55,6% от българите живеят в бедност; Бедствено положение е обявено в Неделино

България признала, че Хизбула стои зад атентата в Сарафово, според израелска телевизия

55,6% от българите живеят в бедност; Бедствено положение е обявено в Неделино

Атентатът.

„Дума":

Външният министър Николай Младенов е обявил, че Хизбула стои зад атентата в Бургас. Това съобщиха вчера израелските медии. Според телевизия "Канал 2" Младенов е представил по време на "тайното" си посещение в страната в четвъртък чернова на доклад за резултатите от разследването, който хвърля вината върху групировката Хизбула.
Младенов пристигна на изненадващо посещение в страната, по време на което според израелски медии е уведомил премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на атентата на летище Сарафово.
Часове след като израелската телевизия разпространи информацията, от


Скандал.

"Стандарт":

Вежди и Волен в лют скандал

Лют скандал се развихри в парламента между лидера на "Атака" Волен Сидеров и министъра на културата Вежди Рашидов. Пръв националистът нападна скулптора, като го обвини, че е турски шпионин. Министърът специално дойде в парламента и обяви пред журналисти, че ще съди депутата за клевета. Като "гарнитура" към всичко това имаше обидни реплики.
Драмата започна, след като Сидеров поиска от трибуната оставката на министъра заради снимки на турски сериал в киноцентъра в "Бояна".
"Досега гледахме турски сериали по основните телевизии, но сега имаме нова фаза на промиване на мозъците - да се снима в България, с български актьори - турски сериал", възмути се националистът.


Бедствие.

„Новинар":

Бедствено положение е обявено в Неделино

Бедствено положение обяви община Неделино след проливните валежи, които продължават вече два дни. Много свлачища се активизираха и прекъснаха пътищата до 7 населени места, съобщи БНР. За обстановката информира кметът Стоян Беширов: "Кючуковска река отново е излезнала извън коритото. Създаде се изключително голямо напрежение... Има новообразувани множество свлачища в Неделино и Неделинска община. Организирали сме групи, техника, която да започне незабавно разчистване. И оттук нататък правим всичко възможно да нормализираме обстановката.


Избори.

„24 Часа":

Вотът в София легитимен, митрополит Кирил би с 3:2 гласа

Намаленият състав на Светия синод остави вчера без последствия постъпилата жалба за нарушения на изборите в Софийската епархия.
Архиерейският наместник в Самоков отец Петър Стоименов поиска касиране на вота, тъй като списъкът на и.д. Софийския митрополит Кирил не е подписан от наместниците и изборът е направен в нарушение на чл. 44, ал. 2 от църковния устав. По този въпрос Св. синод бе изпратил до митрополиите т.нар. методически указания, в които пише, че "избирателните листи се изготвят и отпечатват от митрополитите в присъствието на епархийските съветници и архиерейските наместници и че списъкът не може да бъде еднолично определен от митрополита".

 

Мизерия.

„Труд":

Евростат: 55,6% от българите живеят в бедност

55,6% от българските граждани са живели в материални лишения през 2010 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Румъния с 49,2% и Латвия с 46,1%. Общо 17,5% от гражданите на 27-те държави членки на ЕС живеят в материални лишения.
Най-нисък е процентът им в Люксембург, Холандия и скандинавските страни - под 10%.
Над 30% от населението на България живее в остри материални лишения, както и 20% от населението на Унгария и Латвия. Само 0,5% от жителите на Люксембург, 3% от жителите на Швеция и 3% или по-малко от жителите на останалите скандинавски страни и Холандия са живели в остри материални лишения през 2010 г.