Полицията се пренесе във Фейсбук; По-евтина „Гражданска" за лекари и учители

Хаос в ГЕРБ с референдума; Драстични разлики в парите на чиновниците...

Полицията се пренесе във Фейсбук; По-евтина „Гражданска" за лекари и учители
24 часа


Полицията се пренесе във Фейсбук

И МВР се намести трайно във фейсбук. От година все повече централни и регионални полицейски дирекции използват за комуникация социалната мрежа, известна с младежката си аудитория, и не разчитат само на тел. 112 и сайта на МВР.

Засега една от малкото официални страници е на Столичната дирекция на вътрешните работи. Тя се поддържа от служители от Охранителна полиция, които се занимават със спортните хулигани, научи "24 часа".

Другите главни дирекции като "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и "Национална полиция" също присъстват в социалната мрежа, но се администрират от любители.

Във фейсбук се пускат новини, публикува се всекидневният бюлетин на извършени и разкрити престъпления. Може да се видят снимки и съобщения за издирвани престъпници, изгубени или откраднати вещи.

 

Труд

Хаос в ГЕРБ с референдума

Депутатите и висшите партийни функционери от ГЕРБ се видяха в чудо след инструкциите на премиера Бойко Борисов да гласуват с "не" на референдума за развитие на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа (виж по-долу).

Причината - 76 депутати от ГЕРБ са регистрирани като инициатори на допитването с позиция "за" развитието на ядрената енергетика. А в същото време лидерът им последно се обяви "против".

Позицията му изненада ГЕРБ-ерите - по неофициална информация мнението, което той лансира в последните два дни, няма общо с предварителните нагласи в партията.

Дори шефката на парламента Цецка Цачева на 20 октомври м.г. заяви, че ще гласува с "да" за ядрена енергетика и нова ядрена централа. Вчера тя не отговаряше на телефона си, за да каже дали ще се съобрази с новите инструкции на Борисов. Не бе открита и шефката на правната комисия Искра Фидосова, която движи въпроса с референдума в ГЕРБ. На мобилния телефон отговаряше испански оператор.

 

Труд

Драстични разлики в парите на чиновниците

Два пъти по-малка заплата взема специалист в Министерството на външните работи (МВнР) спрямо колегите му от Министерството на финансите (МФ). Това става ясно от отговори на запитвания на "Труд" до всички министерства по Закона за достъп до обществена информация.

Попитахме централните ведомства как са се променили заплатите на служителите от юли м.г. Тогава влезе в сила новият начин на заплащане, с който бяха забранени бонусите, премахнати класовете за прослужено време и увеличени заплатите в държавната администрация. Получихме отговори само от осем министерства.

 

Стандарт

Злато под дюните

Златни съкровища може да пазят скандалните дюни в местността Кокала край Несебър. Бомбата хвърли пред "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров в отговор на въпрос за произхода на името на района. Според него местните хора кръстили терена Кокала, защото непрекъснато попадали на древни кости в него.

Това не е случайно. Историческите и археологическите данни сочат, че спорните 29 дка се намират точно на място, за което се предполага, че някога е бил некрополът на легендарната Месембрия, уточни Димитров.

Като дорийска колония тя не е имала закон, забраняващ поставянето на сребърни и златни предмети в гробовете, поясни шефът на НИМ. Неслучайно преди години малко златно съкровище е било открито в съседен на дюните терен. Добре е преди да се реши съдбата на скандалния терен, той да бъде проучен от археолозите, призова Димитров.

 

Стандарт

Бойко: Мафията ме плаши с бели рози

Строителната мафия е изпращала бели рози на Бойко Борисов, когато е бил кмет на София. Това било предупреждение за смърт. Случаят разказва самият Борисов на срещата си с правозащитниците по повод скандала с дюните край Несебър.

От стенограмата от разговора става ясно, че премиерът е спасил парковете в София от застрояване. "Всичко щеше да е молове! С Диков ни пратиха белите рози, защото казахме: "Може да се садят рози, карамфили",  и те ни пратиха - знаете какво значат белите рози да ти дойдат. И спряхме, като почнеш  "София-сити къмпани", "Мария Луиза". Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял", каза премиерът.

 

Монитор

Вдигат стипендиите на отличниците

Да се повишат стипендиите на отличниците в училищата. Такава възможност ще се даде на школата през тази учебна година. Така на практика те ще имат по-голяма свобода при разпределянето на бюджета си за поощряване на учениците. Ръководството ще може да избира дали да увеличи размера на стипендиите на най-добрите ученици, или пък да увеличи броя на наградите за успех, така че повече деца да бъдат стимулирани да учат, обясни пред „Монитор" главният секретар на министерство на образованието Красимир Вълчев.

 

Монитор

По-евтина „Гражданска" за лекари и учители

Лекари, медицински сестри, учители, военни, полицаи и служителите в държавната и общинската администрация могат да направят задължителната застраховка за автомобилистите „Гражданска отговорност" със 7% отстъпка. Такава оферта се предлага за първи път на пазара у нас от една от водещите застрахователни компании в бранша, показа проверка на „Монитор" в тарифите на дружествата.

 

Монитор

Феновете погребаха ЦСКА

ЦСКА стартира вчера зимната си подготовка без новия треньор на клуба Миодраг Йешич. Заниманието, което по традиция е открито за всички желаещи да го наблюдават, бе съпътствано с протести на фенове на тима. Те развяваха транспарант на който бе написано: „ЦСКА за нас, свещите за вас. Част от привържениците дори нахвърлиха символично на земята десетки църковни свещи.

 

Сега

Потушаването на скандала с дюните в Несебър ще струва 100 млн. лв.

Близо 100 млн. лв. ще струва на бюджета прекратяването на всички заварени процедури за закупуване на горски терени без търг по схемата на продадените дюни в Несебър. Държавата е готова да спре тези сделки и да върне на заинтересованите лица платените от тях такси за задвижване на процедурите. Така скандалът около дюните прераства в открито политически, а управляващото мнозинство ще се опита да извлече максимално дивиденти от факта, че проблемът е наследен от предходното правителство.

Това стана ясно след продължила близо час извънредна среща между представители на неправителствени организации, премиера Бойко Борисов и трима министри от кабинета. След срещата кабинетът обяви курс към закъснели мащабни промени в серия от закони, които да гарантират обществения интерес в продажбата и застрояването на бивши държавни терени.

 

Дума

ГЕРБ ще агитират срещу въпроса си за референдума

Депутатите от ГЕРБ, които са вносители на въпроса за предстоящия национален референдум, ще създадат юридически прецедент, като агитират и гласуват "против" собствената си инициатива. В същото време те са вписани като застъпници на тезата за развитието на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа след нареждане на Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на депутата от управляващата партия и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия Диан Червенкондев. Той и още 75 негови колеги са вносителите на въпроса за националното допитване.

Тъй като не искаме да възкресяваме проекта "Белене", а както премиерът каза, всичко в кампанията се върти около него, си сменяме позицията и ще агитираме нашите избиратели да гласуват против, обясни Червенкондев. Според него самият въпрос не е добре направен чисто юридически. Първоначалният въпрос на БСП беше за изграждане на нова атомна централа на площадката в Белене, но ГЕРБ го обявиха за неконституционен и конкретният проект отпадна от питането.

По думите на депутата няма проблем депутатите, вписани като застъпници на тезата "за", да променят позицията си на "против", защото те щели да се придържат към "процедурата информационна кампания". Да, ние ще информираме гражданите и наши избиратели, но ще настояваме да гласуват с "не", посочи депутатът.