Кока-Кола търси 300 финансисти; Диета с алкохол пълни токсикологиите...

София препъва Кирил за патриарх, "Булсатком" пак преговаря с Би Ти Ви, пишат още вестниците днес

Кока-Кола търси 300 финансисти; Диета с алкохол пълни токсикологиите...
24 часа


Малкият брат започнал кървавата драма у семейство Савови

Малкият брат Георги Савов е започнал кървавата драма в семейство Савови, която доведе до смъртта на петима в столичния кв. "Гоце Делчев".

Това е основната версия, по която работят криминалистите. Почти всички свидетели, близки до починалите, разказвали, че Георги бил конфликтен, избухлив и не харесвал, че родителите му се грижат основно за брат му. Все още продължават разпитите и се очакват резултати от различни експертизи.

Те трябва да потвърдят версията, че Георги е нападнал с нож брат си Владимир и това е довело до решението на баща им Васил да застреля цялото семейство и себе си. Труповете на Васил, Владимир, Георги, Наталия и майка й Здравка бяха открити застреляни в апартамента им в София.

 

24 часа

Спортният шеф Божилов стрелял при самоотбрана

Експертизи доказали категорично, че 71-годишният бивш военен Огнян Шангов пръв е стрелял по шефа на Националната спортна база Петър Божилов, съобщиха за "24 часа" от разследването.

Двамата загинаха, след като през декември м.г. се простреляха един друг по време на лов край с. Железница.

Най-важната била криминалистично-ситуационната експертиза, която възстановява по технически път точните обстоятелства, при които двамата са били ранени, предвид вида на оръжието и мястото, където куршумите са уцелили двамата ловци.

 

Труд

"Булсатком" пак преговаря с Би Ти Ви

Преговорите между сателитния доставчик "Булсатком" и "Би Ти Ви медиа груп", чийто сигнал вече не се излъчва в мрежата на доставчика, продължават и през следващата седмица.

Каквото и да се договорят обаче, засега печеливши са конкурентите и на двете страни. Кабелният оператор "Близу" например се опитва да печели нови абонати, като предлага половин такса за първите 4 месеца, ако сключиш договор за 18. От Нет1 обявиха, че нямат специални отстъпки заради казуса с "Булсатком", но винаги са с конкурентни оферти.

"Има увеличение на нашите абонати, но срокът е твърде кратък, за да се каже дали е предизвикан от ситуацията", обясни Мария Божилова от Нет1. По думите й абонатите винаги дават толеранс, а и е необходимо техническо време за смяна на един доставчик с друг.

 

Труд

Инспектори! Крийте цигарите!

Петък вечер след полунощ. Санитарни инспектори, придружавани от полицаи, се легитимират пред охраната на столичния комплекс "Син сити", за да проверят нарушава ли се тоталната забрана за пушене на закрито. Едрите момчета обаче отказват да пуснат екипа. Разпитват контрольорите 5 минути. В това време зад стъклата се вижда как персонал и клиенти панически гасят димящи цигари.

Двамата служители на МВР все пак влизат в заведението. Единият от тях започва да пише акт на охраната за неподчинение на полицаи. Инспекторите също влизат в "Града на греха".

 

Стандарт

Кока-Кола търси 300 финансисти

300 бг финансисти ще наеме "Кока-Кола" до края на 2013 г. Първата вълна служители ще бъдат назначени още през март. Сметките на американската Coca Cola Enterprises, която държи пазарите в Западна Европа, вече ще се управляват от България. Офисът в София е избран, започнали са и интервютата за работа, съобщиха от Българската агенция за инвестиции. Търсят се специалисти, завършили финанси, счетоводство или стопанско управление. Изискването е да знаят западен език - без немски, тъй като Coca Cola Enterprises не работи на германския пазар. Стартовата заплата за финансисти без опит е около 1000 лв. Преди година производителят на кока-кола в Източна Европа - Coca-Cola Hellenic Bottling Company, също избра да премести центъра си за финансови услуги в София. В офиса им в Бистрица вече работят близо 200 българи.

 

Стандарт

София препъва Кирил за патриарх

Изборът на патриарх разпали война в София. Гласуването на делегатите за събора на 24 февруари ще бъде обжалван пред Св. синод, научи "Стандарт" от духовници. Очаква се още днес отец Петър от Самоков и други свещеници да внесат възраженията си пред архиереите. Аргументите им ще са, че листата е била силово спусната от и.д. патриарха и Софийски митрополит Кирил Варненски, без да я съгласува предварително с духовното ръководство на епархията.

Въпреки че дългата листа не бе надлежно разписана, на драматично 5-часово заседание вчера от нея бяха избрани десетимата делегати на столицата. За патриарх няма да гласуват няколко имена, които предизвикаха силно недоволство най-вече защото не са познати със служба на църквата. Това са дъщерята на военния министър по соцвреме Добри Джуров - Аксиния, писателят акад. Антон Дончев и шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров.

 

Монитор

ДИЕТА С АЛКОХОЛ пълни токсикологиите

Диета с алкохол вкарва в токсикологиите млади жени, решили да свалят килограми, съобщиха пред „Монитор" лекари от големи многопрофилни болници в страната.

Става дума за последователки на популярната в последните месеци в САЩ и Канада „дрънкорексия", която навлиза у нас чрез интернет медиите. С този термин  медиците вече наричат не само модата да се отслабва с пиячка, но и състоянието на алкохолна зависимост, в която изпадат нейните последователи.

Докато в чужбина за диетата се използват предимно уиски и водка, у нас с цел отслабване се набляга на бялото вино, а храната се отказва напълно, обясни зам. -председателят на Българското дружество по диететика и преподавател в Медицинския университет в София проф. Донка Байкова.

Жените предпочитали да отслабват с алкохол, тъй като с него поглъщали по-малко калории, отколкото с яденето, и така си осигурявали енергия за извършване на всекидневните задължения.

 

Монитор

2 от жертвите на военния застреляни на ЧРД

Рожден ден може да лежи в основата на трагедията в столичния квартал „Гоце Делчев", при която бивш военен застреля цялото си семейство и се самоуби. Както „Монитор" единствен писа, съпругата на Васил Наталия и малкият му син Георги са родени на една и съща дата - 9 януари - денят, в който според полицаите е станало покушението. Според експертите не може да се каже с абсолютна точност дали 8-и или 9-и е бил фаталният ден, но опитни криминалисти смятат, че двата рождени дни може да имат връзка с проявената агресия.

За зловещата случка в апартамента на третия етаж на блок 254 в столичния квартал се разбра късно вечерта в четвъртък, след като таванът на жилището под Савови прокапал. Съседи, който имали ключ за дома на бившия военен, за да го наглеждат, отворили и се натъкнали на касапницата.

 

Монитор

TV7 дава „Булсатком" на прокурор

TV7 ще подаде сигнал в прокуратурата за нарушаване на авторски права от страна на „Булсатком", съобщи изпълнителният директор на канала Николай Бареков. Преговорите между двете страни рухнаха в петък, когато доставчикът предложи да включи TV7 и Super 7 в отделен пакет, а 35 на сто от стойността на събраните такси да отиват за телевизията. В отговор от медията спряха сигнала си към оператора точно в полунощ на 12 януари. Фирмата обаче е прихванала ефирния сигнал на TV7 й е продължила незаконно излъчването й до вчера по обяд, след което бе заменена с БНТ2. Детската Super 7 пък отпадна от основния пакет програми в късния съботен следобед.

 

Сега

ГЕРБ ще раздаде милиони на радиа и телевизии в изборната 2013 г.

Рекордните 13 млн. 964 хил. лв. ще бъдат разпределени между избрани електронни медии тази година за популяризиране на седем от оперативните програми (ОП) на ЕС. Това става ясно от писмения отговор на министъра по европейските въпроси Томислав Дончев до депутата от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Сумата ще набъбне, тъй като в справката не са включени парите за реклама на най-щедрата програма - за развитие на селските райони, подопечна на земеделското министерство.

Това е най-крупната сума, раздадена в рамките на една година от 2009 г., показва сравнението на данните. През 2012 г. за този род дейност са похарчени 8.5 млн. лв. Щедрото финансиране на медиите рискува да ги постави в деликатно положение спрямо управляващите от ГЕРБ в година, когато се провеждат оспорвани парламентарни избори.

Т.нар. комуникационен план за информация и публичност е задължителен за всяка европейска програма и представлява 0.6% от общата й стойност. От 2009 г. до ноември 2012 г. медиите са получили 25 млн. 730 хил. лв. по 9 оперативни програми на ЕС, сочи справката от ведомството на Томислав Дончев.

 

Дума

Близо 60% от младите - „за" на референдума

Асоциация "Студентско медийно общество" оповести свои текущи данни от независимо анкетно проучване, направено в социалната мрежа фейсбук. То изследва какви са нагласите на гражданите за участие в предстоящия референдум и тенденциите "за" или "против" нова ядрена централа в България. Калин Стоев съобщи, че целевата група на анкетираните е над 6000 души и че за две седмици, откакто е стартирала анкетата, са отговорили или са споделили със свои приятели 650 човека. Според изводите на асоциацията младежите на възраст между 18 и 39 години определено имат желание да участват в референдума.

Данните от анкетата сочат, че по-активни по отношение на референдума са мъжете. Според резултатите 89,7% от отговорилите са заявили, че ще участват в референдума, 10,3% - че няма да участват. На въпроса как ще гласуват 57,6% са заявили, че ще гласуват "за", 42,4% ще гласуват с "не".

Около 2/3 от българите, които са решили да се включат в референдума на 27 януари, ще гласуват за строежа на нова ядрена централа, показало проучване на социологическа агенция "Сова Харис", оповестено в края на миналата седмица.