, за да кажа колко реално трябва да е оценката. Нямам експертизата да преценя дали е висока или ниска, заяви днес зам.-министърът на земеделието и горите Светлана Боянова по повод това, че е подписала сделката за продажбата на 29 декара държавна земя край Несебър, около която се заформи скандал преди Нова година. Тогава правозащитници от коалиция "За да остане природа в България" алармираха, че дюни, намиращи се в новия квартал "Черно море" между Равда и Несебър, са били продадени на занижена цена с цел застрояване.
"Когато разбрах от медиите какво се случва, си направих труда да видя за какво става дума. Стана ми ясно, че съм го подписвала като заместваща министъра, преписката е окомплектована и по процедура няма никакви нарушения", допълни Боянова. Тя обясни, че въпросните 29 декара са били изключени от горския фонд през 2007-2008 г. "Като са дюни защо са изключени от горския фонд със заповед", попита риторично тя.
По думите й предстои проверка на подписания от нея документ. "Сега всичко ще се провери наново от междуведомствена комисия и тогава ще се реши какво ще се прави. Оценката не мога да я коментирам, докато не излезе проверката", коментира тя." - в. „Дневник".

 

."Няма да коментирам нищо повече от това, което министър Найденов вече е посочил. Нямам специално отношение към тази преписка за скандалната сделка със земи в Несебър. Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.
Зам.-министърът обясни своя подпис под съответния договор именно с това, че в този момент е замествала министъра на земеделието и е получавала за подпис много комплектована документация с всички приложения към нея. При мен идват документите, които са подписани и подготвени от експерти, и аз като министър в този момент подписвам документация за всички ресори, включително и горския. Не познавам лице на име Димитър Петров, не ми е известен и не знам никакви подробности. Нямам специално отношение към тази преписка, тя е част от всички документи, които подписвам като зам.-министър, коментира Боянова...
Междуведомствена комисия, в която участват представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) утре ще се срещне с екологичните организации, за да обсъди скандалната сделка със земи в Несебър. 
Проверката е насрочена и след като нещата станат ясни ще бъдат оповестени публично, каза още Боянова."4 - в. „Труд".