Шизофреници с оръжие срещу 20 лв., Депутатите в спор за 4-годишните

Бащата Савов избил семейството си, за да се отърве от мъките, пишат вестниците днес

Шизофреници с оръжие срещу 20 лв., Депутатите в спор за 4-годишните

Бащата Васил Савов е искал да сложи край на дългогодишните си мъки и затова е избил цялото си семейство в жилището си в столичния кв. "Гоце Делчев". Разстрелът не е бил планиран, разказва в интервю в "24 часа" зам.-директорът на Института по психология Росен Йорданов.


"Вероятно не е било лесно на родителите да отглеждат две болни деца в общество, което страни от подобни проблеми. Като причина за нагнетяване на напрежението е и разкол в отношенията между бащата и майката, както и появата на тъщата.

Бащата се е чувстват отчаян и е екзекутирал всички като е искал по този начин прекъсне целия род и перспективи.

Никой у нас не знае колко психично болни хора се разхождат с оръжие в ръка, предупреждава още психологът и подчертава, че вероятно ще има още подобни инциденти.

 

24 часа

Македонски сайтове: Националисти пребили Лестър от "Биг Брадър", защото пял българския химн

Група македонски националисти пребили на улицата сънародника си Никола-Лестър, победител в последния сезон на българския "Биг Брадър", пишат македонски сайтове.

Причината - че по време на риалитито македонецът пял българския химн и освен това признал, че дядо му е служил в Българската армия.

Националистите спипали младия Лестър преди десетина дни, докато си бил в Македония, твърдят електронните издания.

Лестър беше при Найден от "Биг Брадър", с когото се сприятелиха по време на престоя им в Къщата. "Не са ме били. Може да питате хората, които в момента са около мен, дали им изглеждам посинен. Закани е имало, но още никой не ме е хванал да ме набие", разсмя се той.

 

Труд

Депутатите в спор за 4-годишните

Въвеждането на задължителна детска градина за 4-годишните се превърна в първия препъникамък при приемането на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Дебатът по него започна на второ четене в Народното събрание.

Депутатите от БСП и "Синята коалиция" скочиха срещу предложението за задължителен характер на детската градина. "Това е текст, който няма да работи. Вие дори не сте обяснили какво става с децата, които не отидат на градина. Ще глобявате родителите ли?", запита Валя Богданова (БСП).

 

Труд

Грипът "Виктория" - по-тежък, държи ни по-дълго в леглото

Новият грип "Виктория", който масово ще ни разболява тази зима, протича по-тежко и за по-дълго време. "Това показват анализите на американските лекари. У нас болните още са малко и не можем да кажем дали и в България положението ще е същото", съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той очаква началото на грипната епидемия да настъпи до 2 седмици и тя да е по-интензивна от миналогодишната заради "Виктория". Тази година ще продължи да ни разболява и свинският грип.

 

Стандарт

Пушачите с партия

Партия на пушачите ще атакува парламента. Това ще стане, ако депутатите не отменят тютюневото вето, заплашиха от новоучредената гражданска организация "Национална асоциация на свободните". "Не желаем да ставаме политици, но ако ни принудят, можем да прераснем в партия", закани се лидерът й Андрей Слабаков. Сдружението ще разчита на подкрепа от над 2 млн. българи. В него участват още актьорът Джоко Росич, певците Хилда Казасян и Орлин Горанов, социологът Андрей Райчев, стилистката Кремена Халваджиян, проф. Милан Миланов от "Пирогов". Те стягат нов протест срещу забраната на 1 февруари пред парламента. В същото време от НАС се обявиха за цялостна кампания срещу тютюнопушенето, насочена главно към младите.

Мишена на асоциацията ще са и други абсурдни закони.

 

Стандарт

Забавачка вкъщи

Мама и татко могат да станат детски учители, а задължителната забавачка за 4-годишни хлапета да се премести у дома. До този компромис достигнаха депутати от ГЕРБ, след като вчера срещнаха яростна съпротива от сини и червени колеги за текста, който задължава родителите да записват хлапетата на 4 годинки в детска градина. Докато народните избраници се караха, родители протестираха пред сградата на парламента срещу това, че държавата настоява твърде рано хлапетата да бъдат вкарани в институциите.

 

Монитор

Шизофреници с оръжие срещу 20 лв.

Шизофреници и хора с други психически заболявания безпроблемно получават документ, че са годни да притежават оръжие, научи „Монитор". При прегледа пациентите лъжат, че не се лекуват, а заради липсата на задължителна регистрация в диспансерите нямат представа, че те са с диагноза. Преди време шизофреник дори е успял да влезе за няколко месеца в армията. Той безпроблемно излъгал лекарските комисии, издържал е психотеста и никой от специалистите, с които е провел беседа, не се е усъмнил, че човекът е болен.

„Възможно е да се случи, защото лекарствата, които пият нашите пациенти, са на най-високо ниво и ако се лекуват, не им личи, че имат някакви проблеми", коментира пред „Монитор" експертът д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната болница „Св. Иван Рилски".

 

Монитор

Нови писти и лифт в Банско

Нови писти и втори лифт в Банско ще има. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на „Зелени алтернативи против АЕЦ" преди вчерашното заседание на кабинета.

Кметът на Банско Георги Икономов вече е внесъл в екоминистерството проект за промяна на ползването на природен парк „Пирин", който позволява изграждането на новите съоръжения.

 

Монитор

Снимката на Колорадо цъфна и в учебник

Снимката на колорадски планини, прочула се от гафа в първата новогодишна реч на президента Росен Плевнелиев, цъфна и в учебник по музика за 8 клас. Авторите на книжното тяло използвали фотоса, за да покажат на гимназистите красивата българска природа. От изданието на „АзБуки Просвета" призовават осмокласниците да разучат песента „Девойко" под съпровода на музиканта Теодосий Спасов. Под текста са публикувани снимки, които да представят Родопския край. На една от картинките има три жени, облечени в традиционни носии, а на другите - пейзажи. Снимката от Аспен в учебника разбуни духовете, след като Александър Костов публикува откритието си в социалната мрежа. Учебникът е на пазара от 2009 г., а от издателството започнаха проверка едва вчера.

 

Сега

Държавата въвежда задължителна застраховка за помощ за българи в чужбина

Министерството на външните работи предлага да се въведе нова задължителна застраховка "Помощ в чужбина", която да се плаща от всички българи, пътуващи зад граница. Застраховката е част от новите правила, които правителството иска да въведе, за да определи докъде може да се простира помощта, предоставяна от консулските служби за закъсали българи. Идеята е залегнала в концепция за нов Закон за консулските услуги и консулското съдействие, която бе представена от външния министър Николай Младенов вчера и е публикувана на интернет страницата на министерството http://www.mfa.government.bg.

 

Дума

Гафът на президента се появи и в учебник

Прочулият се покрай президента Росен Плевнелиев пейзаж от Скалистите планини в Колорадо се мъдри и в учебниците. В учебник по музика за 8 клас на издателство "АзБуки" снимка от Аспен онагледява урок за родопската народна песен "Девойко". Тя е сложена до снимка на певици в родопски носии и изглед с родопски къщи. Известният пейзаж на два върха в планините край световно известния ски курорт Аспен стана разпознаваем за повече българи покрай първото новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев.