Нападателят на Доган стрелял с халосни патрони, но ДПС държи на версията „опит за убийство”

Водеща тема за всекидневниците в понеделник е отзвукът от нападението срещу Ахмед Доган

Нападателят на Доган стрелял с халосни патрони, но ДПС държи на версията „опит за убийство”

Срещу Октай Енимехмедов, който нападна вчера Ахмед Доган, са повдигнати обвинения за хулигантство и закана за убийство, каза за bTV главния прокурор Сотир Цацаров. Наказанието за първото обвинение е до пет години затвор, а по второто - до 6.
Обвиненията срещу Октай бяха повдигнати днес на обяд, когато изтече 24-часовият срок за задържането му, който впоследствие е удължен на 72 часа. Първоначалното производство било за опит за убийство, но направените експертизи показват, че с това оръжие не е можело да се убива.
„Потвърждава се и твърдението че боеприпасите не са бойни, а сигнално шумови, а третия е за отбрана от кучета", обясни галвният прокурор Сотир Цацаров.
Към този момент главният прокурор не се ангажира да каже дали ще бъдат повдигнати обвинения срещу делегатите на конференцията, които се опитаха да линчуват нападателя.
„Ще бъде разпитан и Ахмед Доган, и всички, които са участвали в някакви действия срещу самия нападател повален на земята", допълни Цацаров.
На Октай Енимехмедов ще се прави комплексна психическа експертиза, която да каже в какво състоние е бил в събота, ще се направи и профил на личността му." - в. „Труд".

 

„Нападателят над лидера на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, не е имал намерение да извърши тежко престъпление и да убие Сокола. Това съобщи на извънредна пресконференция в МВР Неделчо Стойчев, директор на Института по психология. Нападателят Енимехмедов е искал просто да направи политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят, смятат психолозите.
Той оставил предсмъртно писмо в квартирата си в София до майка си Айше, в което й се извинява, че няма да може да завърши образованието си в УАСГ. Октай Енимехмедов обяснил деянието си като лично решение и по никакъв начин не приемал да бъде свързан с други хора и мотиви. Това е моят начин да кажа на всички какво мисля, е заявил пред разследващите извършителят на нападението. Определя се като честен човек, с висок морал, както и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото, заяви Неделчо Стойчев. Младежът е искал само да получи "своите пет минути слава" и да покаже на лидера на ДПС, че не е недосегаем..." - в. „Стандарт".

 

„Октай бил наясно, че може да не види майка си повече и се извинявал, че може да не довърши висшето си образование. Допускал, че гардовете на Доган може да го застрелят. 
На друг бял лист студентът по архитектура написал с изрязани от вестници букви: Аз действам сам! 
В няколкото изречения искал да е ясно, че никой не му помогнал в решението да нападне лидера на ДПС... 
Според разследването до момента Енимехмедов е взел решението да нападне Доган малко след като присъствал като гост на учредяването на партията на Касим Дал "Свобода и достойнство" на 1 декември 2012 г. Тогава той огледал залата, видял разположението на трибуната и му хрумнала идеята, че в нея може да извърши показното нападение. 
Знаел, че конференцията на ДПС ще се проведе на същото място месец по-късно и бил убеден, че тогава ще е възможно да се доближи до Доган.  
Корман Исмаилов, председател на партия "Свобода и достойнство", потвърди, че Енимехмедов се е мернал на учредителното събрание. Той обаче уточни, че младият бургазлия не е член на партията, нито е учредител, не участвал и в инициативния комитет за създаването й. Бил само гост на учредителната конференция. "В момента проверяваме как се е озовал там и кой го е довел", каза Исмаилов. 
Според разследващи категорично решение да нападне Доган Октай взел ден преди конференцията. В петък той отишъл в оръжеен магазин на метри от сградата на Университета по архитектура и срещу личната си карта купил газовия пистолет и звуковите патрони..." - в. „24 часа".

 

„Ръководството на ДПС ще настоява за международно разследване на опита за "ритуално политическо убийство срещу Ахмед Доган". Според новия председател на партията Лютви Местан това е показно покушение срещу българската демокрация. В събота, докато изнасяше доклада си пред националната конференция на движението Доган бе нападнат от 25-годишния Октай Енимехмедов. Малко след това младежът бе съборен на земята и пребит от делегати на форума.
От ДПС се съмняват, че българските компетентни органи ще разследват случая истински. Те припомниха, че прокуратурата първоначално е квалифицирала случая като опит за убийство, но впоследствие след изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, че пистолетът на Енимехмедов не може да убие човек, е променила позицията си. Местан настоя да се стигне до политическия поръчител на атентата, а обратът в мнението на прокуратурата нарече "месианска основа за подмяна на демокрацията". Местан напълно оневини нападателите на младежа и заяви, че те трябва да бъдат поздравени за постъпката си.
Анализатори на политическите процеси пък провидяха в случилото се изгода за ДПС. Движението отдавна е в абсолютна вътрешна и международна изолация, но покрай това събитие стана център на вниманието у нас и по света. Лидерите на европейските либерали се обявиха в защита на Доган, родните политици изказаха нееднозначно мнение по въпроса, а конференцията на ДПС влезе в обмена на "Евронюз".
Въпреки че формално Сокола сдаде лидерския си пост, той бе избран за пожизнен почетен председател на партията. Според приетите изменения в партийния устав, като почетен председател той ще може да участва във всички форуми и заседания на движението. На практика няма да има почти никаква промяна в начина, по който се ръководи ДПС. От няколко години именно Местан е човекът, който е лицето на партията пред обществото. Той бе посочен от Доган и бе избран с пълно единодушие..." - в. „Сега".

