Всички трябва да гласуват с "не" на референдума - бойкотът ще изкриви резултата

Всеки гражданин, който гласува „ЗА” на референдума, гласува ядрените отпадъци на бъдещата централа „Белене” да бъдат заровени в района на мястото, където живее. Това заяви депутатът на НС „Единство” в Синята коалиция д-р Ваньо Шарков.

Всички трябва да гласуват с "не" на референдума - бойкотът ще изкриви резултата
Той е член на инициативния комитет  „НЕ на измамата „Белене” и заедно със зам-председателя на ДСБ Радан Кънев, и д-р Евгени Чобанов, председател на ДСБ в Каварна, дадоха пресконференция в Добрич.

Народният представил д-р Ваньо Шарков припомни докладите на руски и български сеизмолози от 80-те години на ХХ в., които разкриват рисковете от строежа на атомна централа край разлома Вранча. Още през 1985 година БАН излиза с доклад до Държавния съвет с препоръка на „съветските другари" да се спре строителството на АЕЦ Белене и да се търси друга площадка. Причината е, че площадката за бъдещата атомна електроцентрала отстои на едва 4.5 км от опасния Вранчански сеизмичен пролом.

В последния доклад на руски сеизмолози от 2010 г. за сигурността на сградите в Москва се казва, че сериозен риск от срутване при земетресение крие Вранчанския разлом, намиращ се на 1350 км. от руската столица, обясни д-р Шарков като цитира документа. „А някои искат да строят централа на 4,5 км. от този разлом”, каза Шарков. Депутатът допълни, че същите хора, които днес агитират в полза на „Белене”, по време на чернобилската авария, са криели от българските граждани информацията за високата радиация.  

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев изтъкна, че АЕЦ „Белене” означава ниски доходи за българите и високи цени на електроенергията. Той коментира, че промяната на позицията на премиера Бойко Борисов - да се гласува с „НЕ” на референдума, ще доведе единствено до отказ на българските граждани да участват в народното допитване. Кънев нарече поведението на Борисов шокиращо и според него работи в полза на БСП и енергийната мафия.

Не по-малко важна е и темата, къде ще бъдат съхранявани ядрените отпадъци, които могат да попаднат в житата на Златна Добруджа, допълни д-р Евгени Чобанов, водач на листата на Синята коалиция в региона.

Ако предстоящият национален референдум бъде бойкотиран, за което призовават някои политици, е възможно да се получи изкривен резултат и в общественото съзнание да се създаде фалшив приоритет, заяви зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. По думите му, ако мнозинството граждани не заявят своята позиция, а БСП мобилизира твърдия си електорат, ще се даде възможност за повторно внасяне на въпроса за изграждане на АЕЦ "Белене" в Народното събрание, като това ще бъде ефектът от бойкота, допълни Радан Кънев.