Дариха ценна книга на РБ "Дора Габе" - Добрич

В първите дни на новата 2013 година Регионална библиотека "Дора Габе" получи в дар книгата на Мак Вантов "Някои истини от дистанцията на времето - 70 години факти и интерпретации", издание на ПЕНСОФТ, 2012 г. Ценното дарение бе предоставено на библиотеката от Богдан Дренски, внук на проф.д-р Мак Вантов.

Дариха ценна книга на РБ "Дора Габе" - Добрич

Мак Вантов е роден на 2 авг. 1921 г. в гр. Крумовград, Кърджалийско, но семейството му се изселва в Добрич, където преминава детството и юношеството на автора. Получава гимназиално образование в град Търгу /Трансилвания/. През 1939 г. заминава за Германия. Следва медицина в Грац и Виена. Завръща се в България през 1945 г. Същата година е назначен за асистент в Катедрата по физиология към новооткрития Медицински институт в Пловдив. През 1951 г. придобива специалност по физиология, след което започва да работи в Катедрата по неврология. Научно-изследователската дейност на проф.д-р Мак Вантов е отразена в над 300 публикации /съобщения, студии, монографии/ у нас и в чужбина. Съавтор на първия учебник по неврология и първата терапия на неврологичните заболявания.


За мотивите за написването на тази книга в предговора четем „Двадесетият век е също изпълнен с неизчерпаеми богатства от вълнуващи всекидневно света изживявания…Много от тези драматични събития днес са ако не забравени, то доста избледнели в съзнанието, особено на младежта …Авторът събужда спомените за тях, като не пропуска коментари от него и обкръжението, в което е живял”. Книгата съдържа три части – ученическите години на автора в поробена Добруджа; втората е свързана със студентският живот на Мак Вантов в Австрия, където завършва медицина; третият раздел на книгата разказва за живота на автора в социалистическа България.


Регионална библиотека „Дора Габе” изказва сърдечна благодарност за направеното дарение. Книгата на Мак Вантов ще представлява интерес за различен кръг читатели – историци, политици, философи, юристи, военни, лекари и научни работници, а така също ще обогати фонда на отдел Краезнание с още факти за историческите събития и житейските съдби на добруджанци в поробена Добруджа от първата половина на 20 век.