 

„Ахмед Доган е не само лидерът с главно Л на ДПС. Той е човекът с обръчите, любителят хидроинженер и човекът, който разпределя порциите във властта. Но нито европейските, нито родните политици вече му вярват и харесват за партньор. 
Четири години след като изрече: "Идва време за раздяла на родителя с рожбата си", лидерът на ДПС Ахмед Доган най-сетне реши да изпълни намерението си, макар и формално. Драматично, както влезе в политиката преди 23 години, и "с дълбокото съзнание за необходимостта от подобен акт в името на свободата и развитието на ДПС" той заяви, че се оттегля и посочи наследника си. За по-силен сценичен ефект новината бе пусната ден по-рано, но никой не й повярва сериозно, защото на няколко пъти през годините Сокола обещаваше да го стори и все нещо се случваше, та се налагаше да отстъпи от плановете си. Сега обаче, притиснат от обстоятелствата - международни и вътрешни, трябва да мине зад кулисите. Печално събитие в дългата му битка за оцеляване..." - се казва в друга публикация на в. „Сега".

 

„Постановка. Цирк. Сценарий. Театър. Това са най-често използваните определения в социалните мрежи Facebook и Twitter за инцидента с лидера на ДПС Ахмед Доган на националната конференция на партията вчера в НДК. Вълната от реакции онлайн започна минути след нападението и продължава и днес. Освен коментарите в 140 знака (туити) и статусите във Facebook няколко часа след случката вече се разпространяваха и колажи със стопкадъра от момента, в който Ахмед Доган вижда почти опрения до лицето му пистолет.     
Един от най-разпространяваните от тях беше придружен от измислената реплика на лидера към ДПС: "По-близо ела, чоджумq не си в кадър."  
"Сега видяхме ли чудото, политически труп се съживява само с пистолет" (реакции в социалните мрежи)...
"Без куршум няколко заека" - така изглежда драматичната конференция на ДПС, обяснена в един туит или в друг кратък въпрос от Facebook: "Има ли филм, в който сценаристът да играе и главния герой." Или че Ахмед Доган е променил статуса си от "Untouchable to Touch and Go" (от англ. - от "недосегаемия на докосни и изчезвай").
По-дълга версия на събитията (на Борис Митов) звучи така: "Да обобщим: Октай "напада" Ахмед с празен газов пистолет. Ахмед моментално го обезоръжава, вместо да изпадне в логичен ступор и ужас. ДПС-арите в хор коментират, че пистолетът е засякъл и само Аллах е спасил лидера им. Никой не знае/не казва защо за пръв път няма скенери на входа. НСО няма компетенции, МВР няма отговорности, а фирмата на Киро Радев няма ангажименти. Накрая Доган е непокътнат и усмихнат, втората част на доклада му е увенчана с неповторим съспенс, а както обикновено, МВР психолозите мислят, че нападателят просто търсел самоизява... Да, бе... И един мармот завиваше... Тук събираме малка част от интересните, иронични, провокиращи кратки коментари от мрежата без никаква претенция за изчерпателност (някои от авторите са представени само с малките им имена - бел. ред.).
Когато без други доказателства се заключава, че атентатът е някаква политическа игра, означава, че без други доказателства могат да се правят заключения, че всичко, което се случва, е някаква политическа игра - и така да се предпоставят заключенията пред фактите. А това си е баш признание, че нищо не разбираш от нещата, които се случват около теб./Vasil
Абе знаехме, че нещо интересно ще се случи на конференцията на ДПС, ама чак толкова... Достойно е за Уди Алън, той умее да прави от най-големите шаблони филми. / Христо..."  - в. „Дневник".

