Плевнелиев сам пише речите си, Стив Ханке е притеснен от корупцията у нас

Новогодишната реч на президента Плевнелиев продължава да е водеща тема за всекидневниците.

Януари 6, 2013 - 06:42
Януари 6, 2013 - 06:43
 0
Плевнелиев сам пише речите си, Стив Ханке е притеснен от корупцията у нас
„Президентът Росен Плевнелиев излезе с изявление по повод новогодишната си реч и последвалите коментари за кадъра със снимката на Аспен, Колорадо.
Като президент сам пиша речите си и стоя зад всяка своя дума в тях. Благодаря на хилядите хора, които изпратиха съобщения, писма или се обадиха, за да изразят подкрепата и одобрението си за това, което чуха в Новогодишната нощ. Тези хора споделиха, че обръщението е приковало вниманието им, накарало ги е да се почувстват горди от постъпките на сънародниците ни, „доказали своя героизъм в наши дни" и „за които все забравяме да говорим". Светлана от Бургас дори ми написа в свое писмо: „Който има очи да вижда и който има уши - да слуша!"
Гордея се с тази реч и ми се иска повече хора да чуят и да разберат посланията в нея. Обещавам да ги припомням често през тази година. Надявам се Новогодишното ми обръщение да е докоснало сърцата на българите, защото е искрено и отразява дълбоката ми вяра, че можем повече като народ.
Президентът не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението..." - в. „24 часа".

"На петият ден след Нова година президентът Росен Плевнелиев реши да реагира на критиките и шегите за това, че в обръщението си към нацията вместо снимка от Пирин и Рила беше пусната илюстрация от Скалистите планини в САЩ.
В специално изявление вчера Плевнелиев уверява, че като президент сам пише речите си и стои зад всяка своя дума в тях...
В обръщението следват обяснения за това, че президентът не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението. Хората, който тръбели, че това е "гафът на Плевнелиев", просто са се отнесли с неуважение към държавния глава и към президентската институция като цяло. Плевнелиев дава пълни обяснения за това, че концепцията за новогодишното обръщение е на неговия екип, а за техническата реализация са се доверили на Българската национална телевизия. Представителите на президентската администрация са поискали от БНТ кадри или снимки от Пирин и Рила. Не става ясно защо видеото не е изгледано предварително от неговите съветници..." - в. „Труд".

Отношенията с външнополитическите и икономическите ни партньори, и в частност с Македония, също са сред темите с продължение:

„Всички страни трябва да очакват да получат по-малко от следващата финансова рамка на ЕС - 2014-2020 г. Друг е въпросът, че трябва да увеличим нивото на усвояване, заяви пред БНР говорителят на МВнР Весела Чернева.
„България е покрила критериите за Шенген и съответният европейски орган също е решил, че България трябва да влезе. Кога да стане това трябва да решат страните членки. Това се влияе от различните изборни цикли от различните страни. В Холандия правителството се смени, но зад Холандия има и други страни. Членството в Шенген рано или късно ще стане факт", категорична бе Чернева.
„България подкрепя всичките си съседи за ЕС. Нашите забележки към Македония са свързани с добросъседските отношения и вече сме в режим на диалог с колегите от Македония. Въпросите са три: сключване на договор за добросъседство, създаване на механизъм през работни групи за решаване на отворените въпроси и редовни заседания на правителствата на двета страни. С Турция, Гърция и Румъния те дават огромен тласък на отношенията", обясни тя...." - в. „24 часа".

„По въпроса със ситуацията в Сирия Весела Чернева коментира, че международната общност е смятала, че Сирия по-добре ще се справи с организацията на опозицията от Либия, но се е оказало, че не е така. „Смисълът на установките по турско-сирийската граница е отбранителен. Те ще допринесат за сигурността на региона", смята Чернева.
Относно разследването на атентата Чернева заяви, че ако се назове извършителя на атентата в Сарафово, доказателствата трябва да издържат в съда. „Не трябва да се вземат прибързани решения. Назоваването на извършител е твърде сериозно нещо, за да се спекулира." - в. „Труд".

„Заради високото ниво на корупцията и състоянието на съдебната система в България чуждестранните инвеститори не се интересуват от добрите й икономически и банкови показатели, каза пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, наричан у нас "бащата на валутния борд".
"Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите. Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", заяви той.
И допълни: "Корупцията е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката".
Икономистът оцени положително промените в банковата регулация в България по време на кризата...
В същото време Ханке критикува въвеждането на данък върху лихвите от срочните депозити. "Не съм съгласен с това политическо решение. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата," каза той..." - в. „Дневник".

Скандалът със строежа на несебърските дюни продължава да е сред най-коментираните теми във вестниците.

„Премиерът Бойко Борисов за пореден път се опита да тушира шумен скандал с мащабна, но на практика обречена прокурорска проверка. На фона на все по-абсурдните подробности около продадените от земеделското министерство дюни в Несебър Борисов настоя прокуратурата да ревизира стотици имотни сделки - всички продажби на държавна и общинска земя на територията на Несебър, извършени от 2004 г. насам, всички издадени разрешителни около тях, всички длъжностни лица, участвали в процедурите.
Така разпоредена, проверката следва да засегне стотици сделки, сключвани през годините от всички министерства, държавни фирми и самата община в Несебър. Само в имотната партида на община Несебър вписванията от началото на 2004 г. досега са 7764 - продажби на общинска собственост, учредяване на право на строеж, вписани актове за собственост и т.н. В същото време и в момента в земеделското министерство продължават да текат скандални процедури за продажба на бивши горски терени без търг в различни области на страната.
До решението на Борисов се стигна заради разрастващия се скандал около продажбата на 29 декара земя в Несебър в края на 2012 г. Теренът бе продаден без търг, на ниски цени, на тъста на футболния бос Борислав Михайлов - Димитър Петров, който на свой ред го препродаде 7 пъти по-скъпо на "Сле груп". Фирмата се управлява от съдружници на кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев. Покрай последвалите обяснения стана ясно, че това съвсем не е единичен случай - в земеделското министерство чакат над 3000 заявления на частни инвеститори, поискали да си купят директно без търг бивши горски терени.
Внушенията на земеделския министър Мирослав Найденов, че това са само заварени случаи, за които е виновна тройната коалиция, вчера бяха категорично опровергани от поредното разкритие на "Биволъ". Сайтът публикува извадки от документи, от които става ясно, че "Сле груп" е задвижила процедура в земеделското министерство за придобиване без търг на три нови имота с обща площ от 21 декара в съседство на вече купените дюни. Заявленията са подадени през 2011 г., след приемането на новия закон за горите, и съгласувателната процедура за изключване на имотите от горския фонд е започнала именно по силата на новите текстове на закона. "Законът не бе съществено променен в тази му част - и по стария, и по новия ред инвеститор, който поиска да плати за изключване на терен от горския фонд, има право да го купи без търг", коментира и депутатът от БСП и бивш регионален министър Димчо Михалевски.
Според източници на "Сега" по този порочен ред, без прозрачност и търг, е била сключена и сделката с фирма "Крим 2002" за 9 декара, отново в Несебър, препродадени впоследствие на "Форт Нокс"..." - в. „Сега".