Внесохме си руски булки и балкански младоженци

370 сватби се вдигнаха в Добрич през 2012 година. Внесли сме си зетьове от целия Балкански полуостров, а булки – основно от Русия, Украйна и Молдова.

Внесохме си руски булки и балкански младоженци
С 28 в повече са бракосъчетанията през миналата година, а спрямо 2010-та са се увеличили със 71, съобщи организаторът на радостни обреди в добричкия ритуален дом Коянка Кралева. Официалните обреди са били 182, а съкратените или т.нар. разписвания – 188.

Изнесените ритуали са 50, както в Добрич, така и в Златни пясъци и на голф-игрищата в региона. Коянка Кралева и колежката й Костадинка Ангелова не са почивали през цялото лято, заради завишения брой сватби и изнесени ритуали.

Една от сватбите се е състояла в Художествената галерия, а друга – на поляна в Градския парк „Свети Георги”.

От регистрираните бракове, 22 са с чужденци. Добричлии по утвърдена вече традиция си „внасят” булки от Русия, Украйна и Молдова, а наши съгражданки са се врекли на зетьове от Турция, Косово, Черна гора, Босна, Албания, Хърватия, Сърбия, Италия, Украйна, Англия, Германия и Пакистан.

Тази година няма непълнолетни младоженци. Първата венчавка за миналата година е била на Богоявление, когато във вярност се врекли 86-годишен мъж и 77-годишната му изгора от Старческия дом в Добрич. За тях и за хората с увреждания, от Ритуалния дом правят отстъпки и не вземат такси, съобщи още Кралева.

Останалите новобрачни са предимно млади хора, казва още събеседницата ни и допълва, че за 32-годишен стаж, през 2012 година е отслужила ритуал и на собствената си дъщеря, който пък съвпаднал по дата с този, на Коянка Кралева.

Първите бракосъчетания за 2013 година са се състояли вчера – в първия работен ден от новата година, пръстени са си разменили 3 двойки.


Продължават да намаляват именуванията на деца за сметка на църковните кръщенета, затова през миналата година те са само 8, като в предходната 2011-та бяха 11. Затова пък, повечето родители са дали традиционни български имена на отроците си: Сияна, Богдана, Стефан, Желязко, Мартин, Преслав, както и Александър, и Настислава.