 

„Хиляди възмутителни коментари предизвика в социалните мрежи вчерашният опит за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Голяма част от мненията обаче бяха насочени срещу  саморазправата с юмруци и ритници, която делегати на партийния конгрес упражниха срещу нападателя Октай Енимехмедов, минута след насочения от него пистолет на трибуната.
Близо 3000 души се обединиха в група във Фейсбук, настояваща за съд и справедливо наказание за членовете на ДПС, които "ритат като обезумели и псуват на турски". Хората обявяват, че започва и събирането на подписка в тази връзка.
Според градския прокурор на София Николай Кокинов обаче не е необходимо да се търси отговорност на делегатите, реагирали агресивно срещу заплашилия лидера им млад мъж. "Неминуемо в такива ситуации се причиняват вреди, не сме обсъждали такава мярка. А и не е необходимо, според мен. Просто изненадата беше пълна за всички в този момент", каза прокурорът в ефира на бТВ." - в. „Стандарт".

 

Другата актуална тема от неделния ден е обединяването на ДСБ синята формация „Единство".

 

„Демократи за силна България (ДСБ) и Национален съюз "Единство" подписаха споразумение за общи действия преди изборите въз основа на единна политическа платформа, съобщиха техните лидери Иван Костов и Надежда Нейнски, съобщи БНТ.
Днешното подписване означава сближаване с крайна цел - създаване на обща политическа формация. Двамата са убедени, че съзнават необходимостта от управление на силна реформаторска десница, предаде Дарик радио.
За Надежда Нейнски, която в края на миналата година напусна СДС, създаването на единна платформа е едно логично продължение на сближаването на позициите между нея и Костов." -  в. „24 часа".

 

„Лидерът на ДСБ подчерта, че вратите към единната платформа са отворени за всеки, който не приема опитите тоталитарният режим у нас да бъде клониран. "Независимо от възрастта ни, ние сме модерните хора на България", подчерта Костов.
Нейнски и Костов казаха още, че са отворени към всички парти, с които споделят еднакви." - в. „Труд".

 

„Единство" и ДСБ започват изграждането на регионални структури. Новото формирование, което засега остава под формата на "Синя коалиция" ще има един координационен съвет и още куп общи органи. Най-вероятно шефове ще са Надежда Нейнски и Иван Костов...
Иван Костов дори покани под флага на "Синя коалиция" тези, които споделят идеите им. "Каним всички, които могат да припознаят себе си, защото това е политическа идентификация от най-висша форма, очакваме този старт да даде плодове", обясни Командира. "Независимо от възрастта ни, ние сме модерните хора на България", допълни той. Според Надежда Нейнски създаването на единна платформа е едно логично продължение на сближаването на позициите между "Единство" и ДСБ." - в. „Стандарт"

 

"Ние, от ДСБ и Гражданско сдружение "Национален съюз Единство", обявяваме волята си да представляваме своите избиратели на всички бъдещи европейски, национални и местни избори като единна политическа формация", обявиха в съобщение до медиите ДСБ и Гражданско сдружение "Национален съюз Единство". Сдружението беше учредено от Надежда Нейнска и Мартин Димитров, след излизането им от СДС.
"За целта ще започнем веднага изграждането на общи органи на политическо представителство и ръководство на национално и районно равнище. Каним партиите, организациите и гражданите, които споделят принципите на нашата Единна платформа, да се присъединят към нас като станат част от нас или наши политически партньори", се казва още в съобщението.
Те обвиниха управляващите в неспособност да довършат реформите, предприети по време на управлението на десницата и във възстановяване на тоталитарни практики.
"Обявяваме своята политическа платформа на твърди защитници на демократичните гаранции на правата и свободите на гражданите, на неприкосновеността на собствеността, на свободата на словото и на медиите, на алтернатива на популизма", заявиха от новата формация, чието име и структура все още не е изяснено.
"Какво ще бъде името на новото сдружение и как ще се ръководи и регистрира в ЦИК за парламентарния вот ще бъде решено след дискусия сред привържениците и членовете на ДСБ и "Единство", съобщиха още от обединението..." - в. „Дневник".

 

„Идеята е ДСБ и "Единство" да се явяват заедно на всички следващи избори и да реформират десницата.
Към платформата могат да се присъединят "всички, които не споделят политиката на ГЕРБ". "Каним всички, които могат да припознаят себе си, защото това е политическа идентификация от най-висша форма, очакваме този старт да даде плодове", заяви Костов...
Тъмносините отстъпват на партньорите си водачеството в листите в някои градове, въпреки че в края на м.г. ДСБ гласува голяма част от водачите си на листи в повечето големи населени места.
"Единство" и ДСБ заявяват, че са способни да изведат страната от кризата, да осигурят устойчиво икономическо развитие, увеличение на пенсиите и заплатите, реформа в здравеопазването и съдебната система, да премахнат монополните цени и да противодействат на едностранното енергийно обвързване с Русия. Двете формации изреждат заслугите на правителството на ОДС - връщането на заграбената земя и имоти на хората, мащабна касова приватизация, стабилен български лев след 1000-кратното му обезценяване, както и укрепване на банковата система след фалита на почти всички български частни банки..." - в. „Сега".